Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Josipović: Želim kraj priče o Drugom svjetskom ratu

Autor: Novi list

20.06.2010. 22:00
Josipović: Želim kraj priče o Drugom svjetskom ratu

Foto: Darko JELINEK



Moja je želja i da sve žrtve dobiju pravo na grob. Time ćemo doprinijeti Hrvatskoj kakvu ja vidim, utemeljenoj na antifašizmu i Domovinskom ratu, okrenutoj europskoj budućnosti, kazao je Josipović
Ivo Josipović postao je jučer prvi hrvatski predsjednik koji je posjetio Bleiburško polje, mjesto odakle je počeo križni put partizanskih zarobljenika neposredno nakon Drugog svjetskog rata.
– Došao sam danas ovdje s antifašistima i pripadnicima manjinskih naroda iz Hrvatske kako bismo na neki način zaokružili dio hrvatske povijesti, rekao je Josipović. Naglasio je pritom da je Hrvatska država utemeljena na antifašizmu te da je zemlja pobjednica u Drugom svjetskom ratu.
– Vidite, međutim, i da je Hrvatska zemlja među čijim pobjednicima postoje i oni koji prepoznaju stradanje gubitnika, rekao je Josipović neposredno nakon polaganja vijenca i zapaljene svijeće pred spomenik na Bleiburškom polju.
– Moja je želja da se priča o Drugom svjetskom ratu završi, da se stavi na svoje mjesto u hrvatskoj povijesti, ali i da sve žrtve dobiju pravo na grob. Time ćemo sasvim sigurno doprinijeti Hrvatskoj kakvu ja vidim, utemeljenoj na antifašizmu i Domovinskom ratu, okrenutoj europskoj budućnosti i europskim vrijednostima, zaključio je Josipović.
Zatvoren krug prijepora
– Mi želimo isto što i predsjednik, želimo da se stvar istraži, da se mjesto stradanja obilježi, da se ljudi imaju gdje doći pokloniti svojim mrtvima. Mi želimo samo da se za sve to zna, rekao je Marijan Luburić iz Počasnog bleiburškog voda. Upitan da komentira dolazak antifašista na Bleiburg, Luburić je rekao kako mu je zbog toga iznimno drago.
– Neka su došli, nemamo mi ništa protiv, dapače. Jer, mi nismo fašisti, zaključio je Luburić.
Prije posjeta Bleiburgu, Predsjednik Republike Ivo Josipović položio je vijenac i zapalio svijeće kod spomenika poratnim žrtvama iz svibnja 1945. na groblju Dobrova u mariborskom prigradskom naselju Teznom. To mjesto pokraj Maribora jedna je od najvećih evidentiranih masovnih grobnica poratnih žrtava u Sloveniji, ubijenih nakon 1945. godine, te je vjerojatno najveća u kojoj se nalaze Hrvati vraćeni iz Bleiburga.
Predsjednik Josipović je u kratkoj izjavi novinarima nakon polaganja vijenca istaknuo zadovoljstvo što su se odavanju počasti stradalima u Teznom pridružili predstavnici Saveza antifašističkih boraca Hrvatske (SAB), pokazavši time snagu pobjednika koji su spremni suočiti se i s tamnim stranama svoje pobjede.
– Zahvaljujem svima koji su došli jer se ovime zatvara jedan krug prijepora oko antifašističke povijesti Hrvatske, koja je nesumnjivo imala i ovu jednu stranu koja takva nije trebala biti, istaknuo je predsjednik.
Okrenuti se budućnosti
Ipak, veći dio predstavnika antifašista nije nakon posjete Teznom produžio do Bleiburga, a do Austrije nije išao ni Milorad Pupovac. Predsjednica SABH-a Vesna Konstantinović Čulinović rekla je novinarima da predsjednik Josipović ide na Bleiburg jer do sada tamo nije bio, ali da predstavnici Saveza antifašističkih boraca smatraju da nemaju tamo što tražiti. “Tamo nema žrtava, a pogotovo nema nevinih žrtava”, ustvrdila je Konstantinović Čulinović.
Svoj neodlazak u Bleiburg Milorad Pupovac je novinarima pojasnio, kazavši kako “Bleiburg nije mjesto stradanja, nego mjesto obnavljanja ideologije i političkih vrijednosti koje ne mogu prihvatiti i koje moraju ostati iza nas ako se želimo okrenuti budućnosti”.
Osim Konstatinović-Čulinović i Pupovca, u izaslanstvu koje je s predsjednikom Josipovićem izrazilo počast nevinim žrtvama stradalima u Teznom, bili su u ime Vlade ministar uprave Davorin Mlakar, saborski zastupnik Nenad Stazić, predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista, članovi Srpskog narodnog vijeća – Milorad Pupovac, Čedomir Višnjić i Saša Milošević, predstavnica romskih udruga Nora Ismailovski, predstavnici Savjeta branitelja, te u ime Katoličke crkve ravnatelj Hrvatske inozemne pastve don Ante Kutleša.
 


Pozdrav Počasnog bleiburškog voda


Brojno izaslanstvo u kojem su, pored Josipovića, bili mnogi političari te predstavnik Hrvatske biskupske konferencije Ante Kutleša, dočekali su članovi Počasnog bleiburskog voda. S Ilijom Abramovićem, predsjednikom Voda, Josipović je razmijenio nekoliko rečenica pred spomenikom. Iako su razgovarali tiho, moglo se čuti kako je na Josipovićevo pitanje “znate danas da to nije bilo dobro” Abramović odgovorio – “znam”.