Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Logičniji uvjeti za najam socijalnih stanova

Autor: Teuta Babajko Jamičić

20.06.2010. 22:00
Logičniji uvjeti za najam socijalnih stanova

Foto: Zvonko KUCELIN



Još jedan Kolegij gradonačelnika protekao je u znaku rasprave o novim uvjetima i mjerilima za davanje u najam socijalnih stanova u vlasništvu Grada Zadra. Odluka je, nakon rasprave na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća, dorađena, a o novostima, vezanim za davanje u najam socijalnih stanova, govorio je Mario Pešut, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb. Pešut je pojasnio kako su socijalno-zdravstveni status, godine života i procjena socijalnih službi, tri glavna mjerila koja se boduju u svrhu utvrđivanja liste prioriteta za davanje u najam socijalnih stanova. Do izmjena bodovanja je došlo u segmentu vezanom za godine života. Naime, do sada su se godine života podnositelja zahtjeva bodovale s 0,5 za osobe iznad 41 godine, što je sada, najnovijim izmjenama sniženo na iznad 31 godine života. Osim toga, izmijenjen je i dio uvjeta za davanje socijalnih stanova u najam.
– Izmijenili smo neke od uvjeta koje podnositelji zahtjeva za najam socijalnih stanova moraju ispunjavati. Tako podnositelji zahtjeva, članovi obiteljskog domaćinstva te osobe koje su po Obiteljskom zakonu izjednačene s njima ne smiju imati u vlasništvu ili posjedu građevinsko zemljište za koje se može ishoditi dozvola za gradnju u gradovima ili drugim naseljenim mjestima te poljoprivredno i drugo zemljište veće od 1 hektara. Što se tiče vrijednosti pokretnina koje podnositelji zahtjeva imaju u vlasništvu, one ne smiju prelaziti ukupnu vrijednost veću od 75 tisuća kuna, govori Pešut te nastavlja kako podnositelji zahtjeva, u posljednjih 10 godina od njegova podnošenja, nisu se smjeli dovesti u nepovoljniji stambeni položaj prodajom, darovanjem ili zamjenom obiteljske kuće odnosno stana.
Novi uvjeti i mjerila za davanje u najam socijalnih stanova logičniji su i kako vjerujemo, pravedniji od prijašnjih. Njihovo ispunjavanje i pridržavanje trebalo bi rezultirati smanjivanjem manipulacija na najmanju moguću mjeru. Ključnu ulogu u cijeloj proceduri imat će procjena Povjerenstva, u čijem sastavu će biti dva socijalna radnika iz Centra za socijalnu skrb, jedan predstavnik Caritasa zadarske nadbiskupije te dva predstavnika Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra.
Temeljem bodovanja i procjene socijalnog statusa, koju će donijeti Povjerenstvo, formirat će se  lista za najam socijalnih stanova za sljedeću, 2011. godinu. Do kraja tekuće godine, na snazi je postojeća lista, s tim da je najavljeno što skorije rješavanje ilegalno useljenih socijalnih slučajeva u gradske stanove. Riječ o sedam socijalnih slučajeva, čije se useljavanje do kraja godine mora legalizirati. Za početak sljedeće, dakle 2011. godine, također je najavljena legalizacija još sedam bespravnih useljenja u gradske stanove budući da je riječ o teškim socijalnim slučajevima.
U nastavku Kolegija, zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić, podržao je i odluku o utvrđivanju parkirnih mjesta za potrebe projektiranja socijalnih stanova na području Crvenih kuća. Naime, kako bi se izbjeglo projektiranje i izgradnja podzemne garaže, svaki stan na Crvenim kućama, odnosno njegovi korisnici imati će osigurati jedno parkirno mjesto.
– Pred potpisivanjem smo ugovora s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretnina o gradnji zgrade za socijalne stanove na Crvenim kućama. APN će projektirati zgradu i raspisati natječaj za izvođača radova. Obzirom da je riječ o socijalnim stanovima, smatramo kako je realno da se za svaki stan osigura jedno parkirno mjesto jer nije za očekivati da tamošnji stanari imaju po dva automobila, govori dr. Vrančić, te ističe kako izostavljanje projektiranja i gradnje garaže u konačnici znači i pojeftinjenje projekta.
Po provedenom postupku javne nabave, za izvođača radova na prenamjeni prostora u zgradi bivše vojarne na Višnjiku u dječji vrtić, izabrana je zadarska tvrtka «Ploter». Kako je pojasnio Matko Segarić, pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša, na natječaj je pristiglo šest ponuda, s tim da je jedino «Ploterova» bila ispravna. Vrijednost radova je procijenjena na 2,14 milijuna kuna.


 FEŠTICE PETKOM


Zbog održavanja Feštica petkom, radno vrijeme ugostiteljskih objekata na Poluotoku, produžit će se do dva sata ujutro. Do tri sata ujutro, ugostiteljski objekti će raditi kad budu koncerti Seala, Natalie Cole i Gregorian te tijekom održavanja Male varoške fešte, Noći punog miseca i Varoške fešte.