Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mariji Maši Mitrović nagrada za najbolji prisnac

Autor: Ante Vidović

20.06.2010. 22:00
Mariji Maši Mitrović nagrada za najbolji prisnac

Foto: Adam VIDAS



Prisnac Marije Maše Mitrović iz Zelengrada proglašen je najboljim na prvom Prisnac festu Zelengrad koji je održan u subotu u Zelengradu u organizaciji Zavičajnog kluba Janko Mitrović. Drugo mjesto osvojio je prisnac Radojke Župan iz Kruševa, a treće Ljubice Čačić iz Bruške. Na prvom Prisnac festu natjecalo se dvanaest prisnaca.
– U prisnac stavljam skorup, svježi sir, malo kukuruznog brašna, svježa jaja, sol, a od bijeloga se brašna radi podloga kao za lazanje. Važno je da su svi sastojci svježi. Ja sam napravila više od 1.000 prisnaca i već od oka znam koliko ću čega staviti, rekla je pobjednica Marija Maša Mitrović.
– Svi prisnaci su odlični i jako se teško bilo odlučiti kojem dati koji bod. Prema vanjskom izgledu svi su bili savršeni te su se jedino razlikovali po ukusu. Mi članovi komisije bili smo u dilemi između slatkastih i slankastih prisnaca, pri čemu su ženski članovi ocjenjivačkog suda preferirali slatkaste, a muški slankaste, rekla je članica ocjenjivačkog suda Ana Grgas.
Bukovačka fešta od prisnaca bila je začinjena i domaćim mesnim specijalitetima. Vrhunac cijelog događaja bio je kad su pobjednice svoju vještinu spremanja ovog domaćeg specijaliteta demonstrirale svim prisutnima koji su se odmah mogli uvjeriti u kvalitetu pobjedničkih prisnaca. Ostaje nadati se kako će prisnac pronaći put i svoje mjesto u turističkoj ponudi, što je i jedan od ciljeva festivala.
Subotnjem događaju prisustvovali su brojni gosti, među kojima i gradonačelnik Obrovca Ante Župan koji je naglasio kako treba znati odakle smo krenuli, ako želimo znati kamo idemo. Inače, glavni sponzori prvog Prisnac festa bili su Grad Obrovac, UNDP i Ministarstvo poljoprivrede.
 


Prisnac se spremao samo u posebnim prilikama


Zavičajni klub Janko Mitrović iz Zelengrada je udruga koja nastoji sačuvati običaje bukovačkog i ravnokotarskog kraja kroz organizaciju raznih kulturnih i sportskih manifestacija.
– Mi imamo vrlo malo hrane koju možemo ponuditi. Tu su na prvom mjestu naša poznata janjetina i jaretina, palenta i prisnac koji je uvijek bio nešto posebno. On nije svaki dan bio za stolom. Samo u rijetkim i posebnim prilikama kada su bili važni događaji u obitelji poput krštenja djeteta ili neki veliki blagdan, kaže Marijan Mitrović, jedan od potpredsjednika Zavičajnog kluba Janko Mitrović.