Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Pet metara pod morem

Autor: Katina Vrsaljko

20.06.2010. 22:00
Pet metara pod morem

Foto: Sebastian GOVORČIN



Discovery Dive je potpuno siguran jer je uz vas cijelo vrijeme instruktor koji vas drži za bocu. Mogu ga isprobati djeca već od 12 godina, a roni se na malim dubinama, negdje oko par metra. Traje ukupno oko sat vremena. Roni se oko pola sata, a za objašnjavanje, upoznavanje s opremom i oblačenje treba negdje još toliko. Na taj način roniti može svatko, a najvažnije je biti smiren, rekao je Mario Sajatovski, instruktor ronjenja u Zlatnoj luci
Kako je počela sezona kupanja u moru, počela je sezona adrenalina i morskih aktivnosti. Po malo podvodnog adrenalina fotoreporter Sebastian i ja otišli smo u Punta Skalu. Naime, tamo u okviru Falkensteinerova kompleksa djeluje i Ronilački centar Zlatna luka koji svojim gostima nudi Discovery Dive, probno ronjenje s instruktorom za što nije potrebno polganje tečaja. S Discovery Diveom ronjenje s bocama postaje dostupnije većem broju ljudi koji su željni istražiti čudesan morski svijet.
– Discovery Dive je potpuno siguran jer je uz vas cijelo vrijeme instruktor koji vas drži za bocu. Mogu ga isprobati djeca već od 12 godina, a roni se na malim dubinama, negdje oko par metra. Traje ukupno oko sat vremena. Roni se oko pola sata, a za objašnjavanje, upoznavanje s opremom i oblačenje treba negdje još toliko. Na taj način roniti može svatko, a najvažnije je biti smiren, rekao je Mario Sajatovski, instruktor ronjenja u Zlatnoj luci.
I posao i hobi i veliki gušt
Mario je inače iz Podravske Slatine, a kad je došao u Zadar studirati odmah se okušao u ovom sportu.
– Tečaj po tečaj, postao sam instruktor i već četvrtu godinu radim u Ronilačkom centru Zlatna luka. Studiram arheologiju pa se bavim i podvodnom arheologijom, a za mene je ovo puno više od posla. To mi je i posao i hobi i veliki gušt, kazao je Mario.
S obzirom da je ljudima koji se okušaju u Discovery Diveu ronjenje s bocama nešto potpuno novo, na instruktoru je da ih zna pripremiti, smiriti i razumjeti kad nešto nije u redu. Kako kaže Mario, to se stječe s iskustvom, a vrlo je bitna i komunikacija između instruktora i “novopečenog ronioca”.
Prvo smo se upoznali s opremom, iako je Sebastian već i prije ronio.
– U opremu spadaju boca punjena komprimiranim zrakom, peraje, maska, odijelo, kompenzator plovnosti ili jacket, koji se napuhuje i ispuhuje pritiskom na dugme kako bi se kontrolirala plovnost. Kad se stavi jacket ne može se potonuti, pa se oko struka stavlja pojas s olovom. Na regulatoru je još i manometar koji pokazuje tlak zraka u bocama te dubinomjer, objasnio je Mario.
Kad se ide u dubinu, potrebno je izjednačavati tlak u ušima s onim u moru.
Istraživanje dubina
Prije no što smo krenuli, morali smo još naučiti i znakove pomoću kojih se pod morem komunicira, a odnose se uglavnom na određivanje smjera ronjenja i pitanje instruktora “jesi li ok?”.
Potom smo se spustili u jednu od uvala u Punta Skali, navukli opremu i istraživanje dubina moglo je započeti. Prilagodba ne traje dugo. Važno je raditi što više s nogama, a malo s rukama jer se zbog boce gubi ravnoteža. Nadalje, treba se naviknuti udisati samo kroz usta. Nakon što sam nekoliko puta izronila i ponovno uronila, napokon sam uhvatila ritam i mogla se prepustiti prekrasnom pogledu. Tada počinje prava uživancija.
Razne ribe, veće i manje plivale su s nama, bio je tu i po koji rak, ježinci i različite biljne vrste, sve tako kristalno vidljivo. Posebno su lijepi grebeni i valovi koji od njih udaraju i stvaraju pjenu, što sam prvi put vidjela iz podmorske perspektive. Došli smo čak do pet metara dubine i ronili četrdesetak minuta, što je proletjelo vrlo brzo.
Za sve one koji žele roniti sami i na većim dubinama, tu su tečajevi nakon kojih mogu dobiti licencu.
– Prvi tečaj se zove Open Water Diver i traje oko 4 dana, a roni se na 18 metara dubine, na Advencu se ide do 30 metara. Zatim slijedi Rescue, ronilac-spasilac, gdje se uči medicinska pomoć pa DiveMaster, voditelj ronjenja specijaliziran za vođenje grupa. Nakon što se polože svi ti tečajevi, može se polagati za instruktora. Postoji i Nitrox koji se odnosi na ronjenje s mješavinom plinova, to jest većim postotkom kisika u zraku, što omogućava duže zadržavanje na određenoj dubini, kazao je Mario.
Ipak, u 15 dana djelovanja ovog ronilačkog centra u Punta Skali, najviše interesa je bilo upravo za Discovery Dive. Kako je rekla Jasmina Matić Sremec iz Odjela prodaje Falkensteiner hotels & residences Punta Skala, to je ekstra usluga za goste hotela.
– Trenutačno je u Punta Skali otvoren samo jedan hotel i to obiteljski hotel Diadora, pa je dobro što ovaj ronilački centar stavlja naglasak upravo na sadržaje za djecu. Dva puta tjedno rade prezentaciju ronjenja u bazenu hotela, što je vrlo interesantno za goste koji se onda individualno prijavljuju, rekla je Matić Sremec.
Ronilački centar Zlatna luka djeluje i u marini Dalmacija gdje organiziraju i izlete na različite lokacije. Zanimljivo, vlasnik Zlatne luke je Venci Lonić, poznat po tome što je u podmorju kod Pinije pronašao američki bombarder, srušen za vrijeme Drugog svjetskog rata.
Pokazalo se da se pod morem može svašta naći, prastari objekti koji svjedoče o nekom događaju, čak i smeće koje svjedoči o ljudskom nemaru, a nasuprot tome, mogu se naći i prekrasne biljne i životinjske vrste koje po noći još i svjetlucaju. Ja sam u svom “istraživačkom ronjenju” našla potpuno novo iskustvo, praćeno pomalo uznemirujućim adrenalinom i, nasuprot tome, odmaranjem misli i uživanjem.