Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Pontoni za sunčanje i ispiranje blata

Autor: Alenka Festini

20.06.2010. 22:00
Pontoni za sunčanje i ispiranje blata

Foto: Alenka FESTINI



Nažalost, ovaj crni paški biser desetljećima je ekonomski neiskorišten, a o području Lokunja se gotovo nitko ne brine. Zbog toga je još tijekom proljeća paška Gradska uprava angažirala gradsku tvrtku “Pag II” koja je počistila okoliš, uredila makadamsku cestu koja prolazi rubnim dijelom Lokunje te je postavila vanjsku rasvjetu
Paški ljekoviti mulj peloid na predjelu Lokunja već desetljećima na otok privlači veliki broj gostiju.
Danas, kao i pred stotinjak i više godina, paški mulj gosti, ali i domaći, koriste na isti način – nanose slojeve crnog blata na kožu te se potom izlažu suncu, budući da je ljekovitost tada posebno djelotvorna. Tko zna otkada, a možda i oduvijek, Pažani koriste ljekoviti mulj, peloid za liječenje reumatskih i kožnih bolesti. Kada se počeo razvijati turizam, peloid su sve češće počeli koristiti i turisti. Ljekovitost paškog peloida je pred četrdeset godina dokazana istraživanjima na Sveučilištu u Münchenu. Nažalost, ovaj crni paški biser desetljećima je ekonomski neiskorišten, a o području Lokunja se gotovo nitko ne brine. Zbog toga je još tijekom proljeća paška gradska uprava angažirala gradsku tvrtku “Pag II” koja je počistila okoliš, uredila makadamsku cestu koja prolazi rubnim dijelom Lokunja te je postavila vanjsku rasvjetu.
Kako nam je potvrdio paški gradonačelnik Ante Fabijanić, na Lokunji će se izraditi tri pontona od kojih će se dva koristiti za sunčanje nakon mazanja blatom, a treći za ispiranje tijela od blata.
– Ovih će se dana očistiti dio podmorja na području gdje se nalazi peloid, informirao nas je Fabijanić.
Ideja o izgradnji lječilišnog centra u kojem bi se koristio peloid, stara je preko 100 godina. Paška gradska uprava je s projektom izgradnje lječilišnog centra na predjelu Lokunje krenula još 1905. godine. Bio je to prvi pokušaj komercijalnog korištenja tog prirodnog bogatstva. No projekt je propao, kao i mnogi koji su uslijedili u idućim desetljećima.
Međutim, besplatnog paškog ljekovitog blata još uvijek ima dovoljno, pa je Lokunja postala doista dobar mamac za mnoge turiste koji dolaze u Pag upravo s ciljem preventivnog liječenja paškim peloidom. Priče i razni dokazi o njegovoj ljekovitosti doslovce su se raspršile svijetom, stoga na Lokunju dolaze gosti sa svih kontinenata, domaći i vikendaši. Mnogi od njih dolaze već desetljećima. Na Lokunji smo zatekli jedan bračni par iz Zagreba koji su nam rekli da na Pag redovito dolaze već dvadesetak godina.
– Smješteni smo pored Lokunje i svakog jutra dolazimo mazati se, a potom na sunčanje. Mulj nam mnogo pomaže kod reumatskih bolesti, a nakon petnaestak dana tretmana paškim blatom zimi se osjećamo puno bolje, rekli su nam simpatični Zagrepčani.
Na sreću, ovakav i slični prizori uz paško blato mogu se često vidjeti što znači da u blagodatima besplatnog liječenja na Lokunji uživa veliki broj ljudi.