Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Prikupljeno je 95 posto potrebnih potpisa

Autor: Gabrijela Galić

20.06.2010. 22:00
Prikupljeno je 95 posto potrebnih potpisa

Foto: Adam VIDAS



Do srijede u ponoć kada istječe rok, valja zadobiti potporu još 22,5 tisuća građana
Sindikalni čelnici rastrčali su se po zemlji, pa tako Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a i trenutni koordinator sindikalnih centrala zajedno s Vilimom Ribićem, predsjednikom Matice hrvatskih sindikata obilazi Slavoniju
Sindikati su na korak do organiziranja referenduma o Zakonu o radu (ZOR). Do subote navečer, prema jučer objavljenim podacima, prikupljeno je 95 posto potrebnih potpisa, a to znači da do srijede u ponoć kada ističe rok za potisivanje peticije valja zadobiti potporu još 22,5 tisuća građana. Da će uspjeti, sindikati ne sumnjaju, a omesti ih kako vele neće niti nezgodan tjedan u kojem su dva neradna dana opustošila gradove.
Sindikalni čelnici rastrčali su se po zemlji, pa tako Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a i trenutni koordinator sindikalnih centrala zajedno s Vilimom Ribićem, predsjednikom Matice hrvatskih sindikata obilazi Slavoniju. Najavljuju kako će nakon peticije za referendum o Zakonu o radu jedna od idućih akcija sindikata biti izmjena prerigidnih odredbi zakona o referendumu. Tako Ribić ocjenjuje da tijek sindikalne akcije prikupljanja potpisa za referendum pokazuje koliko su loše ustavne i zakonske odredbe o referendumu.
Sindikalna mašinerija
A dok sindikalna mašinerija po terenu aktivira građane, u centralnom sindikalnom stožeru na zagrebačkoj Trešnjevci gdje pristižu potpisne liste iz cijele Hrvatske, sindikalni volonteri rade u tri smjene. Dokumentaciju sa svakog potpisnog mjesta valja pregledati, numerirati, a potom i pohraniti u skladu sa zakonskim odredbama. Svaki list papira, a kroz volonterske ruke proći će ih 18 tisuća, valja fotokopirati, a potom i uvezati. Do sada je iz županijskih koordinacijskih središta pristigao tek manji dio potpisnih lista.
Istina, prostor u kojem se uredno slaže dokumentacija pristigla sa svakog potpisnog štanda, ne izgleda impresivno. Štoviše, pomalo razočaravajuće ako se očekuju hrpe i hrpe papira. U stvarnosti, kupova papira nema. Oni će se tek stvoriti nakon što sindikalni volonteri uvežu dokumentaciju koju će uz zahtjev za organiziranjem referenduma predati u Sabor.
– Ovo na stolu, to su samo pristigle liste iz Zagreba. Još hrpa toga nije došla, pokazuje nam Tomislav Kiš, HUS-ov koordinator dokumentaciju koja je prekrila radni stol. U Rijeci je dosad prema sindikalnim procjenama skupljeno trideset tisuća potpisa.
U subotu navečer, pristigla je i prva dokumentacija iz Splitsko-dalmatinske županije. Kutija puna podrške za ZOR u rukama Joze Marića, splitskog županijskog povjerenika HUS-a, tek je prva pošiljka s juga. Očekuju se još dvije.
“Samo je Split prikupio 28 tisuća potpisa do sada”, veli Marić žureći se natrag u svoj grad.
Probijanje leda
– Ja ujutro otvaram štandove. Ma, nema šanse da to prođe bez mene, veli Marić odlazeći iz stožera u koji će se tijekom ponedjeljka i utorka sliti glavnina referendumskog materijala. Zato su i organizirane straže jer sindikalni stožer niti sekunde ne smije ostati bez “obrane”.
Kako će i kada sindikati predati referendumsku peticiju, još se dogovara. Zakon nije jasan, iskustva od ranije nema, pa je na sindikatima da probiju led. Propis nejasno određuje kada Organizacijski odbor, a to su sindikalne središnjice, prikupljene potise treba dostaviti Hrvatskom saboru. Tako je puno nedoumica što i kako napraviti, pa ne čudi što sindikalci komentiraju kako Zakon o referendumu nije jedan od onih koji postoji da bi se konzumirao. Kutije s uvezanim potpisnim listama i zahtjevom za organiziranje referenduma tako bi Luki Bebiću, predsjedniku sabora mogle biti uručene već u noći sa srijede na četvrtak, neposredno nakon zatvaranja potpisnih mjesta.
 


Zagreb 114 tisuća potpisa


Sam Zagreb, prema njegovim podacima još je u subotu premašio brojku od 114 tisuća prikupljenih potpisa. A samo potpisno mejsto na Trgu bana Jelačića, kako procjenjuju sindikalci, donijet će preko 75 tisuća potpisa.