Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Četvrta Školjka

20.06.2011. 22:00
Četvrta Školjka


Za razliku od prijašnjih festivala, ovaj će biti specifičan po tome što će druga večer imati natjecateljski karakter i to na nacionalnoj razini


Četvrto izdanje  Festivala klapa Školjka 2011. održat će  se u petak 24. i subotu 25. lipnja na trgu  pored župne crkve u Pakoštanima.
Radi promicanja razvoja klapa s  ovog područja prva večer je zamišljena  kao natjecanje klapa Zadarske i Šibensko-kninske županije. Dvadesetak klapa prijavilo se za natjecanje, a selekcijom je odabrano 12 muških i  ženskih. Umjetnički ravnatelj festivala  Bojan Pogrmilović je nakon audicije  odabrao ženske klape Anima maris iz  Zadra, Barufa iz Zadra, Libar iz Privlake, Oršulice iz Vodica i Uzorita iz  Sukošana. Od muških klapa u Pakoštanima će se predstaviti Ardura iz  Zadra, Biograd iz Biograda, Cantus iz  Sv. Filipa i Jakova, Dubrava iz Šibenika, Kadena iz Zadra, Kaleta iz Zadra i Kontrada iz Zadra.
 Za razliku od prijašnjih festivala,  ovaj će biti specifičan po tome što će  druga večer imati natjecateljski karakter i to na nacionalnoj razini.
Nakon objavljene audicije umjetnički ravnatelj festivala Bojan Pogrmilović odabrao je osam klapa. To su  muške klape Braciera s Bola na Braču,  Kolapjani iz Siska, Kvarner iz Bakra i  Žrnovica iz Žrnovice. Od ženskih klapa publici će se u subotu predstaviti  Čuvite iz Gornjeg Sela na Šolti, Kurjože iz Podstrane, Putalj iz Kaštel  Sućurca i Tiramol s Korčule.
– U drugu natjecateljsku večer uz  navedene klape ulaze i dvije iz Zadarske i Šibensko-kninske županije  koje prema rezultatima žirija ostvare  najbolje rezultate u prvoj natjecateljskoj večeri, dodao je Macuka.
Kao što je Pogrmilović mnogo puta  isticao da je festival utjecao na razvoj  klapskog pjevanja, također je i jednodnevna klapska škola imala  značajan utjecaj.
– U ožujku je ponovno održana  Zimska klapska škola koja je okupila  članove klapa i njihove voditelje. No  ove godine slabiji je bio odaziv tako da  je bilo oko 30 polaznika, dodao je  Macuka.
Klapa koja u prvoj natjecateljskoj  večeri unutar zlatne kategorije osvoji  najveći broj bodova dobit će pored  zlatne plakete i malu statuu školjke,  dok će klapi koja u drugoj večeri osvoji  najveći broj bodova pripasti plaketa  Grand prixa festivala i velika statua  školjke. Voditeljica festivala bit će Ana  Marušić. Kao i protekle dvije godine  nakon svake natjecateljske večeri bit  će organizirana večera i druženje klapa.
Podsjetimo da je posebnost festivala  akustična školjka koja i na otvorenom  prostoru klapama daje osjećaj kao da  pjevaju u zatvorenom akustičnom prostoru ili “ispod volta”. Školjka je i  vizualno atraktivna.
 Direktor festivala je Milivoj Kurtov,  a umjetnički ravnatelj Bojan Pogrmilović. Festival organiziraju Općina  Pakoštane, TZ Općine Pakoštane i  muška klapa Pakoštane.