Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Domaće tvrtke proizvele minus od 1,6 milijarda

20.06.2011. 22:00
Domaće tvrtke proizvele minus od 1,6 milijarda


Hrvatsko gospodarstvo lani je postiglo najgori financijski rezultat i u 10 godina prvi put ušlo u minus


Hrvatska poduzeća završila su prošlu godinu s najgorim financijskim  rezultatom u posljednjem desetljeću. Kad se zbroje  pozitivni i negativni rezultati  svih privatnih i javnih poduzeća u zemlji, ona su godinu 2010. završila s gubitkom od 1,66 milijarda kuna,  prema podacima Fine i Hrvatske gospodarske komore.  Domaće gospodarstvo lani je  palo u minus prvi put nakon  2000. godine, jer su rashodi  poduzeća bili veći od njihovih  ukupnih prihoda, a gubici  veći od dobiti.
Preciznije, hrvatska poduzeća su u proteklom desetljeću poboljšavala poslovanje sve do 2007. godine,  kada su zabilježila rekordnu  dobit od 24,7 milijarda kuna.  Nakon toga gospodarstvo je  pogodila kriza. Ukupna dobit  je 2008. pala na 16,3 milijarde, a 2009. na 2,4 milijarde, dok konsolidirani podaci svih poduzetnika za  prošlu godinu pokazuju da su  otišli u minus, prema izvješću  Fine.
Najteže su pogođeni privatni poduzetnici koji su lani  zabilježili 1,46 milijardi kuna  gubitka. Istodobno, poduzeća  u mješovitom – privatnom i  državnom – vlasništvu smanjila su gubitak na 429 milijuna kuna. Poslovanje je,  međutim, popravilo dvadesetak javnih poduzeća, jer su  lani, prvi put nakon dvije  godine, poslovala s dobiti – od  237 milijuna kuna.  Nema  sumnje da se stanje u javno-privatnom sektoru dijelom popravilo zahvaljujući  Ini, koja je lani izašla iz  gubitka te ostvarila dobit od  milijardu kuna. Zabrinjavajuće je, međutim, što je samo  dio privatnih poduzetnika ostvario bolje rezultate, a  većina njih počela je gubiti  dah.
– Ako se tako nastavi, mnoga poduzeća do kraja godine  neće preživjeti, boji se dr.  Branko Grčić, ekonomski  strateg SDP-a. Loši rezultati  su logična posljedica teškog  stanja u gospodarstvu i potpunog izostanka aktivnih  mjera Vlade za obuzdavanje  gospodarske krize, tvrdi  Grčić. Kao primjer navodi  pad BDP-a, rast nezaposlenosti, gubitak nekih tržišta i  alarmantnu nelikvidnost.
Hrvatsko gospodarstvo nije  izvozno orijentirano, već je  uglavnom ovisno od domaćeg  tržišta. Hrvatska je potrošnja  tijekom krize pala, a to je i  glavni razlog lošeg rezultata  poduzetnika, osobito privatnih, koji su motor svake ekonomije, smatra ekonomski  analitičar dr. Ante Babić.  Drugi je razlog, kaže, stanje u  javnom sektoru u kojem bi  rezultati mogli biti bolji.
– Ukupni rezultat je loš i  zato što prije krize nismo  izveli restrukturiranje ili privatizaciju javnih poduzeća, a  najbolji trenutak bio je između 2005. i 2007., tvrdi  Babić. Godine 2000. financijski je rezultat bio negativan  jer su vlasti prije toga izbjegavale restrukturiranje  javnih poduzeća. Nakon što  je koalicijska vlada pod Linićevom palicom počela to  restrukturiranje, stanje se popravilo, ali se kasnije od tog  posla uglavnom odustalo,  smatra Babić. No, restrukturiranje se, kaže, mora nastaviti.


Zadarska očekivanja




Zadarska županija dijeli sudbinu Hrvatske ali se u sadašnjem tromjesečju  kao i onom pred nama nada većem rastu i boljim brojkama od prosjeka  zemlje. To nije odraz zdravlja ili bitnih iskoraka ovdašnjeg gospodarstva već  uobičajenih sezonskih kretanja i strukture ovdašnjeg BDP-a. U njemu  potrošnja ima još izrazitiji udjel nego u prosjeku zemlje a na njen rast valja  računati i zbog turizma i zbog već značajnog sezonskog zapošljavanja  (preko 10 posto na mjesečnoj razini) što znači više ljudi s dohotkom. U  spoju turizma, trgovine, potrošnje, već u prvom kvartalu izrazitog rasta  izvoza, većeg barem sezonskog zapošljavanja i priliva dohotka Zadarska  županija u tekućem i nadolazećem ljetnom kvartalu imat će izrazitije stope  rasta od prosjeka zemlje.