Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

More kao inspiracija

20.06.2011. 22:00
More kao inspiracija


U povodu  održavanja predstojećeg  juniorskog svjetskog prvenstva  u jedrenju  ISAF – YOUTH   2011, Umjetnička organizacija „Jadertina”i Jedriličarski  klub „Uskok” iz Zadra su u  subotu 18. lipnja u prostorijama jedriličarskog kluba u  uvali Vitrenjak organizirali  „Umjetnički dan” na temu  mora i jedrenja.
U programu, tj. umjetničkoj akciji sudjelovala je  grupa umjetnika i umjetnica  od najmlađih do već afirmiranih umjetnika iz nekoliko zemalja: Slovenije, BiH,  Bugarske, Ukrajine i Hrvatske, te su na vječnu temu  „More” u nekoliko sati naslikali svatko po nekoliko svojih autentičnih djela koja će  narednih dana biti izložena u  izložbenom prostoru JK „Uskok” (do svjetskog prvenstva  jedriličara) kad će se upriličiti  aukcija s koje će sav utržak ići  za pomoć mladim jedriličarima. – Akcija će biti ponovljena za vrijeme svjetskog  prvenstva kad će se priključiti  još neki umjetnici koji su već  potvrdili svoje prisustvo na  sljedećom umjetničkom okupljanju kojim će se uz već  postojeću prijašnju i sadašnju  kolekciju kompletirati ovaj  humanitarni fundus.
Znakovito je da su se ovom  hvalevrijednom umjetničkom  susretu, kojeg je u ime organizatora potaknuo akad. kipar Konstantin Kostov, pored  gostujućih slikara odazvali i  nekoliko članova dviju prestižnih zadarskih grupa,  HDLU-a i Zadarta te kompletna „Family ART Group”  koji su, evo i ovom prilikom  rado dali svoj humanitarno –  umjetnički doprinos.
Da bi umjetnički dan protekao u potpunijoj atmosferi,  za ugodan štimung svojim  pjesmama i glazbom pobrinuo se popularni zadarski  kantautor Duško Nonković –  Bućo, dok su umjetnike pozdravili i zahvalili im se na  sudjelovanju, predsjednik  kluba kapt. Ivo Mustać i tajnik Zdravko Fain.
Važno je još napomenuti da  će do kraja Prvenstva na  prostoru ispred zgrade JK  „Uskok” biti postavljena kiparska kompozicija „Spomenik vjetru”, rad pokretača ove  akcije akad. kipara K. Kostova koju će u kamenu izvesti kamenoklesarska radionica Fiorentino Marnika, za  trajno sjećanje na ovaj izuzetno značajan događaj za  Grad Zadar i Republiku Hrvatsku.
Do kasnih večernjih sati,  umjetnici i umjetnice su se  nastavili družiti uz umjetničke i ostale teme i dileme tj.  „razgovore ugodne” uz od  organizatora pripremljen prikladan domjenak.
I ovaj put kao i nebrojeno  puta do sada, umjetnici i  umjetnice su pokazali da imaju plemenito srce i da su  senzibilizirani za razne (posebno humanitarne) akcije,  što im je u opisu, zadatku i  poslanju u oplemenjivanju  svijeta u kojem egzistiraju i  kojeg svojim senzibilitetom  kreativno dopunjuju afirmirajući vrjednote dostojne  ČOVJEKA, tog jedinog pravog imena ovoga svijeta, bez  alternative.
 


Sudionici/ce:


Bogdan Mogilevsky, Konstantin Mogilevsky, Karmen Župevec, Šime  Gržan, Miljana Ćavar Radić, Karolina Kulier Čulina, Konstantin Kostov,  Zvonko Čulina te dvoje mladih, Nikola Knežević i Lucija Čulina, dok će svoje  radove naknadno priložiti Stjepan Radić i Marija Čulina. Glazbeni prilog  (kako smo već naveli) – Duško Nonković – Bućo.