Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Sanader u Hrvatskoj prije završetka pregovora s EU

20.06.2011. 22:00
Sanader u Hrvatskoj prije završetka pregovora s EU


Sanader bi u Hrvatskoj, točnije u pritvoru u Remetincu, mogao biti i prije 30. lipnja kad Hrvatska zaključuje pristupne pregovore s Europskom Unijom


Bivši premijer  Ivo Sanader jučer je i formalizirao svoju najavu da se  više neće protiviti izručenju  Hrvatskoj. Dan prije ročišta  na kojem se u Salzburgu trebalo odlučivati o njegovoj žalbi na odluku austrijskog suda  da ga se može izručiti, Sanader  je povukao žalbu. Stoga je otkazana javna rasprava pred  sucima Visokog zemaljskog  suda iz Linza koji su trebali  doći u Salzburg gdje se Sanader nalazi u pritvoru od 10.  prosinca prošle godine.
– Sanader se suglasio s pojednostavljenim postupkom  izručenja Hrvatskoj kako je  prije dva tjedna najavio preko  svog odvjetnika Gorana Suića,  rekao je Sanaderov bečki odvjetnik Werner Suppan austrijskoj novinskoj agenciji  APA.
Podsjetimo, Suić je 9. lipnja  izvijestio hrvatsku javnost da  će njegov branjenik “na ročištu  21. lipnja zatražiti hitan postupak izručenja”. “U sudskom  postupku u Hrvatskoj želim  dokazati svoju nevinost i razobličiti sve laži koje se pojavljuju u medijima i stavljaju  meni na teret. Budući da se  zadnjih dana moje ime veže uz  moguće negativne konotacije  naših pregovora s EU, želim  vrlo jasno reći da je Hrvatska  zaslužila što hitniji završetak  pregovora. Hrvatska je zrela  za EU, a završetak pregovora  vidim kao konac procesa koji  sam i sam prije puno godina  započeo i vodio”, prenio je  Suić Sanaderove razloge za  obrat u svojoj taktici obrane.  Na to je sigurno utjecala presuda Visokog zemaljskog suda  u Linzu koji je dva dana ranije  odbacio Sanaderovu žalbu na  odluku prvostupanjskog suda  u Salzburgu da mu se ne dopusti izlazak iz pritvora.
A Suić nam je objasnio  zašto se Sanader predomislio i  povukao žalbu.
– Načelno smo prvo odlučili  da će on na ročištu zatražiti  izručenje Hrvatskoj, ali nakon  konzultacija s kolegom Suppanom i sa mnom, Sanader je  ipak povukao žalbu, rekao  nam je Suić. Tako hrvatski  građani još neko vrijeme neće  vidjeti svojeg nekadašnjeg  premijera. Danas će Sanader  u Salzburgu potpisati da se  više ne protivi izručenju, taj  dokument zatim odlazi u austrijsko Ministarstvo pravosuđa na potpis ministrici Claudie Bandion-Ortner, nakon  čega se vraća u Salzburg.  Očekuje se da će cijela procedura trajati između sedam i  14 dana. Dakle, Sanader bi u  Hrvatskoj, točnije u pritvoru u  Remetincu, mogao biti i prije  30. lipnja kad Hrvatska zaključuje pristupne pregovore s  Europskom Unijom.
– Uvjeren sam da će dokazati nevinost, rekao nam je  Suić koji će zajedno s Čedom  Prodanovićem, novopridošlicom u Sanaderov odvjetnički  tim, u srijedu posjetiti bivšeg  predsjednika hrvatske vlade.
 


Kronologija odluke o izručenju




9. svibnja – Zemaljski sud u Salzburgu donio je odluku da Austrija može Sanadera, unatoč njegovom protivljenju, izručiti Hrvatskoj. Također je odbijen zahtjev bivšeg hrvatskog premijera da ga se pusti iz pritvora. Sanader je na obje odluke uložio žalbu drugostupanjskom sudu, Visokom zemaljskom sudu u Linzu.
7. lipnja – Viši zemljski sud u Linzu odbacio je Sanaderovu žalbu na produljenje pritvora. Za 21. lipanj zakazana je javna rasprava o njegovoj žalbi na odluku o izručenju Hrvatskoj.
9. lipnja – Sanader preko svojeg hrvatskog odvjetnika Gorana Suića izvješćuje hrvatsku javnost da će na ročištu 21. lipnja zatražiti hitan postupak izručenja Hrvatskoj.
20. lipnja – Sanader je odustao od žalbe, najavljeno ročište je otkazano.