Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kišobranima protiv vrućine

20.06.2012. 22:00
Kišobranima protiv vrućine


Zadrani i njihovi gosti već danima muku muče s velikim vrućinama na zadarskom području. Hitna pomoć puca po šavovima jer se u samo nekoliko dana udvostručio broj intervencija.
 U Zadru je jučer u 13 sati tako izmjereno 30 stupnjeva, a temperatura mora bila je 23 stupnja. Slično je bilo i u ostatku Hrvatske, a najgore je bilo Kninjanima koji su u 13 sati “uživali” na 35 stupnjeva.
 Jedni su zaštitu od vrućina pronašli u hladu, drugi pod kišobranom, a treći u moru koje se pokazalo kao najspasonosnije rješenje.
Nije lako ni turistima koji po najgorem suncu obilaze gradske znamenitosti. Posebno su vrijedni posjetitelji s Dalekog istoka koji naoružani kišobranima, sladoledima i bočicama vode fotografiraju svaki kutak našeg grada. Zaposleni (oni koji još uvijek imaju sreću da imaju posao) rade s upaljenim klima uređajima i sanjaju godišnji odmor.
Inače, ako niste znali, istraživanja pokazuju da je od svih utjecaja vremena na smrtnost najveći onaj za toplinskih valova. Udari vrućine odnose više života nego tornada, poplave i druge vremenske katastrofe. Zato pazite što radite sljedećih dana. Povećajte unos tekućine (uvijek pri ruci imajte bočicu vode), jedite laganiju hranu, izbjegavajte tekućinu koja sadrži kofein, alkohol ili veće količine šećera jer će to samo povećati gubitak tekućine iz organizma, nosite laganu odjeću i naravno, izbjegavajte sunce od 10 do 17 sati.