Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Stand up paddling – od laguna Havaja do kanjona Zrmanje

20.06.2012. 22:00
Stand up paddling – od laguna Havaja do kanjona Zrmanje


Sport pokušavamo približiti rekreativcima. Prije tri godine stigao je s Havaja, gdje je Stand Up Paddling korišten kao sredstvo kojim se prevozilo u lagunama. Kod nas je tri godine i sada je u redovnoj ponudi tvrtke Riva Rafting Centar, govori Lana Božović


Stand Up Paddling novi je zanimljivi sport koji se može isprobati na Zrmanji, a ljubitelji aktivnog odmora vjerojatno će pokušati proći “kraljevsku stazu” veslajući na velikoj surferskoj dasci niz 12 kilometara dugu dionicu kroz kanjon u donjem toku rijeke Zrmanje. Uz rafting i kajaking, koji se voze u gornjem toku rijeke, ovo je prilika za pogledati ljepote kanjona Zrmanje sve do ulaza u more iz sasvim druge perspektive. Sport nije zahtjevan i ne predstavlja opasnost, a u Hrvatsku je stigao prije tri godine otkada se i natjecanje SUPer Surfers Challenge odvija na Zrmanji.
– Tim događanjem ovaj sport pokušavamo približiti rekreativcima. Sport je interesantan, a alat koji se koristi je lagan. Prije tri godine stigao je s Havaja, gdje je Stand Up Paddling korišten kao sredstvo kojim se prevozilo u lagunama. Kod nas je tri godine i sada je u redovnoj ponudi tvrtke Riva Rafting Centar, govori Lana Božović, direktorica marketinga i prodaje.
U sportu su prošlog tjedna iskušali brojni mladi Obrovčani, ali i turisti koji su se našli u prolazu.
– U prošli petak smo počeli sa školicom Stand Up Paddlinga, s obzirom da je riječ o novijem sportu, prošli smo obuku sa starijima i s mlađima. Stand Up Paddling otvoren je za sve koji imaju malo ravnoteže i volje, kaža Lana Božović ističući kako se sve odvija na dasci dugoj 3,4 metra te širokoj devedesetak centimetara i nosivosti do stotinu kilometara.
Najčešće se u ovom novom sportu okušavaju ljubitelji ekstremnih sportova, a iako je na Zrmanji najzahtjevnija staza u Hrvatskoj u Stand Up Paddlingu se mogu okušati svi, pa čak i djeca.
– Postoji sličan događaj u Koloradu, međutim, tamo se radi na divljim vodama. Mi pokušavamo taj sport uvesti u svakodnevicu. Ukoliko želite na dasci možete izvoditi jogu, lagano odveslati. Nikakve zahtjevne dionice u kojima je potrebno pretjerano korištenje snage, iako je na najdužoj dionici potrebno rasporediti energiju za izdržati 12 kilometara kanjona, kazala je Božović.
Stazu dugu 12 kilometara u najbržem vremenu prešao je Branimir Kvartuč, čovjek koji je ovaj sport doveo u Hrvatsku, a njegov rekord stoji i nakon tri godine.
– On je s Havaja došao s tim sportom i prezentirao ga u Dubrovniku, a nažalost ove godine nije došao u Obrovac, jer se preselio u Los Angeles. Rekao nam je da je ova dionica najduža i najzahtjevnija u ovom sportu, a stazu je prošao za sat i 45 minuta, dok je najslabiji natjecatelj ikad stazu prošao za 2 sata i 15 minuta. U ovom sportu sve je stvar tehnike veslanja i kod nas, snage vjetra u kanjonu, kaže Božović ističući kako se može dogoditi da se zbog jačine vjetra potrebno spustiti na koljena zbog manjeg otpora.
Stand Up Paddling isprobali su i turisti koji su se našli u Obrovcu te su nedjeljnu utrku ispratili iz čamca. S obzirom da je SUP od ovoga tjedna u službenoj ponudi Riva Rafting Centra, svi zainteresirani mogu isprobati veslanje na dasci niz Zrmanju.
– U bilo koje doba dana, nebitno je koliko osoba želi, neka dođu i isprobaju, a tko misli da može izdržati 12 kilometara ide u kanjon. To nam je sada standardna ponuda, kazala je Božović.


 POBJEDNIKU PUT POKAZAO LABUD




Na natjecanju SUPer Surfers Challenge, održanom prošlu nedjelju, pobijedio je Ivan Colić koji je 12 kilometara dugu stazu prošao za sat i 48 minuta, a utrku su odvozile i olimpijke Enia Ninčević i Romana Župan te Tonči Marić i Luka Nekić. Pobijednik Ivan Colić kazao je da je oduševljen prirodom u kanjonu, a put do pobijede pokazivao mu je labud.
– Predivan kanjon, umor nisam osjetio zbog prekrasne prirode koja me je cijelim putem okruživala i preporučam svakome da dođe i doživi ovo, što sam i sam imao priliku iskusiti, kazao je Colić i dodao kako ga je do pobjede navodio labud koji je gotovo cijelim putem plovio ispred njega.