Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Troškovi županiji, ovlasti ministru

Autor: Z L

20.06.2013. 22:00
Troškovi županiji, ovlasti ministru

Foto: Tomislav JERAK



Novim zakonom ravnatelja Županijskog zavoda za prostorno planiranje birao bi ministar


Novi Nacrt Zakona o prostornom uređenju ograničava ovlasti jedinica lokalne i područne samouprave. Nacrt Zakona tako predviđa da se kontrola prostornih planova ne obavlja s razine županijskih službi, već centraliziranu kontrolu obavlja isključivo nadležno ministarstvo. Budući da je čak i Ustav prepoznao značaj jedinica lokalne samouprave u onim područjima koja su neposredno vezana za interese stanovništva na lokalnom i regionalnom prostoru, prostorni planeri su iz Zadra poručili kako je takav nacrt neprihvatljiv.
Susret jadranskih županijskih zavoda za prostorno uređenje održan je u srijedu u Zadru, a glavna tema bio je upravo sporni Nacrt. Ustav, naime, propisuje kako “jedinice lokalne samouprave obavljaju poslove iz lokalnog djelokruga kojima se neposredno ostvaruju potrebe građana, a osobito poslove koji se odnose na uređenje naselja i stanovanja, prostorno i urbanističko planiranje, komunalne djelatnosti, brigu o djeci, socijalnu skrb, primarnu zdravstvenu zaštitu, odgoj i osnovno obrazovanje…”.
 
Novim zakonom ravnatelja županijskog zavoda za prostorno planiranje birao bi ministar, dok bi troškove financiranja rada i programa zavoda morala snositi županija.