U četiri godine prikupljeno 500-tinjak tona polimernog otpada

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Bitna je edukacija, naglašavaju u Čistoći

Od početka akcije prikupljanja primarnog i sekundarnog polimernog ambalažnog otpada koji nije u sustavu povratne naknade zadarska Čistoća skupila je 500-tinjak tona polimera na području Zadarske županije. Njihov rad na ovom polju prepoznat je i od strane tvrtke Tectus d.o.o., Instituta za ambalažu i tiskarstvo Tectus - IatT i časopisa Ambalaža/REGprint iz Zagreba koji su zadarskoj tvrtki Čistoća d.o.o. dodijelili priznanje EKO CROPAK 2013. u kategoriji "Cjeloviti doprinos zaštiti okoliša". Ovo priznanje dodjeljuje se inače tvrtkama kod kojih su prepoznati napor i odgovornosti u području gospodarenja otpadom, obrazovanju i podizanju opće svijesti o značaju i nužnosti zaštite okoliša.

- Skupljanje polimerne ambalaže koja ne ulazi u sustav povratne naknade započeli smo 2009. godine kao pilot-projekt u suradnji s državnim Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a nakon šest mjeseci nastavili smo dalje sami. Prve godine, dakle 2009., skupili smo 100 tona polimernog otpada, iduće 115 tona, godinu iza 130, a lani smo prikupili 150 tona, rekla je Vesna Đili, stručna suradnica za promidžbu i edukaciju u zadarskoj Čistoći. Đili kaže kako ove godine očekuju prikupiti oko 180 tona ove vrste otpada, a optimističnu brojku potvrđuje i podatak po kojem su samo u travnju 2013. prikupili 21 tonu ovog otpada.

U početku akcije otpad je odvajalo svega 7-8 posto kućanstava, a danas se ta brojka popela na 20 posto i raste.

U Čistoći ističu kako je u početku akcije otpad odvajalo svega 7-8 posto kućanstava, a danas se ta brojka popela na 20 posto te raste

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno