Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Zadar postao destinacija avioturizma

Autor: Damir Maričić

20.06.2013. 22:00
Zadar postao destinacija avioturizma

Foto: Vedran SITNICA



Uz sve naše nezadovoljstvo (pre)izraženom sezonalnošću Zadar spada u 10 gradova Hrvatske s najravnomjernijim rasporedom turizma tijekom godinu


Tradicionalne patrole turističkim mjestima Zadarske županije u sklopu akcije Više cvijeća manje smeća, sračunate na uređenost, provodimo putem Zadarskog lista već duže od desetljeća s Turističkom zajednicom Zadarske županije i HGK – Gospodarskom komorom Zadar. Dajući temeljem takvih uvida i sliku – prijedlog Hrvatskoj turističkoj zajednici u akciji “Plavi cvijet”. Načini, organizacija i principi nagrađivanja se mijenjaju, ali uređenost ostaje jedna od bitnih odrednica turističkog uspjeha, ali i kvalitete života stanovnika, ali i nas samih.
Obilazak je u Zadarskoj županiji najlakše i najprimjerenije početi od Zadra. Zadar u predsezoni predvodi ovdašnji turizam i uz sve bolje sezonalnosti ima najdužu sezonu na ovim prostorima.
Zadar je već treću godinu turistički “kapitalac” otkako je nadmašio milijun noćenja svrstavši se u 15-ak takvih sredina u zemlji. Novosti u zadarskoj turističkoj ponudu ima nekoliko. Ključna, već nekoliko godina snažna je uvrštenje Zadra i cijele Županije preko njega u – turističke aviodestnacije. Već lani od nekadašnjega nezamjetnog broja gostiju koji ovdje dolaze zrakoplovima došlo se do više od 10% takvih u udjelu turista. Od ove godine Zadar je i baza Ryanaira sa stalno stacioniranim avionom i 30-ak članova posade. To je u travnju donijelo izniman rast gostiju, a nastavljeno priključenjem drugih avioprijevoznika u svibnju, kada je samo Zadar imao 65% (!?) više noćenja nego godinu prije.
Zadar je paralelno s tim procesom imao “navalu” otvaranje smještajnih kapaciteta na Poluotoku ili Gradu. Od usamljenih pojedinaca s kartonom “Zimer”, Venere, preko jednog pa drugog hotela Lisice, Turisthotelova hostela na Forumu do desetaka stanova pretvorenih u apartmane, s trendom koji snaži. Uskoro možemo očekivati da im se počnu pridruživati i davno zacrtane ili davno zapušteni hoteli, ako ne s onima koji sada imaju vlasništvo nad terenima i objektima, valjda s nekima koji će ih prekupiti. Izvan toga ove godine nije došlo do bitnog uvećanja kapaciteta na području grada.
 Kada je uređenje u pitanju unatoč škrtim godinama krize u Zadru je, uz određena suprotstavljena mišljenja i primjedbe na konačan rezultat, uređen jedan značajan gradski prostor, odnosno Trg Petra Zoranića i Poljana Šime Budinića pridružujući se “serijalu” otpočetom davno sa Šetnicom i Tržnicom, Trgom pet bunara, preko Istarske i Foruma, do pojedinih ulica… Ima tu još čekanja na Kapitolij, Trg tri bunara i sl. ali je grad prepoznatljiv kao uređen, dijelom i vrlo atraktivan.
Značajan je broj menifestacija u ovoj godini uz neke spektakularne najave – Carlos Santana, povratak lani preskočene Noći punog miseca, uz standardne Glazbene večeri, Kazališno ljeto itd.
Plažno se nije značajnije iskoračilo, osim što je od lani Grad preuzeo brigu o Kolovarama, istina s manjim pomacima.
Signalizacija je stvar koja je u Zadru davno riješena na prilično dobar način. Ulice koje su čekale predsezonu da bi ih se počelo uređivati ipak su završene ili dovedene u upotrebljivo stanje. Sustav kanalizacije, odvodnje i pročišćivača omogućio je već odavno kupanje usred grada gdje uz domaće uživaju i turisti svrstavajući Zadar u vrh Hrvatske u tom dijelu.
Eno i gastroponuda je dobra. Posljednjih se nekoliko godina osjeća djelomičan zamor materijala u višoj klasi i pravi procvat “zalogajčenja” s fast-foodovima i pizza-cutovima, kojima se u lovu pridružuju pekarnice i sladoledari.
 Muzejska i, općenito, kulturno zabavna ponuda Zadra koji je i bio prvi proglašen gradom kulturnog turizma u zemlji, ostaje dijelom njegova odrednica.  Ugostio je eto i krunjene glave – Kraljicu i Kralja Švedske.
Zadar je istina malo pomaknuto prema granici obuhvata područja, odnosno Petrčanima ove godine usvojen kao domaćin Dana hrvatskog turizma, kao što je prethodno odradio domaćinstvo nagrade Penkala – turističkim stranim novinarima.
Zadar će zasigurno imati rekordnu turističku sezonu. U našoj akciji nagrađivanja najuređenijih mjesta u svojoj kategoriji – najvećih gradova on u Zadarskoj županiji nema konkurenciju. No bez obzira na to što mi kao domaćini znamo sve njegove manje, pomacima zavrjeđuje dobiti nagradu. Vjerojatno će na Danima hrvatskog turizma biti prepoznat u kategoriji najvećih gradova hrvatske obale.