Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Bibinjci peticijom protiv ugostiteljskog objekta na plaži Lipauska

20.06.2016. 22:00
Bibinjci  peticijom  protiv  ugostiteljskog  objekta na  plaži  Lipauska


Iz Ministarstva pomorstva poručuju da je slijedom obavljenoga inspekcijskog nadzora Ministarstvo utvrdilo da se predmetna gradnja odvija izvan pomorskog dobra
Petnaestak mještana Bibinja potpisalo je peticiju protiv izgradnje ugostiteljskog objekta na plaži Lipauska. Po njima bespravnu  gradnju prijavili su hidrograđevinskoj inspekciji, zbog sumnje da se radi  o uzurpaciji pomorskog dobra.
– Gradilište je ograđeno. Vrši se iskop, vjerojatno i betoniranje, i to sve  do samog mora. Cijelo to gradilište nalazi se na području kojeg inače pokrivaju valovi. Smatramo da za takvu gradnju investitor nije mogao dobiti dozvolu i porebna odobrenja od nadležnih institucija, rekao nam je  ogorčeni susjed Mimo Režan koji je i prijavio cijeli slučaj nadležnoj inspekciji.
Prema Režanovim riječima, u travnju ove godine razgovarao je s  općinskim načelnikom Brunom Bugarijom koji mu je rekao da na tom  mjestu neće biti nikakve gradnje, a da se može raditi samo na “divlje”.
Nova prijava
– Samo tjedan dana od našeg razgovora počela gradnja koju, za stanovitog Lisicu iz Južne Amerike, gradi Kornelija Mirkov, vlasnica ugostiteljskog objekta Lovre. Nažalost, susjedi i ja već smo imali problema zbog  toga. Počela su vrijeđanja i prijetnje mojoj ženi Gordani. Čak su i noću  bili toliko bučni da smo morali pozvati policiju, dodao je  Režan.
Hidrograđevinska inspekcija na teren je izišla prije 15 dana te je ustvrdila da sporna gradnja nije u nadležnosti ove vrste inspekcije. Međutim,  nakon ponovne prijave Mime Režana, hidrograđevinska inspekcija je  dobila nove informacije o nasipanju mora pa će se na istoj lokaciji ponoviti očevid.
No, ključ svega je Općina Bibinje iz koje nismo mogli dobiti informaciju je li i na koji način podržana gradnja na ovoj lokaciji. Izostao je tako  odgovor na prozivke Mime Režana za netočno informiranje o tome što  će se dogoditi na prostoru ispred njegove kuće.
Iz Ministarstva pomorstva poručuju da je slijedom obavljenoga inspekcijskog nadzora Ministarstvo utvrdilo da se predmetna gradnja odvija na katastarskoj čestici č.z. 282/8 k.o. Bibinje, koja je prema prijedlogu granice pomorskog dobra u svakom slučaju izvan pomorskog dobra.
Montažni kiosk
– Općina Bibinje ponudila je putem Javnog natječaja u zakup javnu  površinu od 112 m2 u Lipauskoj, te je temeljem rezultata natječaja pravo  na konzumaciju zakupa ugovoreno sa ugostiteljskim obrtom, u vlasništvu fizičke osobe hrvatskoga državljanstva, u svrhu korištenja za gospodarsku namjenu do zaključno 14. rujna 2016. godine, uz obvezu zakupoprimca da ispoštuje sve zakonske propise u gradnji, korištenju javne  čestice i pravovremenom uklanjanju građevine nakon isteka najma na  ovome dijelu javne površine. Nadzorom je utvrđeno također da je zatečeni objekt jednostavne montažne građe tipa kiosk cca 15 m2 s pripadajućom terasom, no napominjemo da predmetna gradnja i provjera zakonskih popisa i dokumentacije nije u nadležnosti službe inspekcijskog  nadzora pri Upravi sigurnosti plovidbe ovoga Ministarstva, kaže se u odgovoru Ministarstva prometa.