Izlaz iz stresnih situacija našli su prije šest godina kada su osnovali OPG Deša i na području Poličnika neposredno uz poslovnu zonu Grabi zatražili i na služnost dobili 24 hektara državnog zemljišta
Stanuje u Zadru. Na posao ide u Grabe. Ustaje rano, a rano ide i na spavanje, najkraći je opis dnevnog ritma Miodraga Deše. Ljeti, dok je na godišnjem odmoru, u cjelodnevnom “điru” pridruži mu se i supruga Nadežda, inače psihologinja u OŠ Valentin Klarin u Preku, a kad stigne s njima je i kćerka Patricia koja u Rijeci privodi kraju studij dentalne medicine.
-Živimo bez stresa u suglasju s prirodom, kaže Miodrag.
Izlaz iz stresnih situacija našli su prije šest godina kada su osnovali OPG Deša i na području Poličnika neposredno uz poslovnu zonu Grabi zatražili i na služnost dobili 24 hektara državnog zemljišta.
– Pala je odluka da sadimo masline, dodaje Miodrag.
Kršu udahnuli život
Izbor nije bio slučajan jer lokacija je gotovo idealna upravo za masline. Na 100 metara nadmorske visine, prozračna južna i jugozapadna padina… No, da bi se na kršu obraslom niskom šumskom vegetacijom podigao maslinik sa 5.000, točnije 5075 stupi maslina trebalo je uložiti puno sati rada, ali i novaca. Čišćenje terena od podzemne i nadzemne vegetacije, ripanje, mljevenje kamena koji je potom posebnim strojevima rastresen po terenu pa nakon toga frezan i mljeven… Na markiranom terenu bagerima su kopane jame i u sipku zemlju pomješanu s organskih stajskim gnojivom sađene masline i to isključivo autothone sorte oblica koja dobro podnosi krševiti teren.
– Oblicu nam je preporučila i Gordana Dragun, voditeljica Savjetodavne službe Zadarske županije, otkriva Deša. Nakon sadnje odnosno prve faze podizanja maslinika podnijeli su zahtjev resornom ministarstvu za poticajna sredstva u sklopu kapitalnih ulaganja kao složene investicije.
Podizanje ovako velikog maslinika u ekološkom uzgoju za koji smo se odlučili od početka, iziskuje velika sredstva, kaže Miodrag. Računa se da cijena pretvaranja krša u obradivo zemljište iznosi i do 10 kuna što ovisi o strukturi pojedninog tla.
Deše su sadnju na melioriranom kršu započele u studenom i završili u prosincu prosincu 2011. Maslinik ogradili sa dva kilometra ograde, sadnice se primile i sve ostalo je išlo svojim tijekom. Dobro. No, s vremenom su shvatli da je ekološki maslinik bez životinja teško je ostvarljiv pa su odlučili probati sa kokošama.
Prvi u slobodnom uzgoju
– Preuredili smo kamp kućicu u pokretni kokošinjac, kaže Miodrag. Prema svim kriterijima slobodnog uzgoja uključujući i dobrobit životinja. Veterinarska inspektorica izvršila je nadzor i odobrila da na tom prostoru može živjeti 66 koka. Tako su Deše prije 3 godine prvi na zadarskom području registrirali farmu kokoša u slobodnom uzgoju u masliniku. Njihova jaja dobila su oznaku 1. Kada su za to doznali prijatelji i poznanici svi su poželjeli upravo takva jaja.
-Nemamo problema s prodajom. Često imamo i listu čekanja. Sve što proizvedemo to i prodamo, kažu Deše, a kokoše im pomažu i u uzgoju maslina. – Savršene su nam pomagačice, kaže Nadežda. Čupkaju travu, “cvagaju” štetnike i gnoje maslinik. Zato su počeli razmišljati o povećanju jata pri čemu su im “kao naručene” došle mjere ruralnog razvoja i mogućnost da se natječu za sredstva iz europskih fondova.. Aplicirali smo na mjeru 4.1.1. javili se na prvi natječaj koji je bio raspisan prije 2,5 godine i – prošli. U poslovnom planu naveli su proširenje kapaciteta koka nesilica i nabavku strojeva za rad u masliniku – traktora, atomizera, dostavno vozilo… Cjelokupna investicija iznosi milijun kuna, a dio će im, kažu Deše, biti refundiran iz sredstava EU.
Svakoj koki 333 metra
– Upravo ovih dana dovršili smo montažu novog pokretnog kokošinjca, nabavljenog u Italiji. Tako ćemo povećati jato za još 720 koka, otkriva Miodrag.
Radi se uistinu o supermodernom mobilnom kokošinjcu, pravom hotelu za koke zavidne opremljenosti i dimenzija. Dužina 15, širina 9,20 metra, postavljen na 8 kotača. – Predviđeno je da se kokošinjac pomiče po masliniku svakih 15 dana, kaže Nadežda pokazujući nam unustrašnjost kokošinjca – pravo je malo čudo. Opremljen je svom potrebitom opremom, uključujući i sustav za istovremeno hranjenje svih koka. Ravnomjeran pristup vodi omogućen je putem pojilica sa čašicama kako bi se štedjela voda. Svaka koka ima svojih 20 centimetara prečke za spavanje. Gnjezda su opremljena zastavicama za intimu i sa sustavom koji omogućuje da koke ne spavaju u gnjezdima, pojašnjava Nadežda i dodaje: – Jaja se, nakon što ih koka snese, otkotrljaju na središnju traku i koke ih više ne mogu vidjeti, a ista se putem upravljačke konzole izvlače iz kokošinjca i spremaju u dostavno vozilo sa hladnjačom.
– Uskoro ćemo, znači, imati više jaja. Dnevno oko 400, kaže Miodrag.
On i Nadežda upravo su potrazi na novim kokama nesilicama. Trebaju ih 720, ali za razliku od drugih uzgajivača oni ne preferiraju samo jednu pasminu. – Ne želimo ni da nam koke ni sva jaja budu isti, govore Deše. Bit će ih svih sorti od hrvatica, grahorastih, golovratih..Osim komfora u kokošinjcu Dešine kokoši od izlaska iz kokošinjca rano ujutro do ulaska navečer imaju na raspolaganju terena “koliko im srce želi”. Svaka 333 metra četvorna što je 30 puta više od propisanih standarda u slobodnom uzgoju.
Imaju se čemu nadati
– Gdje koka dođe nema svrdlaša ni skorovača, kaže Miodrag. Brzo popasu svu travu i korove. Gnoje maslinik dok su vani. A u kokošinjcu pod je šupljikav pa izmet propada na tlo, skuplja se i zajedno sa granama masline koje se rezidbom odstrane kompostira i pretvara u humus idealan za gnojidbu. Sve to očito godi oblicama koje su u dobroj kondiciji. Iako je još rano za puni rod Deše su imale već dvije berbe, a ove godine će i treću. Masline su dobro ponijele, plod je zdrav i bez prskanja.
-Još nismo prskali ni Baturadom, sredstvom dozvoljenim u ekološkom uzgoju, kaže Miodrag.
Jaja s dodanom vrijednošću, u dogledno vrijeme i meso, ekološko ekstradjevičansko maslinovo ulje… Na pitanje može li se od toga dobro živjeti Miodrag odgovara: – Financijski još ne, još su ulaganja veća od prihoda. Poticaje ulažemo u razvoj, a ne u trošenje. Imamo i puno planova, kaže Miodrag najavljujući nova ulaganja u paletu kozmetičkih proizvoda od maslinovog ulja i lista.
Cijela ova priča o bioraznolikosti u jedinstvenom masliniku OPG Deša ide dalje. Vlasnici rano ustaju i rano odlaze na počinak. Od izlaska do zalaska sunaca dan provode u prirodi na čistom zraku uz biljke i životinje. S vremenom će doći i financijska dobit, a na pitanje kako su zadovoljni s dosad postignutim Nadežda i Miodrag odgovaraju lakonski kratko: – Imamo se čemu nadati!
Ulje za međunarodne smotre
Deše su zadovoljne oblicom. Već u trećoj godini imali su prvu berbu i za svoja ulja dobili visoka odličja. Ove godine na smotrama maslinara i uljara u Nadinu, Vodicama, Splitu i Zagrebu osvajali su zlatne i srebrne medalje.
– Iduće godine planiramo izlazak i na zahtjevne međunarodne smotre i to: Flos Olei, New York International Olive Oil Competition, Olive Japan i druge, najavljuje Miodrag Deša.
Nosiljke iz Kalifornije
Dok su još mlade i niske Deše beru masline isključivo ručno. Za ovaj posao iz SAD, točnije iz Kalifornije nabavili su i posebne nosiljke sa naramenicama, kako bi berači imali obje ruke slobodne za berbu.
– Spretniji berači mogu ubrati i do 200 kilograma maslina u jednom danu i to bez lišća i peteljki, kaže Miodrag.
S vremenom će početi koristiti i ručne tresače, a za 10-ak godina kad krošnje maslina dostignu optimalnu veličinu berbu će obavljati uz pomoć samohodnih tresača sa platnom koje skuplja masline.
Prskanje pomoću senzora
Upravo se spremamo prskati protiv moljca, kaže Miodrag. Budući je maslinik u ekološkom uzgoju koriste samo dozvoljena sredstva, u ovom slučaju pripravak Baturad. Deše se vesele što će isprobati novonabavljeni supermoderni atomizer.
-Opremljen je ultrazvučnim senzorima, pomičnim hidrauličnim klapnama za izlaz zraka, te membranskim elektromagnetnim ventilima. Zahvaljujući snažnim ventilatorima ima mogućnost prskanja 8 metara u visinu , te 8 metara u svaku stranu.
Dizne se uključuju pomoću senzora te računalo rukovodi prskanjem što uvelike olakšava i ubrzava prskanje, kaže Miodrag koji će, zahvaljujući novom atomizeru za dan, dva sam poprskati svih 5075 stabala maslina.
Za isti posao prije je trebalo više od 20 dana.
Koke čuvaju ovčari
Pozornost na imanju Deša privlače dva velika bijela ovčara, ženka Kira i mužjak Frantoio. To su psi Maremansko – Abruceške pasmine koji se u Italiji, otkud potječu, od davnina koriste za zaštitu stada ovaca od vukova.
-Oni su uravnoteženi i pouzdani, dostojanstveni, ponosni i snažni psi. Krasi ih snažna vezanost za životinje (u ovom slučaju kokoše), i teritorij koji štite. Imaju urođeni osjećaj odgovornosti, tvrdi Nadežda. Za njih kažu da ukoliko želite slijepu poslušnost i pokornost onda ovo nije pas za vas. Zbog svoje dlake ovi “veliki bijeli psi” vole spavati na otvorenom i pri lošijim vremenskim uvjetima.
Ženka Kira je prošle godine ispunila uvjete za prvaka Hrvatske u ljepoti ( CH-HR), ističu Nadežda i Miodrag.
Jaja iz slobodnog uzgoja
Prema načinu uzgoja, jaja se označavaju na sljedeći način:
0 – jaja iz ekološkog uzgoja
1 – jaja iz slobodnog uzgoja
2 – jaja iz štalskog (podnog) uzgoja
3 – jaja iz kaveznog (baterijskog) uzgoja
Kod slobodnog uzgoja kokoši u zatvorenom prostoru provode noćni odmor, a zatim izlaze van te na otvorenom provode dan. Osnovna hrana su im žitarica i što same nađu u prirodi.
Od kokošjeg izmeta do humusa
Kokošje gnojivo je jako, daleko najjače od svih stajskih gnojiva. Iznimno je bogato dušikom, fosforom, kalcijem i kalijem te uz obilje organskih tvari potrebitih biljkama sadržava i niz mikroelemenata. Gnoj se može ublažiti i kompostiranjem, što u OPG Deša i prakticiraju. Izmet koji se prikuplja ispod kokošinjca spremaju i malčiranju grane maslina preostale od rezidbe i sve zajedno kompostiraju. Nakon nekoliko mjeseci tako se dobije humus idealan za dnojidbu maslina, kaže Miodrag Deša.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
AUTOHTONA PASMINA
Broj goveda pasmine buša u Hrvatskoj je u stalnom porastu
Hrvatska
POLITIČI ANALITIČAR
Žarko Puhovski o situaciji nakon izbora: “Milanovićeva vlada bila bi desnija od Plenkovićeve”
Zadar
sezona pred vratima
Uređenje plaža i obala čeka Plan upravljanja pomorskim dobrom
Hrvatska
MOŽEMO!
Tomašević: Odluka Ustavnog suda je protuustavna
Hrvatska
UDRUGA ADELA
Osječanke sudu i policiji sedam mjeseci od ubojstva Mihaele Berak poručile: “Gledamo vas”
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Subotnja špica napunila zadarske ulice, evo koga smo sreli
Zadar & Županija
OSEBUJAN NASTUP
Gradonačelnik Benkovca na otvorenju Doma kulture spominjao zmajeve, zlonamjernike i Boga: Naše rodoljublje je kršćansko
Zadar
U CARSTVU SIRA
GLIGORA O ŠIRENJU PROIZVODNJE: ‘Čobani će biti Nepalci, plan je da stado sirane naraste do tisuću ovaca…’
Hrvatska
KROV NAD GLAVOM
Prosječan Hrvat ne može unajmiti stan jer mu je najam 70 posto plaće, a ne može dobiti ni kredit za kupnju
Zadar
pojačan promet