Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vrančić predsjednik Gradskog vijeća, Grgurović i Glasovac dopredsjednici

20.06.2017. 22:00
Vrančić predsjednik Gradskog vijeća, Grgurović i Glasovac dopredsjednici


Petero vijećnika Akcije mladih i MOST-a diglo je ruke protiv imenovanja Dražena Grgurovića, a za Sabinu Glasovac četvero ih je bilo suzdržano, dok joj je Marko Pupić Bakrač dao svoju podršku
Sljedeće četiri godine Gradskim vijećem Grada Zadra predsjedat će HDZ-ov Zvonimir Vrančić, a dopredsjednici su Dražen Grgurović (HDZ) i Sabina Glasovac (SDP). Odlučeno je tako na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zadra, koja je s pauzama potrajala puna četiri sata. To stoga jer je oporba insistirala da se ispoštuje procedura i prethodno postigne dogovor oko imena predsjednika i članova radnih tijela i odbora.
Oporbeni vijećnici, Glasovac i Pupić Bakrač prozvali su vladajuće da se ponašaju kao da su dobili 100-postotnu potporu birača, a ne 58 posto jer su im, kako su istaknuli, na pregovore došli s papirima i već ispisanim imenima.
– To nisu pregovori ni demokracija, već autokracija. Raspodjela u odborima mora biti po ključu 58:42, zaključili su oporbeni vijećnici, nakon čega je određena pauza tijekom koje su se ipak uspjeli dogovoriti, a potom je prihvaćen i Dnevni red s četiri točke.    
Prisegu je položilo 30 vijećnika i to: 18 iz redova HDZ-ove koalicije, sedam od osam iz SDP-ove koalicije te pet iz koalicije Akcije mladih i MOST-a. SDP-ova vijećnica Danijela Vukoša, koja je jučer izostala zbog bolesti, prisegu će položiti naknadno. Branka Dukića, gradonačelnika, kojemu je mandat zamrznut po sili zakona, u vijećnićkim klupama mijenjat će Ante Kolega.
Petero vijećnika Akcije mladih i MOST-a diglo je ruke protiv imenovanja Dražena Grgurovića, a za Sabinu Glasovac četvero ih je bilo suzdržano, dok joj je Marko Pupić Bakrač dao svoju podršku uz javnu zamolbu da vodstvo njezine stranke reagira na Renatu Sabljar Dračevac zbog toga što, kako je istaknuo, u Županiji radi protiv SDP-a.
Donedavni dogradonačelnik i nekadašnji gradonačelnik, a od jučer predsjednik Gradskog vijeća, Zvonimir Vrančić, zahvalio je svim onima koji su glasali za njega, ali i petorici vijećnika iz redova AM i MOST-a koji su bili protiv. Izrazio je uvjerenje da će Gradsko vijeće u naredne četiri godine djelovati u boljem ozračju tolerancije, a posebice kod izglasavanja odluka za razvoj i prosperitet Zadra, za koje je naveo kako će ih biti bezbroj.    
– Usko ćemo surađivati s izvršnom vlasti, gradonačelnikom Dukićem, ali ćemo biti i korektiv, što nam on, vjerujem, neće zamjeriti, kazao je Vrančić.