Baby boom u Preku u prvoj polovici ove godine

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
ISPLATA NOVOROĐENAČKIH NAKNADA OTKRILA
Svaka obitelj s malom djecom zna koliko je dobrodošla i novčana i svaka druga pomoć. Ja ću dobivati potporu šest godina, po pet tisuća kuna godišnje i taj će novac većim dijelom biti utrošen za sve dječje potrepštine, govori Tihana Lončar-Mazić, majka troje djece
Andrina LUIĆ
Presretni primatelji novorođenačkih naknada i načelnik Brižić

Umjesto vijećničkih pitanja, odluka, sastanaka ili protokolarnih primanja, u vijećnici Općine Preko jučer su „glavnu riječ“ vodila djeca.

Točnije - bebe i njihovi roditelji koji su odlukom o naknadama za novorođenu djecu stekli pravo na općinsku novčanu naknadu.

Potpisivanje ugovora prvi put je javno upriličeno, a načelnik Jure Brižić s pročelnicom Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, razvoj i EU fondove Draženom Strihić i Upravnog odjela za opće, pravne i ekonomske poslove Nives Begonja uručio je roditeljima i prigodne darove za djecu.

- U cijeloj prošloj godini dodijelili smo 13 porodiljskih naknada, a za prvih šest mjeseci ove godine potpisat ćemo ugovore za naknade za 18 novorođenih beba. Mislim da možemo govoriti o svojevrsnom baby boomu u našoj općini i to me kao čovjeka, otočanina i načelnika Općine itekako raduje. Novac smo već uplatili, a ukupno je iz općinskog proračuna za porodiljne naknade za prvih šest mjeseci izdvojeno 110.000 kuna. Što poželjeti svima? Naravno, da sva djeca budu dobro, da roditelji imaju posao i da svi ostanu na otoku, kazao je uoči potpisivanja ugovora načelnik Brižić.

Među 18 sklopljenih ugovora osam ih je za prvorođeno dijete s iznosom od 7500 kuna, devet ugovora potpisano je za drugorođeno dijete s iznosom od 15.000 kuna i jedan ugovor za trećerođeno dijete - 30.000 kuna.

Što općinska novčana pomoć znači roditeljima, pitali smo Tihanu Lončar-Mazić, majku dvije djevojčice i jednog dječaka kojoj će ukupno biti isplaćeno 30.000 kuna.

- Svaka obitelj s malom djecom zna koliko je dobrodošla i novčana i svaka druga pomoć. Ja ću dobivati potporu šest godina, po pet tisuća kuna godišnje i taj će novac većim dijelom biti utrošen za sve dječje potrepštine. Naravno, njime ćemo „krpati“ kućni budžet i za druge stvari jer ću ja biti na porodiljskom dopustu do prosinca 2020. godine i živjet ćemo s jednom plaćom. U svakom slučaju, pomoć je dobrodošla, kad se još k tome dodaju i povećane porodiljske naknade i ostanak kod kuće tri godine s djecom, mislim da je to dobar poticaj za treće dijete, kaže Tihana Lončar-Mazić.

Inače, u proračunu za ovu godinu Općina Preko osigurala je za naknade za novorođenčad 150.000 kuna, ali, kako je krenulo, komentirali su jučer mladi roditelji, možda to neće biti dovoljno!!!

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno