Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Policija sinoć još vršila krim istraživanje nad privedenim Kapovićem

21.06.2018. 07:38
Policija sinoć još vršila krim istraživanje nad privedenim Kapovićem


Do zaključenja ovog broja naše novine, jedan od najdugovječnijih općinskih načelnika u Zadarskoj županiji, 44-godišnji  Kristijan Kapović – načelnik Općine Vir, još uvijek je bio u prostorijama Prve policijske postaje u Zadru na kriminalističkom istraživanju. Bio je priveden par sati ranije, jučer oko 15 sati, a sve zbog  "nelegalne izgradnje benzinske crpke" na otoku. Riječ je o kulminaciji višemjesečnog sukoba virskog načelnika i privatnog investitora koji u blizini mosta želi izgraditi benzinsku pumpu i tvrdi da  ima sve potrebne dozvole, dok u virskoj općini kažu da te dozvole  nije izdalo mjerodavno tijelo.
– Naši službenici su danas u 14.50 sati priveli 44-godišnjeg  državljanina Republike Hrvatske zbog više prekršaja, odnosno  kršenja Zakona o javnom redu i miru, kršenja Zakona o sigurnosti  cestovnog prometa te kršenja Zakona o zabrani javnog okupljanja.  Krim istraživanje je još uvijek u tijeku i u ovom trenutku se ne  može predvidjeti kad će završiti, rekao je jučer tijekom predvečernjih sati glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan.
Ukratko, Kristijan Kapović je priveden na krim obradu zbog blokade prometa na Virskom mostu  i zbog činjenice da je odbio poslušati zapovjed policajaca, a sve zbog prema njegovom mišljenju,  nelegalne izgradnje benzinske pumpe na Viru.


Drama na Virskom mostu
Tako se jučer najavljeni prosvjed i blokada Virskog mosta zakazana za 14 sati, pretvorila u pravu dramu jer su samo 50-ak minuta  nakon toga priveli načelnika Kapovića te potom propustili sve automobile koji su stajali u blokadi prometa koju su prouzročili kamioni virskih općinskih poduzeća.
 – Mirno se kao odgovorna osoba za organizaciju prosvjeda i blokade prometa predajem u ruke pravne države, ali mi imamo ustavna prava na prosvjed koji je prijavljen nadležnim službama, izjavio  je načelnik Kapović dok su ga trojica policajaca gurala u službeni  automobil.
Prosvjed je naime, organiziran na temelju Zaključka Izvanredne  sjednice Općinskog vijeća Općine Vir održane dan ranije  gdje je  donesen zaključak kako pravna država ne funcionira, isto kao i druge državne i regionalne institucije. 
U svakom slučaju,  dok je trajala blokada, zbog koje su automobili stajali u redu od Nina i gotovo do centra otoka s druge strane,  načelnik Kapović je objašnjavao  da  "ne može država rušiti ljudima  kuće, a potom dopuštati nelegalnu i nezakonitu gradnju benzinske  pumpe na Viru" te „je izjavio kako se "prosvjedom u Općini Vir želi  pokazati da se neće dopustiti uzurpacija ustavnih prava i stvaranje  novog "slučaja Vir". 
Prije privođenja virskog načelnika djelatnici općinskih poduzeća  pomaknuli su jedan kamion iz blokade kako bi propustili vozilo  Hitne pomoći, nakon čega je policija zapovjedila propuštanje svih  automobila. 


Zabrana radova
A, dok je Kapović odgovarao na pitanja istražitelja, njegovi kolege  iz Općine poslali su i priopćenje u kojem stoji kako je od prije dva  dana na području njihove Općine, stupila na snagu zabrana i ograničenje građevinskih radova za vrijeme turističke sezone – usvojena  na Općinskom vijeću kao Izmjena i dopuna prethodne Odluke –  koja vrijedi od 1. lipnja do 30. rujna u vremenu od 0 do 24 za cijelo  područje Općine Vir. 
– Prvi u primjeni ove zabrane su "Tri Bartola" kojima je Upravni  odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalno gospodarstvo Općine Vir predao Rješenje o zabrani izvođenja radova. Ukoliko se ne obustavi izvođenje radova, komunalno redarstvo će krenuti s izricanjem kazni u skladu sa Zakonom o gradnji i Zakonom o  građevinskoj inspekciji. Kazne će se izricati kako investitoru tako i  izvođaču radova, i to svaki puta kada komunalno redarstvo utvrdi  kršenje Rješenja o zabrani izvođenja radova. Predviđene su i kazne  za nepoštivanje ove Odluke: za pravne osobe 50 tisuća kuna, a za  fizičke osobe 25 tisuća kuna, stoji u priopćenju Općine Vir.
Dalje se još u priopćenju objašnjava kako u Izmjenama i dopunama Odluke o zabrani izvođenja i ograničenju građevinskih radova u vrijeme turističke sezone, građevinski radovi iznimno  mogu izvoditi kada je riječ o hitnim popravcima objekata i uređaja komunalne infrastrukture koji se javljaju nenadano i kojima se sprječava  nastanak posljedica opasnih za život i zdravlje ljudi, potom nužni  radovi na popravcima građevina, radovi na projektima od posebnog interesa za Općinu Vir, manji građevinski poslovi i slično. 
– Također iznimno, nadležni općinski Upravni odjel može na temelju podnesenog zahtjeva odobriti obavljanje građevinskih radova ukoliko se radi o infrastrukturnim radovima i radovima na realizaciji kapitalnih projekata od javnog interesa, stoji na kraju  priopćenja Općine Vir.