Potiče se proizvodnja bioenergije u zaštićenim područjima

Slika korisnika valentinam
PROJEKT FORBIOENERGY
S obzirom da su partneri posjetili Zadar, Sali, Telašćicu, Gospić i Velebit, imali su se prilike uvjeriti u ljepote naših krajeva, ali i prikupiti nova saznanja o gospodarenju šumama. Svi partneri su oduševljeni s onim što su vidjeli tijekom, priča Šime Mršić, zamjenik zadarskog župana
Zadarska županija
Partneri iz četiri zemlje posjetili su brojna zaštićena područja

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije je u razdoblju od 13. - 15. lipnja ugostio projektne partnere iz Italije, Španjolske, Slovenije i Hrvatske u okviru provedbe projekta „Forest Bioenergy in the Protected Mediterranean Areas – ForBioEnergy“. Nositelj ovog projekta je Regija Sicilija, dok Zadarska županija sudjeluje kao partner. Projekt se financira iz programa MED teritorijalne suradnje (Interreg V – B Mediterranean (MED) Cooperation Programme 2014. – 2020.).

Opći cilj projekta je poticanje proizvodnje bioenergije u zaštićenim područjima, nudeći prekogranična rješenja za prevladavanje prepreka koje ometaju razvoj sektora te nude modele planiranja, kako bi se iskoristio puni potencijal biomase i istovremeno zaštitila bioraznolikost prirodnog područja.

Ulaže se 15 milijuna kuna

Partneri su u sklopu ova tri dana održali sastanke vezane za provođenje predviđenih aktivnosti projekta te posjetili PP Telašćicu i PP Velebit. Navedeni parkovi prirode su uz PP Vransko jezero odabrana zaštićena područja Zadarske županije na kojima se pokušava saznati postoji li mogućnost za korištenje potencijala biomase. Ovo je četvrti sastanak od šest predviđenih koji se planiraju održati u okviru projekta.

Prvi dan sastanak je otvorio zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić koji je rekao kako prije svega mora naglasiti da je zadovoljan činjenicom da je Zadarska županija veoma uspješna u provođenju projekata Europske unije te se osim projekta ForBioEnergy u županiji trenutačno provodi još četiri projekta.

- Što se tiče samog projekta „ForBioEnergy“, započeo je 1. studenog 2016. godine i traje do 30. travnja 2019. godine. Projekt se uspješno provodi već godinu i osam mjeseci zahvaljujući predanom radu i trudu Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj. Ukupan proračun projekta je čak 2.048.847,48 EUR, a dio za Zadarsku županiju iznosi 269.645,00 EUR, govori Mršić dodajući kako sredstva Europske unije iznose 85 posto, a ostalih 15 posto su vlastita županijska sredstva.

 

- Najvažniji cilj projekta je povećanje šumske biomase u zaštićenim područjima, kao i povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije. Zadarska županija dobit će uvid o mogućnosti iskorištavanja potencijala šumske biomase na odabranim područjima, priča zamjenik župana koji je kazao kako su područja o kojima se govori parkovi prirode Velebit, Telašćica i Vransko jezero.

Pouzdani partneri

- U projektu sudjeluje Italija, Španjolska, Slovenija i Hrvatska. Iz Hrvatske, osim Zadarske županije, na projektu sudjeluje još i Park prirode Velebit, uz pridružene partnere Naturu Jaderu i Hrvatsku poljoprivredno-šumarsku savjetodavnu službu. Na projektima smo već imali prilike surađivati s Talijanima i zaista su se pokazali kao pouzdani i vrijedni partneri. Također, to možemo reći i za partnere iz Slovenije i Španjolske pa se nadam da ćemo imati prilike ponovno surađivati na nekim budućim projektima, rekao je Mršić.

Drugi dan sastanka održao se u Salima nakon čega su partneri posjetili PP Telašćica kako bi saznali malo više o jednom od odabranih pilot područja Zadarske županije. Šume na ovom području su pretežito u privatnom vlasništvu, a flora PP Telašćica pripada mediteranskom području u kojem su razvijene vazdazelene šume alepskog bora i hrasta crnike (as. Querco ilicis – Pinetum halepensis). Partneri su, prema dožupanovim riječima, bili zadivljeni prirodnim ljepotama ovog kraja te su u više navrata to i istaknuli.

Treći dan sastanka održao se u Gospiću gdje su partneri posjetili UŠP Gospić Hrvatskih šuma, odnosno toplinsku stanicu koja koristi biomasu za snabdijevanje toplinskom energijom. Nakon što su vidjeli toplinsku stanicu i saznali princip rada, partneri su otišli u obilazak PP Velebit gdje su upoznati s bogatstvom flore i faune, te načinom gospodarenja šumama na području najvećeg zaštićenog područja u Republici Hrvatskoj.

Lokacije PP Velebit koje su bile obuhvaćene obilaskom su: Kubus (Baške Oštarije), Ledenik, Dabarski kukovi i Položine. Terenskim obilaskom PP Velebit predočene su prednosti i nedostaci te glavne prepreke pri gospodarenju šumama i pridobivanju biomase, za što su projektni partneri iskazali mnogo zanimanja. Stručnu podršku Zadarskoj županiji, kao i pomoć pri organiziranju trećeg dana posjete projektnih partnera, pružio je PP Velebit, također partner na projektu.

- S obzirom da su partneri posjetili Zadar, Sali, Telašćicu, Gospić i Velebit, imali su se prilike uvjeriti u ljepote naših krajeva, ali i prikupiti nova saznanja o gospodarenju šumama. Svi partneri su oduševljeni s onim što su vidjeli tijekom ova tri dana te su pohvalili Zadarsku županiju za odličnu organizaciju ovog događaja, zaključio je Mršić dodajući kako su inozemni partneri istaknuli kako bi voljeli ponovno posjetiti našu divnu zemlju. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno