Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Stižu reakcije na brutalno premlaćivanje, interna kontrola istražuje eventualne propuste policije

21.06.2018. 09:25
Stižu reakcije na brutalno premlaćivanje, interna kontrola istražuje eventualne propuste policije


Sedam dana otkako je 31-godišnji D.K. zvani Daruvarac brutalno pretukao 18-godišnju Zadranku te se otvorila i sumnja u brojne policijske propuste, sa svih strana počele su stizati reakcije političkih stranaka, udruga, ali i pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i pravobraniteljice za djecu.


Upozorenja pravobraniteljice
– Vezano uz brutalan napad na osamnaestogodišnju djevojku o kojem ste nas obavijestili ukazujući na navodne propuste policije u postupanju i poduzimanju mjera zaštite za sigurnost djevojke, ali i njezine obitelji u kojoj navodno ima i maloljetne djece obratili smo se Ravnateljstvu policije tražeći da se ispita postupanje policije. Od Ravnateljstva smo ujedno zatražili da se poduzmu mjere da se počinitelj odgovarajuće kazni, a maloljetna djeca zaštite. Nažalost, brojni primjeri pokazuju kako su mlade djevojke često žrtve nasilja u adolescentskim vezama osobito u situacijama prekida veze što nekad završi i sa smrtnim ishodom. Čini nam se da sustav zaštite od ove vrste nasilja nije odgovarajući, osobito vezano uz pravnu kvalifikaciju ovog djela, budući da se nasilje u mladenačkim vezama ne tretira kao oblik nasilja u obitelji, na što već godinama ukazujemo, pa tako izostaje i odgovarajuće sankcioniranje počinitelja ako se nasilni čin ne može okarakterizirati kao kazneno djelo, kaže Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu te dodaje da ako bi se „lakši“ oblici nasilja u mladenačkim vezama koji nemaju elementa kaznenog djela kvalificirali kao prekršaj po Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, tada otvorila i mogućnost izricanja zaštitnih mjera poput zabrane približavanja, uznemiravanja ili uhođenja žrtve nasilja, ali i drugih mjera koja ovaj zakon predviđa.
– Time bi se, vjerujemo, žrtve bolje zaštitile. Vrlo važnu ulogu u zaštiti mladih ljudi ima i prevencija i izgradnja samozaštitnog ponašanja o čemu bi se više trebalo voditi računa kroz obrazovne programe, zaključuje pravobraniteljica za djecu, a neslužbeno doznajemo kako su Ravnateljstvo policije, ali i interna kontrola, nakon njezina dopisa odmah reagirali te poduzeli sve radnje potrebne da bi se utvrdilo jesu li zadarski policajci koji su provodili istragu vezanu uz premlaćivanje ove 18- godišnjakinje popstupili profesionalno i odradili sve sukladno propisima i zakonima.


"Procurile" fotografije i snimka
Nasilnik je, kao što se moglo zaključiti i iz šturog policijskog priopćenja, uhićen gotovo 24 sata nakon brutalnog čina. Nije mu obavljen pretres kuće i ostalih prostorija iako je djevojci prijetio smrću te da će joj "bombom raznijeti majku, sestru i brata". Žrtvinu krvavu odjeću u ponedjeljak, četiri dana nakon nemilog događaja, u prostorije policije odnijela je njezina majka, a snimku s nadzorne kamere iz kafića "Chill out" gdje se nemili događaj zbio, izuzeli su šest dana kasnije, po nalogu DORH-a koji je istu snimku tri dana ranije zaprimio od predstavnika medija zajedno s upitom o tijeku istrage.
Činjenicu da ovaj događaj nije uvršten u dnevno policijsko izvješće za medije, Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije, obrazložio je željom za zaštitom žrtve. No, nakon što su se njezine fotografije, pa i sama snimka premlaćivanja, pojavile na nekim portalima i društvenim mrežama, javnost je dobila informaciju da je 31-godišnjak pod sumnjom da je počinio kaznena djela nanošenja teških tjelesnih ozljeda i prijetnje priveden sucu istrage Županijskog suda u Zadru te da je zbog opasnosti od ponavljanja djela i utjecaja na svjedoke zadržan u istražnom zatvoru do 30 dana.




Prikupljaju se dokazi
– Općinsko državno odvjetništvo provodi istražne radnje, a kad ispitamo sve svjedoke za koje se pokaže tijekom istrage da je potrebno, te prikupimo sve dokaze, podnijet ćemo akt sukladno rezultatima istrage. Ukoliko sve to ne uspijemo odraditi u roku od 30 dana, zatražit ćemo produljenje istražnog zatvora za osumnjičenika, kaže Ivica Škara, zadarski općinski državni odvjetnik dodajući kako nakon ispitivanja svih svjedoka više neće postojati osnov za zadržavanje po članku 2., utjecaj na svjedoke. No, opasnost od ponavljanja kaznenog djela, sukladno članku 3. i dalje će egzistirati i jamčiti da D.K. ostane iza rešetaka.
Još uvijek nije sigurno hoće li se 31-godišnjeg D.K. teretiti za djela koja mu se kaznenom prijavom stavljaju na teret, ili će, temeljem onoga što pokazuje snimka – brojnih nemilosrdnih udaraca šakom, ali i nogom u punom zamahu u glavu, biti optužen za ubojstvo u pokušaju.
Djevojci je slomljen nos, kosti lica, tri su joj zuba napuknuta, ima 20 šavova na licu, šivane usne, krvave podljeve u ali i ispod oba oka… Operacija nosa trajala je puna četiri sata, no ona se ipak oporavlja od zadobivenih ozljeda, barem onih fizičkih.


Prije deset mjeseci ostala bez oca
Podrška zadarskih braniteljskih udruga, ali i Grada Zadra te brojnih građana iz Hrvatske i inozemstva, djevojci i njezinoj obitelji puno znači.
– Hvala svima od srca na pomoći u ovim teškim trenucima kroz koje prolazimo. Na žalost, ovo je drugi teški događaj kroz koji prolazimo u kratko vrijeme, kaže majka žrtve koja je prije deset mjeseci ostala bez oca. On je bio maloljetni dragovoljac koji je prošao i pakao kninskog zatvora. Ostavilo je to posljedice na njegovo zdravlje što se manifestiralo u obliku PTSP-a, a na koncu i suicidom vješanjem.
Nemili događaj zbio se oko 22.20 sati u kafiću "Chill out", nedaleko od škole koju je djevojka pohađala i gdje je navratila, kao više puta ranije s prijateljicama. D.K. ju je napao u wc-u, mrcvario i udarao, čupao za kosu, gazio. Pokušala se oduprijeti, čak mu vratima ukliještila prste na ruci, no to ga nije zaustavilo. Djevojku je izvukao za kosu i odveo u predio ispred šanka, srušio na pod i nastavio udarati rukama i nogama. Osim djelatnika i vlasnika kafića to su promatrale i dvije prijateljice žrtve, ali i nekoliko prijatelja nasilnog D.K. zbog čega se još nekoliko osoba koje su se tamo zatekle nisu usudile reagirati. Nakon što je sva krvava i u stanju šoka isteturala iz kafića, pomoć su joj pužile njezine prijateljice i još jedna ženska osoba. Ona ju je polila vodom, a onda su ju prijateljice nosile i vukle na sigurno. Kad su se udaljile oko 150 metara dalje, nazvale su Hitnu pomoć, sestru i majku žrtve, a policiju je o napadu obavijestilo osoblje HMBP OB Zadar gdje joj je pružena liječnička pomoć.
Nasilniku ovo nije prvi napad na ženu. U svom dosjeu ima više nasilničkih djela, pa i otmicu, prijetnje, nanošenje teških i lakših ozljeda i na desetke prometnih prekršaja. Usprkos tome do sada je uspješno izbjegavao ruku pravde. Je li mu u tome pomagao netko iz sustava, pokazat će istraga, ali i interna kontrola MUP-a.


Zadarski branitelji oštro protiv nasilja
Brutalno premlaćivanje 18-godišnje Zadranke koje se dogodilo u večernjim satima 13. lipnja oštro su u ime svih branitelja grada Zadra i udruga proizišlih iz Domovinskog rata osudili Ivica Mikulić Kinez, predsjednik koordinacije udruga iz Domovinskog rata te Tihomir Bakarić Ćiro, savjetnik gradonačelnika Grada Zadra za branitelje i predsjednik Termita.
Kao pripadnici populacije koja je dala obol u obrani domovine, stvaranju temelja za nezavisnu, slobodnu i demokratsku Hrvatsku ujedno su pozvali i institucije – policiju, Državno odvjetništvo te sudove da profesionalno, korektno, promptno i u skladu sa hrvatskim zakonima odrade svoj posao. Istaknuli su kako se upravo na ovom slučaju pokazalo koliko je važno detektirati probleme na vrijeme i preventivno djelovati, prije nego se dogodi incident ili tragedija.
– Osuđujemo svaku vrstu nasilja. U ovom slučaju radi se o mladoj djevojci, jedva punoljetnoj, čiji je otac bio jedan od nas. Još kao maloljetnik uzeo je pušku u ruke i stao na oltar domovine. Prošao je strahote kninskog zatvora, a danas više nije s nama, nije tu da zaštiti kći. Apeliramo na institucije da primjereno kazne počinitelja i pokažu kako pravna država funkcionira, poručili su zadarski branitelji apelirajući ujedno i na sve građene da, ukoliko su svjedoci kaznenog djela to prijave policiji i tako pomognu u što bržem i učinkovitijem hvatanju i kažnjavanju počinitelja, što im je ujedno i zakonska obaveza.