Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Bivši hotel Beograd s četiri zvjezdice bit će spreman za iduću sezonu

22.06.2019. 10:00
Bivši hotel Beograd s četiri zvjezdice bit će spreman za iduću sezonu


Bivši hotel Beograd, opet će zasjati još sjajniji i ljepši. No, za to ćemo ipak, morati pričekati sljedeće ljeto. Naime, projektna dokumentacija se radi punim intenzitetom pod budnim okom poznatog zadarskog arhitekta Željka Predovana i njegove firme Block projekt i uskoro bi mogla biti završena.
– Mislim da je cijela ta priča oko projektne dokumentacije pri kraju. Nakon toga krećemo s radovima. S obzirom na to da je u pitanju uređenje untrašnjosti hotela, možemo nesmetano raditi i sada, preko ljeta. Što se pak, tiče uređenja interijera odnosno »in dizajna« u tom smo slučaju angažirali tvrtku Studio 92 iz Pazina u Istri. Kad sve to bude završeno, s početkom jeseni, izolirat ćemo i vanjski dio objekta. Siguran sam da ćemo biti spremni za sljedeću sezonu – objasnio je poznati zadarski poduzetnik Milan Miletić vlasnik tvrtke Hoteli Zadar d.d. u čijem je vlasništvu i bivši hotel Beograd.
Roma, Moskva pa Beograd
Naime, Nadzorni odbor i Uprava te tvrtke odlučili su još prije nekoliko godina da će taj objekt, ostati hotel. Zgrada je izgrađena još 1937. godine kao hotel Roma. Kratko vrijeme nakon rata nosila je ime Moskva, pa Beograd. Posljednjih godina dok su u njoj bili uredi zvala se Lanterna. Površina objekta je 2.470 četvornih metara, a površina zemljišta na kojoj je izgrađena iznosi 536 kvadrata.
– To će biti »bed&breakfast« hotel s četiri zvjezdice. Imat će od 60 do 70 soba. Ne znamo još točno kako će se hotel zvati jer bi htjeli da to bude neko jednostavno, zvučno, lako pamtljivo, ali i lako izgovorljivo ime. Za sad je u igri staro ime – Roma, ali i Conte. Vidjet ćemo, to će na kraju biti slatke muke – kazao je Miletić.
Ima tu dosta posla jer je nekadašnji hotel imao toalete i tuševe u hodnicima, pa je potrebna kompletna obnova.U prizemlju će najvjerojatnije biti »a la carte« restoran. Koliko će ovaj hotel značiti za zadarski turizam ne treba posebno ni naglašavati jer je općepoznata činjenica kako u samom gradu, na Poluotoku »nasušno« nedostaje hotelskog smještaja, a lokacija je – savršena.
«Slučaj hotel Zagreb« – na sudu
Na novinarsko pitanje o hotelu Zagreb, Milan Miletić je duboko uzdahnuo i na taj način pokazajući koliko ga boli ova beskrajna priča. Zgrada sve više propada, urušava se, a pomaka nema jer je još uvijek sve na sudu, zbog terase.
Ali, Miletić ne odustaje tako lako i vjeruje u pozitivan ishod. Više je puta ponovio, pa tako i u jučerašnjem razgovoru kako je našao zajednički jezik s Gradskom upravom na čelu s gradonačelnikom Brankom Dukićem te mu to daje razlog da vjeruje kako će uspjeti obnoviti i hotel Zagreb.
– U stalnom smo kontaktu i pregovori idu u dobrom smjeru. Obostrana je želja i cilj da se ne čeka sud, već da pokušamo naći zajedničko rješenje. Doista vjerujem da će se to i dogoditi. Ne želim ništa špekulirati s nekim vremenskim rokovima i najvama, ali na tome se neprestano radi – dodao je Miletić koji već godinama živi i radi na relaciji između SAD-a i Hrvatske.
Kao što je javnosti poznato, obnovu hotela Zagreb, usporilo je vlasništvo nad onim najvažnijim, a to je – terasa. Kad je kupovao Hotele Zadar od države, Miletić tvrdi da je terasa ušla u temeljni kapital, no Grad to osporava tvrdeći da je terasa pješačka zona na pomorskom dobru, a sud je odlučio kako nije moguće steći vlasništvo nad pješačkom zonom.
Nakon žalbi, sada je »slučaj hotel Zagreb« na Upravnom sudu, no Miletić vjeruje kako će se problem riješiti bez suda jer je to u obostranom interesu i njega – kao investitora, ali i Grada Zadra.
Ali, i svih onih koji vole ovaj grad… -dodali bismo mi.