Puk. Krešimir Ražov: "Hrvatska vojska spremna je za sezonu 2019."

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
Počela Protupožarna sezona
Pokaznim uzimanjem i bacanjem vode u Novigradskom moru, jučer je i medijski počela ovogodišnja protupožarna sezona. Canadair CL 415 i AT Fire Boss pokazali su da su i ove godine glavni oslonac u borbi protiv požara na otvorenom.
Zvonko KUCELIN
Kanaderi su demonstrirali svoj let

Hrvatska vojska spremna je za početak protupožarne sezone. Protupožarne namjenski organizirane snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva također su spremne, odlučno je jučer u Novigradu rekao zapovjednik 93. zrakoplovne baze Zemunik pukovnik Krešimir Ražov.
Pokaznim uzimanjem i bacanjem vode u Novigradskom moru, jučer je i medijski počela ovogodišnja protupožarna sezona. Canadair CL 415 i AT Fire Boss pokazali su da su i ove godine glavni oslonac u borbi protiv požara na otvorenom. Zbog klimatoloških uvjeta i dužeg kišnog razdoblja u svibnju početak PP sezone i puni angažman svih sastavnica domovinske sigurnosti pomaknut je s 1. na 17. lipnja. Za vrijeme trajanja glavnog napora PP sezone 2019. od 17. lipnja do 30. rujna, kada je u funkciji Operativno vatrogasno zapovjedništvo (OVZ) u Divuljama, Hrvatska vojska angažira se temeljem zahtjeva zapovjednika OVZ-a.
- Hrvatska vojska sudjelovat će u PP sezoni sa zračnim protupožarnim snagama s ukupno 12 protupožarnih aviona. Riječ je o šest Canadaira CL-415 i šest Airtractora AT-802, te s još dva helikoptera Mi-8 MTV za gašenje požara i prijevoz vatrogasaca i opreme do požarišta. Novost u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni je angažman aviona Pilatus PC-9M iz sastava Obalne straže za izviđanje te uključivanje besposadnog zrakoplovnog sustava "Orbiter 3" za rano otkrivanje požara i prijenos podataka u realnom vremenu u OVZ u Divuljama, rekao je puk. Ražov.
Hrvatska kopnena vojska sudjelovat će s 200 pripadnika u spremnosti za intervencije na požarištima, kao i dodatnim snagama za ojačanje, dok Hrvatska ratna mornarica osigurava desantni brod minopolagač (DBM), desantni jurišni brod (DJB) te dvije gumene brodice.
Zadaća Hrvatske vojske kroz trajanje PP sezone je pružanje pomoći i potpore lokalnoj zajednici i vatrogasnim postrojbama RH u gašenju požara otvorenog prostora, izviđanje iz zraka, prevoženje vatrogasnih i snaga kopnene vojske i materijalno-tehničkih sredstava zrakom, opskrbljivanje vodom pripadnika vatrogasnih snaga i kopnene vojske i stanovništva ugroženog požarom te spašavanje i evakuacija svih sudionika u gašenju požara, kao i stanovništva ugroženog požarom.
Za provedbu ovih zadaća iz sve tri grane Hrvatske vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Hrvatske kopnene vojske i Hrvatske ratne mornarice, ustrojavaju se Protupožarne namjenski organizirane snage - PP NOS OS RH. Novost je, kako kaže puk. Ražov, upravljanje krizom korištenjem novih sredstava za izviđanje.
- Prateći statistike do lipnja, možemo reći da smo na 75 posto opterećenja kojeg smo imali 2017. Definitivno možemo očekivati jače ljeto. No sve ovisi o vjetru i kiši. Može biti situacija kao prošle godine, a može biti i kao 2017. Važno je da se mi spremamo za najgore moguće scenarije. Piloti PP zrakoplova zapravo 75 posto svoje obuke provedu na gašenju požara, rekao je zapovjednik Protupožarne eskadrile, bojnik Tomislav Vacenovski.
- PP izviđanja radimo i Air Tractorom. Po Dalmaciji ali i šire prema potrebi. Iz osobnog iskustva mogu reći da sam takvim izviđanjem, gotovo svaki drugi dan nalazio požare. Neke sam čak uspio ugasiti prije njihova širenja i angažmana drugih snaga, jer osim izviđanja, zadaća zrakoplova Air Tractor i prvi vodeni udar na požarište, rekao je satnik Bruno Cifrek Kolarić, inače pilot na Airtractoru AT-802.
Poručnica Anamaria Ćurković, kopilot na helikopteru Mi-8 MTV, ove će godine prvi put letjeti u PP sezoni. No od prošle godine kad je diplomirala u Pilotskoj školi, već je skupila preko 100 sati naleta u raznim, ponekad i humanitarnim te medicinskim akcijama.
Demonstracija zahvata vode i bacanja na požarište, prošla je bez incidenata uz maksimalne sigurnosne mjere. Budući da je sezona u zamahu, zrakoplovi su pazili na kupaće, a morsku vodu isključivo su ispuštali u Novigradsko more, a ne na obližnji šumoviti teren kako površinu ne bi bespotrebno opterećivali slanom vodom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)