Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

VIRTUALNI DAN ŠKOLE Izvukli smo najbolje iz nastave na daljinu

21.06.2020. 08:15


Osnovna škola Petra Preradovića nije ove godine htjela odustati od obilježavanja svojeg dana, kada uz puno veselja, pjesme i plesa predstavljaju svoj rad i uspjehe, a s obzirom na pandemiju covida-19 koja je udaljila učenike iz školskih klupa, da bi se tek nedavno u njih vratili učenici od 1. – 4. razreda, osmišljen je i proveden Program za virtualni dan Škole 2020.
Program je počeo hrvatskom himnom u izvedbi vokalne skupine Petrovke, da bi potom pozdravnu riječ uputila ravnateljica Stanka Pera-Martinac. Kazala je kako ih je ova situacija koju nitko nije mogao ni u snu predvidjeti i koja je dobro uzdrmala cijeli svijet, prisilno ujedinila i ponukala da mijenjaju svoje navike, način ponašanja, razmišljanja, kao i odnos prema prirodi i ljudima.


Novi alati i tehnologije
– Nadam se da nas je učinila barem malo boljima… Školu u kojoj smo svi, pored učenja i stjecanja novih znanja, toliko voljeli druženje, prijatelje, šale i nestašluke, iznenada je zamijenila škola na daljinu, mobiteli, tableti, računala, televizija, ukratko – tehnologija. Nije bilo nimalo lako, ni vama, dragi učenici koji ste morali jako puno samostalno raditi, istraživati, učiti, služiti se novim alatima i tehnologijama, a ni učiteljima koji su se također morali prilagoditi novonastaloj situaciji i uložiti puno vremena i truda kako bi potaknuli i ohrabrili svoje učenike, bili im na raspolaganju za brojna pitanja, objašnjenja i povratne informacije, istaknula je Pera-Martinac dodajući kako su i roditelji preuzeli svoj dio odgovornosti, te upozorila kako škola na daljinu ne bi sigurno bila ovako uspješna da nije bilo njihova doprinosa.
– I stručni su suradnici bili svima dostupni na daljinu, uz suradnju s učiteljima u aplikaciji Teams zaživjela je i mrežna stranica Knjižnica na daljinu na kojoj su zajedničkim djelovanjem nastojali obogatiti i olakšati koronavirusom opustošenu svakodnevicu elektroničkim knjigama, kazališnim predstavama na daljinu, virtualnim šetnjama muzejima, zanimljivim edukativnim sadržajima, obilježavanjem značajnijih datuma i savjetima psihologa, defektologa i pedagoga. Svima hvala na uloženu trudu, zalaganju i naporima kako bismo iz ove, nikome ugodne i lake situacije, izvukli ono najbolje, naglasila je ravnateljica.


Nagrada prof. Aniti Šimac
Podsjetila je na više značajnih događanja tijekom školske godine od kojih je izdvojila obilježavanje Europskog dana jezika, Europskog dana sporta, Dane kruha i Dan kravate, sudjelovanje na poetskom maratonu Millenium stih, projekt s Eko udrugom Zadar Voda je život, potom sudjelovanje u akciji sadnje stabala Boranka koju je pokrenuo Savez izviđača, Hrvatske šume i Hrvatska gorska služba spašavanja, eko projektu Pogodi pravi koš u suradnji s Gradom Zadrom. Kao i svake godine obilježili su Dan ružičastih majica, Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, predstavili su monografiju škole autora Pavla Jerolimova.
– Naša učiteljica matematike Anita Šimac dobila je eTwinning nagradu, nacionalnu oznaku kvalitete za STEM projekte, a Škola oznaku eTwinning škole kao nagradu za kvalitetno uključivanje IKT-a i međunarodne suradnje u svakodnevan rad te se našla u elitnom društvu među 86 predškolskih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova u RH. Iako se ove godine mnoga županijska natjecanja nisu održala, ipak moramo spomenuti uspjeh naših učenica Nuše Pedišić, Nike Ivane Medić, Eme Vidović, Antonije Džaja i Petre Miloševski koje su pod mentorstvom Snježane Lovraković osvojile prvo mjesto na Županijskom natjecanju u šahu. Učenik Marko Stjepanović osvojio je drugo mjesto na Županijskom natjecanju iz engleskog jezika, mentorica mu je bila Sandra Pupovac, a učenica Lara Senzenberger 2. mjesto iz njemačkog jezika, pod mentorstvom Nediljke Nekić. David Dragaš je svojim nastupom postigao zapažen uspjeh na Gradskoj smotri Lidrano te je predložen za županijsku smotru koja nažalost nije održana, istaknula je Pera-Martinac koja je poželjela da se u novoj školskoj godini ponovno učenice i učenici druže uživo i da njihovo dvorište, školski hodnici, knjižnica i učionice ponovno odjekuju veselom dječjom grajom i smijehom, bez čega je škola samo, kako je navela, zgrada bez svog srca i duše.




Želje za novu školsku godinu
Učenici i učitelji ove škole u povodu svojeg dana su prikazali svoje maštovite i zabavne video uratke koje su snimili u predahu između dva chata/razgovora s učiteljima, sastanka na Zoomu, dopisivanja u virtualnoj učionici ili poslanog domaćeg rada preko WhatsAppa… Program je otvorila Megi Bobić Picić, učenica 5. c razreda, koja je napisala i izvela »Moj doživljaj nastave na daljinu i virtualna čestitka povodom Dana škole«, nastavilo se Corona danceom u izvedbi 2.a razreda, izvedbom na klarinetu P. I. Čajkovskog »Starofrancuska pjesma« Marte Perin iz 4.b, da bi se završilo plesom zumbe prvaša i ravnateljice škole.


 


Mentori zaslužni za Program virtualnog obilježavanja


Učenici su svoje uratke izradili pod vodstvom sljedećih mentora: Jadranke Amanović, prof., Zdravke Gunjević, dipl. uč., Milene Maračić, dipl. uč., Magdalene Marđetko, mag. prim. ed., Josipe Milardović, mag. prim. ed., Žana Morovića, prof., Particije Pulig, prof., Stanke Pera – Martinac, prof., Maje Silović, mag. prim. ed. i Višnje Klobučar, prof. Za pripremu snimljenih materijala i režiju zaslužna je Višnja Klobučar, prof., lektorica je bila Ivana Perić, prof., mag. bibl., a montaža je djelo Ivice Pavlović iz Foto studija Logos.