Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Dođi, vidi, daruj, posudi

21.06.2021. 11:07


Projekt pod nazivom Dječja posudionica, koji je pokrenut 2018. godine i djelovao pod okriljem udruge Izvor, uspješno ide dalje nakon što izlazi iz prostorija samostana Sv. Frane. Od početka ove godine seli na novu adresu.
– Preselili smo na Plovaniju. Iznajmili smo prostor na potezu od trafostanice prema obilaznici, svakome tko dolazi prvi puta objasnimo gdje smo točno, u prizemnom prostoru jedne obiteljske kuće – kaže Štefica Laura Paripović, majka četvero djece i jedna od pokretačica ovog zanimljivog projekta. Laura Paripović je i predsjednica udruge Ribice koja sada stoji iza projekta posudionice.
– Osnovali smo udrugu radi lakšeg načina djelovanja, a Božjom providnošću i ljudskom pomoći uspjeli smo useliti u novi prostor. Dosadašnje iskustvo dalo nam je poticaj nastaviti s radom nakon što smo iselili s Poluotoka. Dječja posudionica je mjesto susreta, međusobne solidarnosti i brige za druge gdje možete donijeti uščuvanu dječju odjeću, obuću i opremu, te od nas posuditi ono što vam je potrebno. Bogata ponuda seže od stvari za novorođenče sve do odjeće i obuće za djecu do 14 godina. Mi i naše volonterke zaprimamo i sortiramo odjeću, opremu i obuću – dodaje Josipa Birkić, majka sedmero djece i dopredsjednica Ribica.


Otvoreni svima
Za korištenje posudionice ne traži se nikakav poseban socijalni status. Ukratko, tko god želi može prema dogovoru doći i donijeti ili posuditi ono što mu je potrebno.
– Štefica: Bilo bi pogrešno shvatiti da kod nas mogu doći samo oni koji su slabijeg imovinskog stanja ili roditelji s više djece. Premda mnoge obitelji žive teško, neke i u siromaštvu, događa se da moramo tražiti one kojima je pomoć potrebna. Nije lako doći do ljudi jer naš je mentalitet takav da su oni koji bi i htjeli doći posuditi možda sramežljivi, ali potičemo sve da slobodno dođu, neovisno o tome jesu li u financijskom smislu potrebiti ili nisu.
Na ideju o posudionici Štefica i Josipa su došle iz praktičnih razloga.
Josipa: Činjenica jest da jako puno robe, a posebno dječje, završi u raznim reciklažnim dvorištima. Često je to potpuno nova roba na kojoj zna biti i etiketa iz trgovine. Također, i rabljena dječja odjeća, obuća i oprema vrlo često je jako dobro uščuvana, jer ju djeca brzo prerastu, te se može ponuditi na daljnje korištenje. Isto tako, i same majke više djece, često su kod kuće bile zatrpane donacijama odjeće, koju je neselekcioniranu bilo teško prosljeđivati dalje. Zato smo i došli na ideju da se odjeća i oprema za naše najmlađe sugrađane može donijeti na jedno mjesto i onda nekom posuditi ili čak i darovati. Na neki način smo postali posrednici između onih koji daruju i primaju i posudionica je odgovor na praktičnu potrebu koju smo vidjele kao majke.
U izdavanju robe, obuće, kolica, madraca, krevetića… postoji kućni red.
– Josipa: Prilikom posuđivanja potrebno je donijeti na uvid osobnu iskaznicu i dokument djeteta za kojeg se nešto posuđuje. Imamo i određeni okvir oko količine robe i ostalih stvari koje se mogu posuditi, kako bismo izbjegli zlouporabe. Osim toga, želimo sačuvati i povjerenje onih koji nam doniraju, te za svaku posudbu imamo evidenciju. Po prestanku potrebe za onim što ste posudili potrebno nam je to i vratiti. Ukoliko dođe do oštećenja nečega od posuđenog, nećemo potraživati naknadu ni zamjenski proizvod, samo ćemo oštećenje evidentirati. Premda je riječ o posudionici jasno je da ne očekujemo povrat istrošene dječje robe ili cipela. Ipak, kad je riječ o kolicima ili nekoj drugoj dječjoj opremi koja bi se mogla dalje koristiti, po prestanku potrebe za istom očekujemo povrat te ju vrlo brzo posuđujemo dalje.


Sve na svom mjestu
U posudionici ističu kako nisu zamišljeni kao skladište u kojem će se nekontrolirano gomilati dječja roba, odnosno gdje će netko donijeti sve što mu je višak u ormaru.
– Štefica: Kad se nešto daruje za posudionicu treba imati na pameti važnu stvar, a ona glasi otprilike ovako: ono što bih koristila za svoje dijete, dat ću i drugom. U suprotnom, toj robi nije mjesto u posudionici. Stoga uvijek ističemo da donacije budu uredne i uščuvane, to jest u dobrom stanju. Na taj način oni koji će od nas nešto posuditi dobivaju izraz poštovanja i brige za svoju djecu. U suprotnom, odjeću i obuću koja je poderana ili istrošena, te opremu koja je neupotrebljiva, nosimo u reciklažu, što nam je dodatan nepotreban posao.
Prostor posudionice izgleda kao lijepo uređena trgovina, s policama na kojima je sve složeno po veličini, odnosno brojevima. Sve je na svom mjestu, a volonterke Dječje posudionice uputit će vas gdje se što nalazi, te vam biti na raspolaganju za vrijeme vašeg boravka u prostoru posudionice. Ukoliko niste u mogućnosti doći izabrati, može vam se složiti paket odjeće i obuće koji u dogovoreno vrijeme možete preuzeti. Naravno, sve ovisi o tome što u određenom trenutku od odjeće i obuće imamo.
– Josipa: Želimo da se svatko tko dođe ugodno osjeća u našem prostoru. Sve smo tako posložili da je korištenje vrlo jednostavno i ne treba isprevrtati pola robe da biste našli broj koji odgovara vašem djetetu. Isto tako, molimo da nam se donacije ne ostavljaju pred vratima. Naši brojevi mobitela su javno dostupni i uvijek se može dogovoriti termin kada ćemo biti u posudionici. Dječja posudionica također ima i svoju stranicu na Facebooku i Instagramu.




Kontakt
Udruga Ribice otvorena je uključivanju novih članova.
– Štefica: Oni koji žele mogu dati 100 kuna za godišnju članarinu, ali to nije nikakva obveza niti uvjet da biste nešto posudili. Članarinu smo uveli kako bismo mogli plaćati najam prostora koji koristimo. Inače, svi smo volonteri kojima posudionica uljepšava život. Pritom se često sjetimo onoga što je znala govoriti sveta Majka Terezija: Ne možemo svi činiti velika djela, ali možemo činiti mala djela s velikom ljubavlju.
U pozivu na Facebook stranici Ribica ovako piše: Ako imate potrebu za dječjom robicom, obućom i/ili opremom ili znate nekoga kome treba, slobodno nam se javite. Možemo vas opskrbiti robicom i obućom za djecu do 14 godina, ali i opremom za novorođenče (krevetić, kolica, posteljina, kadica, vrtić…), prema raspoloživim zalihama. Josipa (092/205-1493), Štefica (095/199-1794)…


Ponuda i potražnja
– Otvoreni smo ponedjeljkom i srijedom od 17 do 19 sati, ali i po dogovoru s onima koji ne mogu doći u tom terminu. Međutim, potrebno je prethodno najaviti se; ili telefonski ili preko naše stranice na društvenim mrežama, te zatim dogovorimo termin od pola sata u kojem možete u miru potražiti što vam treba. Ovo je upravo iz razloga privatnosti i da se ne stvara nepotrebna gužva. Ukoliko nam se nešto donosi dogovorimo termin od 10-15 minuta. Pozivamo naše sugrađane da prate naše objave na društvenim mrežama gdje oglašavamo što nam nedostaje, kao i čega imamo previše kako se ne bismo zatrpavali viškom stvari i robe. Tako smo trenutačno u nedostatku ljetne odjeće velikih brojeva, od broja 122 nadalje za dječake i djevojčice. Napominjemo da smo za sada zaustavili primanje odjeće manjih brojeva do veličine 104 budući da je imamo znatno više od onoga što se potražuje. Kad govorimo čega nam nedostaje imamo dosta upita za dječje hranilice.


Molitva
Kada dođu u posudionicu Štefica, Josipa i ostale volonterke se najprije pomole.
– Bez zaziva Duha Svetoga ne počinjemo raditi, potrebni smo pomoći s neba u našem radu i djelovanju. Sve činimo iz ljubavi prema Bogu i ljudima, ali smo svjesne da u međuljudskim odnosima uvijek može biti poteškoća. Zato i molimo svaki put kad se nađemo.