OŠ Voštarnica za klimatizacijiu će dobiti pola milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Uvijeti rada u školama
Joso Nekić, pročelnik gradskog UO za odgoj i školstvo, istaknuo je kako se na klimatizaciji odgojno - obrazovnih ustanova konstantno radi, no da neki projekti imaju prednost u realizaciji
Vedran SITNICA
Joso Nekić

Na Gradskom vijeću danas su se osvrnili i na uvjete u školama. Na situaciju se osvrnula SDP-ova vijećnica Irena Dragić koja je ukazala na činjenicu da u 21. stoljeću naša djeca još uvijek pohađaju nastavu u neprikladnim uvjetima s obzirom da je tek manji broj odgojno - obrazovnih ustanova klimatiziran.

- Posljednjih dana temperature prelaze 30 stupnjeva, a ne znam koliko ste upoznati da mnoge učionice u našim školama nemaju klime. To su jako teški uvjeti za rad kako za našu djecu tako i za njihove profesore na žalost i prije 10 godina sam u ovoj Vijećnici o istom govorila, no u međuvremenu se ništa ili vrlo malo promijenilo. Živimo u 21. stoljeću, mnogo je djece u školama bez klima pri visokim, kako vanjskim tako i unutarnjim temperaturama, što su neljudski uvjeti za održavanje nastave. Dajemo pozajmice, kredite, jamci smo, dajemo milijune iz proračuna onima koji to ni na koji način nisu to zaslužili, a djeca i profesori nam rade u iznimno teškim uvjetima. Što ćete napraviti po tom pitanju, upitala je te se osvrnula i na problem sve drastičnijeg porasta cijena energenata s obzirom da se većina škola grije na lož ulje.

- Jeste li već sada poduzeli sve da bi na jesen i zimu naše škole bile grijane, upitala je za govornicom Dragić.

Joso Nekić, pročelnik gradskog UO za odgoj i školstvo, istaknuo je kako se na klimatizaciji odgojno - obrazovnih ustanova konstantno radi, no da neki projekti imaju prednost u realizaciji, poput primjerice OŠ Voštarnica kojoj će se ove godine za tu namjenu dodijeliti pola milijuna kuna.

- Škole ćemo klimatizirati. Znate da se radi o skupim projektima. Ove godine ćemo klimatizirati OŠ Voštarnica u kojoj su uvjeti rada uistinu otežani. Dosta smo školskog prostora klimatizirali, a nastavljamo s tim i dalje. Što se tiče grijanja, odnosno energije, poskupljenja su strašno velika. Niti jedna vitalna potreba škola nije ugrožena u ovom trenutku, ni što se tiče vode, struje, ni grijanja, niti će biti ugrožena dok mi vodimo te poslove u Gradskoj upravi. Podsjetio bih da ste se ovdje u Gradskom vijeću bahatili i davali novac za potrebe za koje nismo nadležni niti bi trebali voditi računa o njima, umjesto da ste eto te novce usmjerili u podizanje standarda u osnovnom školstvu. Vi ste ih usmjerili drugdje da ih netko drugi troši, a onda kada smo mi to pokušali vratiti još žešće ste skočili, tako da se vi zapitajte koliko doprinosite tome da uvjeti u našim školama budu takvi kakvi trebaju biti, uzvratio je Nekić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno