Četiri koncerta za četvrto izdanje festivala

Slika korisnika admin
Autor: 
festival
Niz atraktivnih jazz koncerata u Providurovoj palači i ove godine

U ponedjeljak, 21. srpnja u 21.30h počeo je u dvorištu Providurove palače ethno&jazz koncert, na kojemu su nastupili, u prvome dijelu, Daniele di Bonaventura na bandoneonu, Elvis Stanić na gitari te grupa Black Coffee. Daniele di Bonaventura jedan je od najboljih talijanskih harmonikaša i svirača bandoneona. Nastupao je s najvećim imenima svjetske glazbene scene kao što su Dino Saluzzi, Paolo Fresu, Enrico Rava etc. Nakon završetka studija kompozicije na glazbenom konzervatoriju u Rimu nastupa diljem Europe djeluje kao skladatelj, a svoje kompozicije izvodi i sa filharmonijskim orkestrima Italije. Njegova je autorska glazba spoj klasike, jazza i talijanske suvremene glazbe. Jedinstven izričaj i osebujni glazbeni ekspresionizam značajka su ovog vrhunskog umjetnika.

Etno i jazz

Elvis Stanić jedan je od najboljih hrvatskih suvremenih jazz fusion gitarista, multiinstrumentalist i najnagrađivaniji jazz skladatelj novije generacije. Surađivao je kao free-lance gitarist i producent : s najznačajnijim jazz glazbenicima u Hrvatskoj (Boško Petrović, Big Band HRT-a, Neven Frangeš, Mario Mavrin, Tamara Obrovac, Matija Dedić,..) i svijetu (Gilberto Gil, Django Bates, Martin Drew, Alwin Queen, Furio di Castri, Enzo Favata, Tony Osanah, Marc Abrams, George Makinto, Scott Latzky, John Thomas...). Djeluje kao autor glazbe i u hrvatskim teatrima te sa svojim ansamblom nastupa na domaćim i inozemnim jazz festivalima.

U drugom dijelu koncerta nastupili su Lidija Bajuk & Matija Dedić na klaviru. Lidija Bajuk glazbenu karijeru počinje prednastupima na koncertima američkih glazbenika Johna Mayalla u Ljubljani, Čakovcu i Beogradu 1987. te Joan Baez u Ljubljani i Zagrebu 1989. godine. Godine 1994., kao jedna od utemeljitelja suvremene hrvatske etnoscene, sudjeluje u stvaranju kultnog albuma Ethno Ambient Live/Arhaične pjesme iz Hrvatske. Godine 1998. aktivna je u projektu Ethno Ambient Live/Salona 98 koji novim pristupom predstavlja tradicijsku glazbu hrvatskog Mediterana. Objavila je samostalne etnoalbume Zora-djevojka (1997.), Kneja (1999.), Tira les (2001.) te kantautorski Luna (2005.). u izdanju londonskog priručnika The Rough Guide to World Music - Africa, Europe and the Middle East (London, 1999.). Istaknuta je kao jedan od značajnih izvođača hrvatske etnoscene. Surađuje s vrhunskim domaćim i stranim glazbenicima: Dunja Knebl, Stjepan Večković/ "Lado", "Legen", "Cinkuši", "Prljavo kazalište", Matija Dedić, KUD "Oštrc - Rude", "Paganini bend", "Postolar Tripper", Goran Bare, Branko Trajkov/"Zabranjeno pušenje" (Hrvatska); Ljoba Jenče, Vlado Kreslin, Marko i Miha Pogačnik (Slovenija); Hans Theessink (Austrija); Allan Taylor (UK); Sean i James Cannon/"Dubliners" (Irska). Piše i izvodi filmsku te kazališnu glazbu. Za svoj književni i glazbeni rad primila je više nagrada. Nominirana je za hrvatsku glazbenu nagradu Porin u tri kategorije - za debitanta godine i za najbolji ženski vokal u 1997., te za najbolji etnoalbum u 1999. Godine 2006. dobila je Porina za najbolju folklornu pjesmu.

Ovim koncertom formalno je otvoren 4. Festival suvremene glazbe, drugi dio 14. Zadarskog kazališnog ljeta, a koji nastupa nakon prvog, dramskog dijela.

Flamenco i jazz

U četvrtak, 24. srpnja u 21.30h, također u dvorištu Providurove palače, održat će se flamenco&jazz koncert, na kojemu će nastupiti JAZZ HONDO (Spain). Grupu čine Angel Rubio - španjolska gitara (električna i akustična), lutnja, kalimba, Patxi Pascual - flauta, saksofon, klarinet, Curro Cueto - vokal, flauta, Pedro Sarmiento - klavir, Federico Pérez Rumpler - električni bas i Giancarlo Spirito - bubnjevi, udaraljke.

Ovaj sekstet iz Madrida - po prvi puta u Hrvatskoj - jedan je od najistaknutijih predstavnika pravca nazvanog "flamenco jazz". Gitarista Angel Rubio uspio je ostvariti osebujnu fuziju čiji su osnovni sastojci izrazita melodijska i ritmička baza flamenca te karakteristični elementi jazz improvizacije. To je, međutim, samo početak glazbeno-kulturnog putovanja: sekstet "Jazz Hondo" godinama istražuje dodirne točke srednjevjekovne glazbe i arapskog utjecaja na Iberijskom poluotoku te moguće utjecaje etničkih izričaja Sredozemlja na afro-američku glazbu.

R&B i gospel

U ponedjeljak, 28. srpnja u 21.30h, na redu je, naravno također u dvorištu Providurove palače, R&B/gospel koncert, a nastupit će GOSPEL SENSATION -I.D.M.C. Gospel (UK). Sastav sadrži klavijature, električnu gitaru, električni bas, bubnjeve i 8 vokala, a dirigent je John Fisher.

Jedan od najdinamičnijih imena razgranate britanske gospel scene, I.D.M.C. (Individuals Dedicated to the Ministry of Christ), osnovao je 1994 godine John Fisher. Od tada se dogodilo nekoliko promjena u strukturi grupe, danas dvanaesteročlani ansambl neizostavno oduševljava svojim pristupom tradiciji. Upravo spoj tradicije, urbanog zvuka i egzotičnih karipskih ritmova odlika je britanskih glazbenika, čiji se nastupi neizostavno pretvaraju u veliki glazbeni doživljaj. Svaki je koncert "I.D.M.C" nabijen toplinom, spontanošću, pozitivnom energijom i očaravajućim preklapanjem harmonijskih sklopova, intenzivne vokalne partiture uklopljene su u naglašenu glazbenu ritmičku potku.

Blues koncert

Konačno, u petak, 1. kolovoza u 21.30h, u dvorištu Providurove palače 14. Zadarsko kazališno ljeto tj. 4. Festival suvremene glazbe zatvorit će blues koncert, a nastupit će Sandra Hall & Gnola Blues Band (USA/Italija).

Članovi benda su Sandra Hall - vokal, Maurizio "Gnola" Glielmo - gitara, vokal, Tiziano Cimaschi - bas, Roger Mugnaini - klavir, orgulje te Massimo Bertagna - bubnjevi.

Sandra Hall i Gnola Blues Band vraćaju se u Zadar da bi predstavili svoj novi glazbeni uradak, album "Red Bone Woman". "Blues divu" iz Atlante, eksplozivnog scenskog nastupa, glazbena kritika uvrštava među zvijezde modernog bluesa. Repertoar Sandre Hall vrlo je uravnotežena mješavina Chicago Bluesa, Soula i Rhythm & Bluesa a posebno oduševljavaju njene izvedbe pjesama Big Mame Thorton, Ette James i Koko Taylor. Gnola Blues Band godinama prati američku pjevačicu, koja je tijekom karijere otvarala koncerte Joe Texa, Otisa Reddinga, B.B.Kinga i ostalih soul i blues velikana.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno