Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Čistoća prva u Dalmaciji dobila ISO 14001

Autor: Elza Radulić-Toman

20.07.2008. 22:00
Čistoća prva u Dalmaciji dobila ISO 14001

Foto: Vedran SITNICA



Primajući certifikat ISO 14001 direktor Čistoće Tomislav Ćurko je među ostalim naglasio da će od ovoga dokumenta, koji je rezultat rada te komunalne tvrtke, najviše koristi imati građani Zadra
Zadarska Čistoća je kao prva komunalna tvrtka u Dalmaciji i četvrta tvrtka u Zadarskoj županiji jučer dobila međunarodno priznanje za kvalitetnu zaštitu okoliša ISO 14001. Predstavnik međunarodne tvrtke Bureau Veritas Željko Pehar je na prigodnoj svečanosti i u nazočnosti predstavnika Grada i drugih gradskih tvrtki predao taj vrijedan certifikat direktoru Čistoće Tomislavu Ćurku. Čistoća je, kako je poznato, prije četiri godine svojim kvalitetnim radom “osvojila” i međunarodnu normu ISO 9001, od iste certifikacijske kuće, a koja se dodjeljuje tvrtkama koje vrhunski obavljaju svoju djelatnost održavanja čistoće i nedavno joj je nakon obavljene kontrole rada certifikat produžen za još tri godine.
S obzirom na skoro pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji i na sve veći trend i u nas oko brige za okoliš, Čistoća je prepoznala i potrebu da sustavno i odgovorno upravlja zaštitom okoliša, što je rezultiralo ovim visokim svjetskim certifikatom. Naime, međunarodna certifikacijska kuća Bureau Veritas sa sjedištem u Parizu i u Hrvatskoj ima svoje predstavništvo. Ta kuća, jedna od tri najveće u cijelome svijetu i sa više od 150 ureda i 30.000 raznoraznih stručnjaka, ima svoje stroge norme, koje su ujedno i zakonske pa svaka tvrtka koja želi imati takav certifikat mora u potpunosti udovoljavati svim zadanim normama, koje potom predstavnici certifikacijske kuće provjeravaju duže vrijeme i tek potom odlučuju o dodjeli certifikata. Inače, ISO 14001 je međunarodni prihvaćeni standard za upravljanje zaštitom okoliša. Precizira zahtjeve za uspostavu okolišne politike, za uočavanje aspekata zaštite okoliša i utjecaja na usluge, na planiranje ciljeva zaštite okoliša i na niz drugih normi, kako bi se smanjili negativni utjecaji na naš okoliš.
Primajući certifikat ISO 14001 direktor Čistoće Tomislav Ćurko je među ostalim naglasio da će od ovoga dokumenta, koji je rezultat rada te komunalne tvrtke, najviše koristi imati građani Zadra. On je istodobno zahvalio dosadašnjem direktoru Dinu Peroviću, čija je zasluga za ukupnu kvalitetu rada zadarske Čistoće osobita.