Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Hoće li zaživjeti projekt Zadar Zadranima

Autor: Šime Ćurko

20.07.2008. 22:00
Hoće li zaživjeti projekt Zadar Zadranima

Foto: Vedran SITNICA



Ostaje upitno je li presmjelo toliko pomladiti momčad i dovesti se u poziciju da na klupi imate sve samo osamanestogodišnjanke
Vijest da nogometaši Zadra u dvjema pripremnim utakmicama nisu uspjeli pobijediti trećeligaše Raštane (2:2) i Jadran iz Kaštel Sućurca (1:1) više nije vijest. Zadar posljednjih sezona u pripremnom periodu vrlo rijetko pobjeđuje i s te pozicije posljednje dvije utakmice ne treba svrstavati u skupinu zabirnjavajućih. U Sloveniji je Zadar igrao bolje, a sada kad se sezona sasvim približila forma nije na viskoj razini. Iskustva iz prijašnjijh sezona kazuju da to i ne mora ništa značiti jer Zadar je znao pobjeđivati prvoligaše, a potom zamalo ispasti iz Druge lige, a isto tako znao je gubiti i od četvrtoligaša, a onda nanizati pet pobjeda u Prvoj HNL.
Rizik mladosti
U čemu je onda uopće razlika između ovoljetnih i priprema koje je pod vodstvom Dalibora Zebića Zadar ranije odrađivao? Za sada razlike nema, ona će se vidjeti tek kad krene utrka za bodove. Ono što je upozoravajuće jest najprije igrački kadar. Je li u pitanju kalkuliranje zbog vrlo realane opcije proširenja Prve HNL na 16 klubova, je li riječ o tome da će se dugoročno inzistirati na domaćim igračima u momčadi ili jednostavno Zadar nema novca za igrače koji bi bili pojačanja nije lako naći samo jedan odgovor. To što se Zadar okrenuo domaćim igračima, premda riskantan, trebao bi biti dobar potez jer iskustva pokazuju da je Zadar malo kad dovodio prava pojačanja, a puno češće igrače koji su nepotrebno domaćim snagama oduzimali mjesto, a da to igrom na terenu nisu opravdali. Pitanje je, međutim, je li presmjelo toliko pomladiti momčad i dovesti se u poziciju da na klupi imate osamanestogodišnjanke. Zadar se svjesno uhvatio tog rizika i sada treba vidjeti hoće li od takve politike biti i profita. Dalibor Zebić, ali i svi igrači koji smatraju da to imaju pravo reći, kažu da ovom Zadru nedostaju barem dva kvalitetna igrača. Nije riječ o poštapalici koja se svojevremeno vezivala uz Otta Barića i njegovu teoriju da mu “trebaju dva igrača”. Zadru zaista nedostaje iskusnijih igrača premda se, jasno, i bez njih može ostvariti cilj, a on bi s ovim kadrom u sljedećoj sezoni mogao biti ostanak u ligi.
Terkeš i dalje nepoznanica
O Želimiru Terkešu govorilo se posljednjih mjeseci jako puno, ali ni jučer se nije znalo hoće li najbolji strijalac Prve HNL ostati ili otići. Njegov možebitni odlazak bio bi veliki udarac Zebićevoj koncenciji, tim više što nema vremena za uigravanje s nekim novim napadačem. Zebić je govorio da mu u slučaju Terkešova odlaska trebaju najmanje dva prava napadača sada bi vjerojatno bio zadovoljan i jednim pravim (ako Terkeš ode). Bez obzira na to ni Zebić ni igrači vjerojatno nisu oduševljeni ovakvom situacijom u kojoj su svaki dan očekivali rastanak s Terkešom, a na kraju je lako moguće da će da do rastanaka i ne dođe. S te strane Zebiću je trebalo jasno reći može li očekivati Terkeša ili ga precrati i tražiti neka nova rješnja.
Isto tako i Zebić bi morao naći rješenja za motivaciju svojih igrača i protiv trećeligaša jer odgovornost u ovakvim rezultatima uvijek se naprije traži kod trenera. Ako momčad igra kao što je igrala s Raštanima i Jadranom onda se ni trener ne može osloboditi svog udjela u onom što mu je momčad pokazala.
Ne treba zaboraviti ni uvjete u kojima Zadrani treniraju. S raskopanim travnjakom okruženi bagerima i radnicima Zebić i društvo ne mogu normalno trenirati. Sve su to poteškoće koje bi se moglo okrakterizirati kao objektivne iako će momčad, ne krene li dobro sezona, brzo izgubiti sve potencijalne alibije. Baš kao što u slučaju dobrog početka Raštane i Jadran više nitko spominjati.


Ukor pred isključenje
Nastupi u Raštanima i Kaštel Sućurcu rezultirali su uobičajenom mjerom nakon takvih izbvedaba. Reno Sinovčić, vanjski stručni suradnik, okupio je igrače i trenere i “rigao vatru” na ono što mu momčad trenutačno prikazuje. Za istom mjerom posegnuo je Zebić na prvom treningu nakon Raštana. Sinovčić je o trenutačnom stanju u momčadi rekao da ono “nije alarmantno, ali da je nezalaganje pojedinim igrača zabrinjavajuće”. Školskim riječnikom igračima su podijeljeni ukori pred isključenje.