Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ništa me u životu nije boljelo kao ugriz crne udovice

Autor: Irena Jurjević

20.07.2008. 22:00
Ništa me u životu nije boljelo kao ugriz crne udovice

Foto: Irena JURJEVIĆ



Ništa na ovom svitu ne boli ko’ što me je ovo bolilo. Mislila sam da ću umrit! –  kazala nam je 60-godišnja Jurka Miljanić iz Sikova koju smo zatekli na oporavku u bolničkoj sobi zadarske Opće bolnice nakon što ju je dok je sjedila na polju ugrizla crna udovica. Crna udovica je 60-godišnjakinju zatekla poprilično nespremnu dok je sjedila na kanti, pa ju je tako ugrizla za stražnjicu. Ipak, ista ta udovica sigurno više nikog neće ugristi, dodala je Miljanić:
-Ubila sam je istog trena kad sam je ugledala. Samo, šteta što je nisam vidjela prije nego me ugrizla.
Crna udovica je do Jurke Smiljanić došetala dok je ona s bratom sjedila kraj puta. Naime, od tamo je promatrala svoje blago koje je potjerala na djetelinu:
– Odjedanput me nešto ugrizlo, na što sam kazala bratu da sam vidila crnu udovicu i da me je sigurno ona ugrizla. Na to mi je on odgovorio kako me sigurno nije uspjela ugristi dok sam je ubijala te da sam to sigurno umislila. Povjerovala sam mu i otišla kući, no tad su počeli problemi. Počeli su bolovi u trbuhu, a ukočila mi se i kralježnica, prepričava Jurka Miljanić.
Crna udovica ju je ugrizla oko 19 sati, a ona u Opću bolnicu Zadar dospjela je dva sata kasnije. Serum je dobila istog trena kad je pristigla tamo, no veliki bolovi su trajali sve do tri sata ujutro:
-To je toliko boljelo da nisam znala za sebe i da sam imala što kod sebe, bila bih se ubila. Dosad sam čitala o tome kako ona grize i kako boli, ali to čovjek ne može vjerovati dok mu se ne dogodi, zaključila je Miljanić, dodajući i to kako je u njezinom Sikovu ovog ljeta prava najezda crnih udovica. I ona sama ubila ih je već nekoliko. Ipak, ona je ujedno i prva iz njezinog mjesta koju je pauk ove godine ugrizao.
U Zadarskoj županiji to je inače drugi ugriz ovog otrovnog pauka. Prvi je zabilježen prije dva tjedna kada je, također, dok se ‘motao’ oko djeteline nastradao Jure Ćoza, 46-godišnjak iz mjesta Vinjarac kojeg je crna udovica ugrizla u polju.