Zadarskim zatvorenicima od sada puni komfor

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
lovrin2
Zvonko KUCELIN
Zbog boljih uvjeta sve je manje incidentnih situacija - ministrica Lovrin u zadarskom zatvoru

Nakon dvije godine i uloženih 14 milijuna  kuna u obnovu zadarskog zatvora te zgrade Općinskog i  Županijskog suda, Ministrica  pravosuđa Republike Hrvatske Ana Lovrin obišla je u  pratnji predstavnika gradske i  županijske vlasti te predsjednika Županijskog suda Antuna Klišmanića, predsjednika Općinskog suda Marijana Bitange i pomoćnika ministrice za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa Ivana Damjanovića novoobnovljene sudnice, zatvorske ćelije, zatvorsku arhivu i kantinu.

Na održanoj konferenciji za novinare ministrica Lovrin kazala je da je povod posjetu Zadru održan radni sastanak s predsjednicima Općinskog i Županijskog suda, obilazak novoobnovljene zgrade spomenutih sudova te posjet adaptiranom dijelu zatvora koji dosad nije bio u funkciji.

- Od 1902. godine, odkad zgrada suda postoji, nije provedeno sustavno obnavljanje. Osim što je bilo nužno dotrajale elektroinstalacije zamijeniti novima, bilo je bitno provesti unutrašnji informatički sustav. Također, danas smo dobili prostor u podrumu koji služi za pohranjivanje arhivske građe, a prije adaptacije bio je u potpunosti neupotrebljiv,  kazala je ministrica.

Tijekom konferencije za novinare Lovrin je spomenula problem zatvorskog kapaciteta i problem pretrpanih kaznionica. Dosad je zadarski zatvor raspolagao s 50 mjesta, a s adaptacijom zgrade zatvora kapacitet je povećan na 84. Napomenimo da zadarski zatvor danas ima 80 zatvorenika.

- S obzirom da zgrada zatvora ima mjesta za dodatno proširenje, namjera nam je da u skoro vrijeme proširiti postojeće kapacitete za još 30 mjesta, najavila je Lovrin.

Adaptirani dio zatvora rasoplaže sa sedam soba s uređenim zasebnim sanitarnim čvorom s tim da je prostorija za tuševe odvojena.

U šest soba mogu stati po četiri kreveta, dok je posljednja nešto većih dimenzija i može stati čak šest kreveta.

U proračunu Republike Hrvatske, kako navodi ministrica, izdvojeno je 36 milijuna kuna za kapitalne investicije namijenjene zatvorskim kapacitetima.

- Dolaskom na mjesto ministrice pravosuđa 2006. godine zatekla sam u proračunu svega 1 milijun kuna koji je bio namjenjen poboljšanju zatvorskih kapaciteta, što se pokazalo nedovoljnim jer su potrebe za većim kapacitetima neophodne, rekla je Lovrin.

O problemu prenatrpanosti zatvorskih kapaciteta govorio je pomoćnik ministrice za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa Ivan Damjanović.

- Kao u Hrvatskoj, tako i u Europi postoji problem prenapučenosti zatvora. Za jednog zatvorenika u hrvatskom zatvoru određena su četiri četvorna metra, dok su u Estoniji svega dva četvorna metra, kazao je Damjanović.

U Hrvatskoj se posljednjih godina vrlo uspješno provode programi rada za zatvorenike koji su doveli do smanjenja broja incidenata među zatvorenicima, pa prošle godine nije zabilježen ni jedan bijeg iz zatvora.

- Riječ je o programima kojima su obuhvaćene ciljane kategorije kao što su ovisnici o drogama i alkoholu. Također, slobodno vrijeme zatvorenika nastojimo organizirati na adekvatan način, kazao je Damjanović.

Nazočnima obratio se predsjednik Županijskog suda Ante Klišmanić i kazao da niti postojeći prostori suda nisu dostatni za rad.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno