Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadarskim zatvorenicima od sada puni komfor

Autor: Dragana Glavočić

20.07.2008. 22:00
Zadarskim zatvorenicima od sada puni komfor

Foto: Zvonko KUCELIN



Dosad je zadarski zatvor raspolagao s 50 mjesta, a s adaptacijom zgrade zatvora kapacitet je povećan na 84. Zatvor inače danas ima 80 zatvorenika
Nakon dvije godine i uloženih 14 milijuna  kuna u obnovu zadarskog zatvora te zgrade Općinskog i  Županijskog suda, Ministrica  pravosuđa Republike Hrvatske Ana Lovrin obišla je u  pratnji predstavnika gradske i  županijske vlasti te predsjednika Županijskog suda Antuna Klišmanića, predsjednika Općinskog suda Marijana Bitange i pomoćnika ministrice za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa Ivana Damjanovića novoobnovljene sudnice, zatvorske ćelije, zatvorsku arhivu i kantinu.
Na održanoj konferenciji za novinare ministrica Lovrin kazala je da je povod posjetu Zadru održan radni sastanak s predsjednicima Općinskog i Županijskog suda, obilazak novoobnovljene zgrade spomenutih sudova te posjet adaptiranom dijelu zatvora koji dosad nije bio u funkciji.
– Od 1902. godine, odkad zgrada suda postoji, nije provedeno sustavno obnavljanje. Osim što je bilo nužno dotrajale elektroinstalacije zamijeniti novima, bilo je bitno provesti unutrašnji informatički sustav. Također, danas smo dobili prostor u podrumu koji služi za pohranjivanje arhivske građe, a prije adaptacije bio je u potpunosti neupotrebljiv,  kazala je ministrica.
Tijekom konferencije za novinare Lovrin je spomenula problem zatvorskog kapaciteta i problem pretrpanih kaznionica. Dosad je zadarski zatvor raspolagao s 50 mjesta, a s adaptacijom zgrade zatvora kapacitet je povećan na 84. Napomenimo da zadarski zatvor danas ima 80 zatvorenika.
– S obzirom da zgrada zatvora ima mjesta za dodatno proširenje, namjera nam je da u skoro vrijeme proširiti postojeće kapacitete za još 30 mjesta, najavila je Lovrin.
Adaptirani dio zatvora rasoplaže sa sedam soba s uređenim zasebnim sanitarnim čvorom s tim da je prostorija za tuševe odvojena.
U šest soba mogu stati po četiri kreveta, dok je posljednja nešto većih dimenzija i može stati čak šest kreveta.
U proračunu Republike Hrvatske, kako navodi ministrica, izdvojeno je 36 milijuna kuna za kapitalne investicije namijenjene zatvorskim kapacitetima.
– Dolaskom na mjesto ministrice pravosuđa 2006. godine zatekla sam u proračunu svega 1 milijun kuna koji je bio namjenjen poboljšanju zatvorskih kapaciteta, što se pokazalo nedovoljnim jer su potrebe za većim kapacitetima neophodne, rekla je Lovrin.
O problemu prenatrpanosti zatvorskih kapaciteta govorio je pomoćnik ministrice za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa Ivan Damjanović.
– Kao u Hrvatskoj, tako i u Europi postoji problem prenapučenosti zatvora. Za jednog zatvorenika u hrvatskom zatvoru određena su četiri četvorna metra, dok su u Estoniji svega dva četvorna metra, kazao je Damjanović.
U Hrvatskoj se posljednjih godina vrlo uspješno provode programi rada za zatvorenike koji su doveli do smanjenja broja incidenata među zatvorenicima, pa prošle godine nije zabilježen ni jedan bijeg iz zatvora.
– Riječ je o programima kojima su obuhvaćene ciljane kategorije kao što su ovisnici o drogama i alkoholu. Također, slobodno vrijeme zatvorenika nastojimo organizirati na adekvatan način, kazao je Damjanović.
Nazočnima obratio se predsjednik Županijskog suda Ante Klišmanić i kazao da niti postojeći prostori suda nisu dostatni za rad.