Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Dvoje liječnika na bolovanje, zamjena u Srbu

Autor:

20.07.2009. 22:00
Dvoje liječnika na bolovanje, zamjena u Srbu

Foto: Vedran SITNICA



U radnoj jedinici Doma zdravlja zamjenskog liječnika dr. Friščića nije bilo, jer je bio u ambulanti u Srbu, a liječnici dr. Jasmina Jurković i dr. Željko Gumzej su na bolovanju, budući da više nisu mogli podnijeti teret polugodišnje pripravnosti uz redovno radno vrijeme
Mještani Gračaca u utorak su ostali bez liječnika, a mnogi kronični bolesnici nisu mogli do recepta za lijekove niti uputnica. Djelatnici su hitne pacijente upućivali u Opću bolnicu Gospić koja je udaljena oko 60 kilometara. Naime, u radnoj jedinici Doma zdravlja zamjenskog liječnika dr. Friščića nije bilo, jer je bio u ambulanti u Srbu, a liječnici dr. Jasmina Jurković i dr. Željko Gumzej su na bolovanju, budući da više nisu mogli podnijeti teret polugodišnje pripravnosti uz redovno radno vrijeme.
U samom mjestu Gračac prijavljeno je oko 6.000 pacijenata, a ljeti se taj broj još povećava. Mještani se pitaju tko je odgovoran za katastrofalno stanje i nebrigu oko njihove zdravstvene skrbi? Prije nekoliko dana pročelnik za zdravstvo Zadarske županije dr. Josip Kraljić rekao je da ukoliko liječnici odu na bolovanje, pronaći će se zamjena da mještani ne bi bili ugroženi, no to se nije dogodilo. U vrijeme kada smo posjetili gračačku ambulantu, stigao je Franjo Šušnja, čovjek koji ima preko 70 godina, a već treći dan dolazi po uputnice koje su potrebne njegovoj bolesnoj supruzi za odlazak u bolnicu.
– Moja supruga u četvrtak treba u bolnicu, već dva dana dolazim po uputnicu koju nisam dobio, jer nema liječnika. Ne znam što je ovo, ali me nervira jer supruga mora na liječenje, a kako, pita se Franjo dodajući da ne zna što bi sada trebao napraviti.
Razgovarali smo i s nekim od djelatnika ambulante koji se slažu da je stanje sa zdravstvenom zaštitom u Gračacu strašno.
– Dr. Friščić mijenja dr. Jurković i odrađuje samo njenu smjenu, a zamjene za dr. Gumzeja uopće nema. Liječnik je danas u Srbu, a pacijenti za bilo što da dođu, moraju čekati da se vrati iz Srba ili ako je nešto hitno moraju u Gospić koji je udaljen 60 kilometara. U slučaju da se dogodi neka nesreća ili prometna u kojoj je nečiji život ugrožen, ne znamo što ćemo. Sestre nisu u pripravnosti, jer navodno nisu kvalificirane, govore nam neki od djelatnika dodajući da su pacijenti isfrustrirani, jer ne znaju hoće li biti liječnika, a ako ga i ima, hoće li ih primiti.
Za vrijeme razgovora s djelatnicima u ambulantu je ulazilo još pacijenata, a među njima je bila i gospođa koja je trebala hitnu terapiju za alergiju, no nitko je nije mogao primiti, tako da je najvjerojatnije otišla u Opću bolnicu Gospić udaljenu 60 kilometara. Jedna starija gospođa u ambulantu je došla po terapiju za tlak, rekla nam je kako tu terapiju mora piti ujutro i navečer, ali nije mogla dobiti recept jer joj ga nema tko napisati.
– U Gračac sam došla iz mjesta koje je udaljeno oko 7 kilometara, dolazim pješice i onda nema liječnika. Sada moram ići kupovati lijekove, a mirovina mi je jako niska, govori starija gospođa.
Među onima koji trebaju lijekove bio je i mladić čija majka hitno treba lijekove za dijabetes, no kao i drugi, ni on nije mogao dobiti recept, a djelatnici su rekli da se pokuša vratiti kasnije.
Na samom kraju našeg razgovora s djelatnicima rekli su nam kako sumnjaju da će u Gračac stići treći liječnički tim, jer kada liječnicima, dr. Jurković i dr. Gumzeju istekne bolovanje i ako se vrate na posao, problemi će ostati.
– Mislim da liječnici trebaju biti uporni, a naš Dom zdravlja bi trebao voditi veću brigu o pacijentima, govore djelatnici nadajući se da se neće dogoditi nesreća u kojoj će oni biti nemoćni.