Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Pinčiću tri godine zatvora, Klanac oslobođen kazne

Autor: Suzana Bandić

20.07.2009. 22:00
Pinčiću tri godine zatvora, Klanac oslobođen kazne

Foto: Zvonko KUCELIN



Iako je Pinčić tvrdio kako je heroin kupio za vlastitu upotrebu te da je pet grama od toga prodao Klancu iz solidarnosti, a ne zbog zarade, Sud mu nije povjerovao
Dragan Pinčić (47) iz Zadra nepravomoćno je na Županijskom sudu u Zadru jučer osuđen na tri godine zatvora zbog preprodaje heroina te mu se prođužuje pritvor u kojemu se nalazi od 13. siječnja ove godine, a Tomislav Klanac (33) iz Posedarja oslobođen je od izdržavanja kazne zbog posjeda.
Sudsko ih je vijeće, kojim u ovom slučaju predsjeda poznati zadarski sudac Boris Radman, obojicu proglasilo krivima zbog zloporabe opojnih droga. No, u obrazloženju presude, Radman je istaknuo kako je Vijeće Klanca oslobodilo kazne s obzirom da je on priznao posjedovanje heroina, a osim toga, tijekom cijelog postupka iskreno je odgovarao na sva pitanja te pomogao u otkrivanju djela prvookrivljenog Pinčića. Osim toga, kao olakotnu okolnost prilikom izricanja presude, njemu je uzeto u obzir i dvogodišnje sudjelovanje u Domovinskom ratu, kada je bio i ranjavan te i danas snosi posljedice istog.
Dokazana im krivnja
– Tijekom dokaznog postupka nedvojbeno je dokazano da su Pinčić i Klanac počinili kazneno djelo koje im se optužnicom stavlja na teret. Sud nije povjerovao obrani prvookrivljenog Pinčića, koji je kazao da je pet grama heroina Klancu prodao iz solidarnosti i razumijevanja za njegovu krizu, s obzirom da je i sam ovisnik i to za isti iznos koji je i sam platio trećoj osobi – pojasnio je Radman dodajući kako su njegovu krivnju dokazali i Joso Bubnjar i Elvis Tokić, policijski inspektori Odjela za prevenciju kriminaliteta droga. Oni su, naime, tijekom jučerašnje rasprave iznijeli svoje iskaze. Ipričali su kako su dvojac zatekli na djelu u Zrinsko-frankopanskoj ulici na Relji, 13. siječnja ove godine. Inspektori su, naime, imali saznanja da će Klanac i Pinčić obaviti primopredaju droge pa su ih nadzirali i u trenutku razmjene ih iznenadili. Ugledavši ih, obojica su se pokušali riješiti heroina. Pinčić je paketić sa 4,63 grama sakrio pod kamen, a Klanac je svoj paketić s 3,83 grama spustio pored svog vozila. No, policajci su drogu pronašli i oduzeli im je. Kod Pinčića su, osim toga, pronašli i 1300 kuna s kojima mu je Klanac platio predmetni heroin. Klanac je odmah policajcima priznao da je kupnju unaprijed telefonski dogovorio s Pinčićem te da je htio kupiti manju količinu, ali da mu je Pinčić rekao kako ne može, nego toliko i za taj iznos. U svojoj je obrani Pinčić pokušao te navode demantirati tvrdeći kako mu je sve namješteno, kako je najvjerojatnije Klanac ucijenjen od policije da protiv njega svjedoči te se pozivao i na bolesnu i staru majku kojoj je on jedini skrbnik. No, Vijeće je ipak donijelo odluku o produženju njegovog pritvora zbog opravdane sumnje na ponavljanje djela.
Klanac u pritvoru zbog drugog djela
– Vi ste nezaposleni, nemate nikakvih primanja, a osim toga u vrijeme počinjenja djela bili ste ovisnik. Stoga, ovaj sud smatra kako postoji opravdana sumnja da ćete izlaskom iz pritvora ponoviti djelo kako bi na taj način došli do novca za drogu – rekao je sudac Radman Pinčiću nakon što je ovaj upitao postoji li ikakva mogućnost da ga se ipak do pravomoćnosti presude pusti van, s obzirom da nema tko skrbiti o njegovoj majci.
Iako je oslobođen kazne i Tomislav Klanac, međutim, ostaje do daljnjega u pritvoru. Njemu je, naime, istražni sudac Vladimir Mikolčević odredio pritvor još početkom travnja zbog kaznenog djela okarakteriziranog kao sprečavanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti i dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom za koje ga tereti Općinski sud u Benkovcu.
Riječ je o incidentu koji su on i njegova nevjenčana supruga počinili u njihovoj obiteljskoj kući u Posedarju kada su im policajci pokucali na vrata kako bi Tomislavu uručili poziv za obavijesni razgovor. No, supružnici su se zatvorili u kuću i nisu htjeli otvoriti. Budući da policajci nisu odustajali od svog nauma, Klanac je u jednom trenutku pustio plin iz plinske boce u kući, dok je njegova 33-godišnja supruga Antonija Škalić prijetila policajcima držeći sjekiru u ruci. Nakon nekog vremena policajci su uspjeli ući u kuću i savladati dvojac, a intervenirala je i služba Hitne medicinske pomoći kako bi ih smirili.