Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Turistima prekipjelo: Odlazimo

Autor: Jelica Farkaš

20.07.2009. 22:00
Turistima prekipjelo: Odlazimo

Foto: Sebastian GOVORČIN



Gosti jednostavno nemaju razumijevanja za takvu situaciju, napuštaju svoje boravište, jer su se došli odmoriti, a ne razboljeti. Najugroženija kategorija su kampovi, jer se u kućama ipak prozor može zatvoriti, dok u šatoru na žalost ne možete ništa, kaže Danijela Vulin
Iako je požar na odlagalištu otpada Baštijunski brig pod kontrolom, miris dima od sagorijevanja debelih naslaga smeća zasigurno će tinjati i osjećati se još danima. Nakon što je u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima buknuo, požar je u kratkom vremenu, točnije do noći, zahvatio više od jedne trećine odlagališta. Sva je sreća da je biogradska vatrogasna postrojba bila tamo za desetak minuta te je spriječeno njegovo daljnje širenje, a koje je moglo imati i dalekosežnije posljedice, izvijestio nas je jučer Krunoslav Pešić, direktor gradske tvrtke Bošana, koja skrbi o odlagalištu.
Uz već spomenutu pomoć svih susjednih vatrogasnih postrojbi i mehanizacije, koje su tijekom noći razgrtale naslage smeća koje su visoke i do pet metara, osiguran je prilaz i olakšavano gašenje djelatnicima i pripadnicima DVD. Jučer ujutro se miris dima proširio i na dijelove grada Biogradu, ali čini se da ga je smjer vjetra većim dijelom ipak usmjerio prema susjednim mjestima, Pakoštanima i Dragama. Tamo je situacija tijekom noći bila više nego kritična, a na žalost ni tijekom narednog dana nije se bitnije popravila. Nesnosan smrad izazvao je niz zdravstvenih problema i to najčešće kod starijih i bolesnih osoba te male djece, ali i totalnu pomutnju među turistima. Potvrdila nam je to i Danijela Vulin, direktorica Turističke zajednice općine Pakoštane.
– Ovo je više nego strašno, turisti nas naprosto opsjedaju, zovu i pitaju do kada će to trajati, oni odlaze, a mi naprosto ne znamo što bismo im kazali. Smatramo da je to nedopustivo, posebno u situaciji u kojoj se nalazimo i kada od turizma očekujemo čudo, a događaju nam se takve stvari da normalan čovjek naprosto ne shvaća kako se moglo dopustiti da takve situacije uopće dođe. Gosti jednostavno nemaju razumijevanja za takvu situaciju, napuštaju svoje boravište, jer su se došli odmoriti, a ne razboljeti. Najugroženija kategorija su kampovi, jer se u kućama ipak prozor može zatvoriti, dok u šatoru na žalost ne možete ništa, kazala nam je Danijela Vulin.
Najveći kamp na ovom području – Kozarica – već od jutra napuštaju kamperi, a kolika će biti šteta teško je sada reći. Bez obzira na činjenicu što će se šteta, barem ona financijska, naknadno utvrditi, veća je ona posredna, jer ovi gosti zasigurno više neće doći u naše mjesto, zaključila je Vulin.
Iako su svjesni loše turističke promidžbe koju je ovaj požar izazvao, odgovorni ne mogu trenutačno učiniti ništa više od onoga što se na terenu radi. Unatoč činjenici što je spriječeno širenje na drugi dio deponija, sagorijevanje u debelim naslagama smeća trajat će još danima.
Policija ispituje način na koji je došlo do izbijanja požara, špekulira se da je podmetnut, no s obzirom na činjenicu da je buknuo usred dana, a nitko u blizini nije viđen, to će se morati dobro provjeriti.