Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U pet točaka do digitalnog grada

Autor:

20.07.2009. 22:00
U pet točaka do digitalnog grada

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Posljednji korak je izgradnja nove FTTH infrastrukture, kao potprojekt plinofikacije Zadarske županije
U Novom kampusu Sveučilišta u Zadru jučer je predstavljen projekt “Zadar – sveučilišni digitalni grad”.
Sveučilište u Zadru, sagledavajući razvojne potrebe Zadarske županije, Grada Zadra te ostalih gradova i općina na području definiranom programom Arhipelogos, izradilo je prijedlog projekta iz područja informacijsko-telekomunikacijske (IT) infrastrukture pod radnim naslovom “Zadar – sveučilišni digitalni grad”. Projekt je usmjeren prema ostvarivanju kvalitetnog, cjelovitog, tehnološki ispravnog povezivanja našeg područja i prijenosu znanja i tehnoloških rješenja sa Sveučilišta u okolinu.
Predstavnicima lokalne zajednice i gospodarstva te svim zainteresiranima, projekt su predstavili prof. dr. sc. Ante Uglešić, rektor Sveučilišta u Zadru, govoreći s posebnim naglaskom na njegovo značenje, a osnovne karakteristike projekta, njegove ciljeve, funkcionalne cjeline i provedivost podrobnije je predstavio mr. sc. Petar Čovo s Odjela za promet i pomorstvo, glavni istraživač zajedno sa suradnicima.
Projekt “Zadar – sveučilišni digitalni grad” obuhvaća, može se kazati, pet projekata. Prvi predviđa osnivanje studija informacijsko-telekomunikacijskih znanosti, kojim bi došlo do razvoja tehničkih znanosti. Projekt B obuhvaća povezivanje Županije, Grada Zadra i ostalih općina, gradova i Sveučilišta na jedinstvenoj i zajedničkoj infrastrukturi, mreži CARNET.
Projekt C predviđa podizanje WiMax mreže u suradnji s Odašiljačima i Vezama na teže dostupnim područjima (zadarsko zaleđe i zadarski arhipelag), projekt D jedinstvenu mogućnost pohranjivanja podataka u Sveučilišnoj knjižnici Zadar, a projekt E predviđa izgradnju nove FTTH infrastrukture, kao potprojekt plinofikacije Zadarske županije.
Među temeljima kvalitete projekta istaknut je kvalitetan i educiran kadar, a ostvarivost projekta se temelji, prije svega, na potpori projekta sa svih zainteresiranih strana. Predstavljanje ovog projekta okupilo je zaista šarolik broj zainteresiranih, od gospodarstvenika do znanstvenih djelatnika.