U pet točaka do digitalnog grada

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
digitalni
Josip PEDIŠIĆ
Petar Čovo i Ante Uglešić na predstavljanju projekta

U Novom kampusu Sveučilišta u Zadru jučer je predstavljen projekt "Zadar - sveučilišni digitalni grad".

Sveučilište u Zadru, sagledavajući razvojne potrebe Zadarske županije, Grada Zadra te ostalih gradova i općina na području definiranom programom Arhipelogos, izradilo je prijedlog projekta iz područja informacijsko-telekomunikacijske (IT) infrastrukture pod radnim naslovom "Zadar - sveučilišni digitalni grad". Projekt je usmjeren prema ostvarivanju kvalitetnog, cjelovitog, tehnološki ispravnog povezivanja našeg područja i prijenosu znanja i tehnoloških rješenja sa Sveučilišta u okolinu.

Predstavnicima lokalne zajednice i gospodarstva te svim zainteresiranima, projekt su predstavili prof. dr. sc. Ante Uglešić, rektor Sveučilišta u Zadru, govoreći s posebnim naglaskom na njegovo značenje, a osnovne karakteristike projekta, njegove ciljeve, funkcionalne cjeline i provedivost podrobnije je predstavio mr. sc. Petar Čovo s Odjela za promet i pomorstvo, glavni istraživač zajedno sa suradnicima.

Projekt "Zadar - sveučilišni digitalni grad" obuhvaća, može se kazati, pet projekata. Prvi predviđa osnivanje studija informacijsko-telekomunikacijskih znanosti, kojim bi došlo do razvoja tehničkih znanosti. Projekt B obuhvaća povezivanje Županije, Grada Zadra i ostalih općina, gradova i Sveučilišta na jedinstvenoj i zajedničkoj infrastrukturi, mreži CARNET.

Projekt C predviđa podizanje WiMax mreže u suradnji s Odašiljačima i Vezama na teže dostupnim područjima (zadarsko zaleđe i zadarski arhipelag), projekt D jedinstvenu mogućnost pohranjivanja podataka u Sveučilišnoj knjižnici Zadar, a projekt E predviđa izgradnju nove FTTH infrastrukture, kao potprojekt plinofikacije Zadarske županije.

Među temeljima kvalitete projekta istaknut je kvalitetan i educiran kadar, a ostvarivost projekta se temelji, prije svega, na potpori projekta sa svih zainteresiranih strana. Predstavljanje ovog projekta okupilo je zaista šarolik broj zainteresiranih, od gospodarstvenika do znanstvenih djelatnika.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno