Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vlasnici vratio izgubljenu torbu s ušteđevinom

Autor: Velimir Brkić

20.07.2009. 22:00
Vlasnici vratio izgubljenu torbu s ušteđevinom

Foto: Velimir BRKIĆ



Novac sam vratio jer smatram da je to normalno i da bi to trebao svatko uraditi kada se nađe u ovakvoj situaciji. Gospođa Silvana nudila mi je nagradu, nisam htio uzeti jer nema dobra u tuđem, kaže Nikica Modrić
Da još ima poštenih ljudi, dokazuje slučaj Nikice Modrića iz Obrovca, djelatnika obrovačke gradske uprave, koji je na klupi u autobusnoj čekaonici na Trgu dr. Franje Tuđmana jučer rano ujutro pronašao žensku torbu s novčanikom u kojem se nalazilo nekoliko tisuća kuna i bez razmišljanja ga predao vlasnici Silvani Bernardić, medicinskoj sestri iz Slavonskog Broda.
– Nisam ja nikakav heroj, već samo običan čovjek koji se trudi pošteno živjeti u ovom surovom svijetu! Učinio sam ono što je bilo ispravno i to je sve! Novac sam vratio jer smatram da je to normalno i da bi to trebao svako uraditi kada se nađe u ovakvoj situaciji. Gospođa Silvana nudila mi je nagradu, nisam htio uzeti. Neka je ona došla do svog novca, osobnih dokumenata i sveg ostalog, jer nema dobra u tuđem, skromno će Nikica koji je tek na novinarsko inzistiranje prepričao jučerašnji događaj sa sretnim završetkom.
– Kako gradska uprava započinje s ljetnim radim vremenom od sedam sati, već uobičajeno sam došao pola sata prije kako bih u obližnjem kafiću u miru popio prvu ranojutarnju kavu i prolistao dnevne novine. Automobil sam parkirao u blizini autobusne čekaonice gdje sam na klupi ugledao veliku crvenu žensku kožnu torbu. Pogledam u nju i ne mogu se iščuditi. U njoj novčanik s nekoliko tisuća kuna, tri kreditne kartice, osobna, zdravstvena, mobitel i štošta drugo… Pronašao sam osobnu iskaznicu i prepoznao gospođu Silvanu, rođenu Obrovčanku koja je već 30-ak godina udana u Slavonskom Brodu, prepričava Nikica koji je torbu spremio u ured i otišao na jutarnju kavu gdje je bez okolišanja konobaru Tomi ispričao cijeli slučaj. Pritom ga je zamolio da o svemu obavijesti gospođu Silvanu ako u međuvremenu dođe u potragu za torbom prije nego što on sazna njen broj telefona i potraži je.
“Sretnicu” Silvanu uz Nikićinu pomoć i pomoć tamošnjih žitelja pronašli smo jučer poslijepodne u ribničkoj Mekoj Dragi u Ševerdijama.
– Mislim stvarno je čovjek, svaka mu čast. Što bi bilo da mi je torbu pronašao netko drugi, bolje i ne pomisliti, komentirala je Silvana Bernardić, koja je noć s nedjelje na ponedjeljak prespavala kod majke u Obrovcu.
– Ujutro rano u šest sati zajedno s majkom autobusom sam krenula iz Obrovca u vikendicu u kruševačku Meku Dragu u Ševerdije. Iskrcale smo se na autobusnoj postaji Ribnica-Meka Draga. Kad sam stigla u vikendicu uslijedio je šok, jer nije bilo torbe s novčanikom i novcem, osobnim dokumentima, bankovnim karticama, mobitelom, naočalima… Stupila sam u kontakt s vozačem, zvala prijateljicu u Obrovcu da je pokuša pronaći, prijavila policiji. Od torbe i njenog sadržaja ni glasa, još u šoku prepričava gospođa Silvana, čiji je sadržaj novčanika bila cijela mjesečna plaća s ušteđevinom za godišnji odmor.
Zamolila je prijateljicu da je vrati u Obrovac. Na obližnjem kiosku, u trgovini i na Ininoj benzinskoj postaji ništa nisu znali o izgubljenoj torbi.
– Imajući na umu recesiju, nezaposlenost i neimaštinu koja vlada u državi, izgubila sam svaku nadu da ću ikad vidjeti svoje novce. Započela me hvatati panika kada mi je konobar iz kafića rekao da je torba pronađena, kaže Silvana, poručujući za kraj:
– Hvala ti Nikica, želim da u našoj zemlji ima puno više osoba kao što si ti.