Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vrančić treba reći javnosti gdje je 80 milijuna kuna

Autor: Nives Rogoznica

20.07.2009. 22:00
Vrančić treba reći javnosti gdje je 80 milijuna kuna

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Omerka Šarić je upozorila kako najmoprimci gradskih prostora, među kojima i neki visoko pozicionirani HDZ-ovci, koji su ranije bili dužnici, zbog čega im nije bilo zakonski moguće produljiti ugovor, danas rade u tim istim prostorima, a da ugovore nemaju, niti plaćaju najamninu
 Na zajedničkoj konferenciji za novinare vijećnice SDP-a u Gradskom vijeću Zadra Ingrid Antičević Marinović i Omerka Šarić, uz potporu koalicijskih partnera HNS-a i SHUS-a, zatražile su od gradonačelnika Zadra Zvonimira Vrančića da javnosti objasni kako je došlo do proračunske rupe u gradskom proračunu od 80 milijuna kuna.
Izvorna zadarska kriza
– Najave rebalansa proračuna, koji treba biti nakon ljeta, su takve da očekujemo da će biti srezana sredstva za najpotrebitije građane, sredstva za škole i vrtiće. Mislim da je vrijeme da Dario Jurin kaže gradonačelniku u kakvoj je gospodarskoj situaciji Zadar. Sada je idealna prilika da se počnu koristiti fondovi EU? Za to treba dosta znanja i vještine, ali to su bespovratna sredstva. Zašto onda jedini Grad Zadar nema interesa da ih povuče? Zato jer EU itekako prati kuda je otišao svaki euro. Krajem svibnja je gradonačelnik rekao da Grad nije prezadužen i da će se sredstva za podmirenje obveznica izdanih za izgradnju bazena i dvorane naći u proračunu koji će se preurediti. Upozoravali smo i ranije, a to napominje i Državna revizija, da početkom 2011. godine na naplatu sitže 139 milijuna kuna temeljem izdanih obveznica. Kako će se namaknuti taj novac? Iako su oni stranka krupnog kapitala, ovo je vrijeme u kojem moraju rebalans napraviti tako da se omogući preživljavanje građana. Kopirali su naš socijalni program u kojem smo mi govorili o fondu za socijalno ugrožene, fondu za one koji su ostali bez posla u ovoj reciesiji, za pomoć studentima čiji su roditelji ostali bez posla. Pa neka sad taj program ostvare. Mi ćemo im dati podršku, poručila je Antičević Marinović dodajući kako “nam u suprotnom ostaje da svi skupa skočimo u more i to ne u rekreativne svrhe, dok će neki drugi otploviti u jahtama”.
Antičević Marinović je zaključila kako kriza gradskog proračuna nije posljedica uvezene krize, već “izvorna hrvatska, zadarska kriza”.
– Javno sam na sjednici Gradskog vijeća pozvala gradonačelnika Vrančića, i to činim i sada, da javnosti objasni zašto je došlo do čudnog trošenja sredstava iz gradskog proračuna i to takvog kojeg je vladajuća većina usvojila na sjednici Gradskog vijeća na kojoj se glasovalo o izvješću o završnom računu za 2008. i izvješćima o poslovanju pojedinih gradskih odjela. Gradonačelnik spominje proračunsku rupu od 80 milijuna kuna, a rupa je možda i veća. Naime, vladajuća većina usvojila je dva financijska izviješća koja u međusobno u suprotnosti, a da su i pročelnica za financije i resorna pročelnica, govorile da su njihove brojke točne i da im se nema što niti oduzeti, niti dodati. Naime, u proračunu za 2008., stoji da će se za nerazvrstane ceste potrošiti 9,5 milijuna kuna, u završnom rebalansu da se potrošilo 4% ili 396.000 kuna, a u drugom izviješću 8.279.000 kuna što je kazano uz napomenu da su svi radovi plaćeni. Za odvodnju je planirano 15 milijuna, a prema završnom računu potrošeno je 12,5 milijuna, dok je prema izviješću resornog odjela potrošeno 14,9 milijuna. Za opskrbu pitkom vodom planirano je preko 4 milijuna kuna; prema završnom računu potrošeno je 1,4, milijuna, a prema drugom izviješću 2,1, milijun. Za javnu rasvjetu planirano je 2,1, milijun kuna; prema završnom račaunu potrošeno je 649.000, a prema drugom izviješću 1,6 milijuna. Ukupna je razlika 12 milijuna kuna. Gdje je taj novac završio?, pitala je Omerka Šarić.
HDZ-ovci neplatiše najma
Ukoliko je suditi po diplomatskom odgovoru na novinarsko pitanje, od opozicije ne treba očekivati da se udruži sa sindikatima i oragnizra jesenske prosvjede. Umjesto toga najavljuju podnošenje amandmana na rebalans proračuna.
– Mi kao nacija nemamo razvijenu kulturu prosvjeda. To se smatra nekakvim činom neprijateljstva prema državi, tim više što se vlast ima sklonost poistovijećivati s državom. Mi smo parlamentarna stranka u Gradskom vijeću i smatramo da se politički život treba voditi u Gradskom vijeću, odgovorila je Antičević Marinović, napominjući kako postojeća kriza proširuje mogućnosti koruptivnog djelovanja.
– Transparentnost poslovanja Grada koju mi tražimo, danas nam je potrebnija nego ikad, jer po kojim kriterijima će nekom Grad plaćati,a nekom drugom neće, dodala je Antićević Marinović, dok je Šarić upozorila kako najmoprimci gradskih prostora koji su ranije bili dužnici, zbog čega im nije bilo zakonski moguće produljiti ugovor, danas rade u tim istim prostorima, a da ugovore nemaju, niti plaćaju najamninu.
– Među njima i neki visoko pozicionirani HDZ-ovci. Mi ne možemo doći do dokumenata temeljem kojih bismo podigli kaznenu prijavu, dodala je Šarić.
– Recesija udara po najsiromašnijima, po djeci, obrazovanju. Jednu smo školu čekali 20 godina, tko zna koliko ćemo čekati na drugu, a da o vrtićima ne govorimo. Novi rebalans državnog proračuna opet udara po već obezvrijeđenim prosvjetarima koji su, među ljudima koji imaju visoku stručnu spremu, osobe s najmanjom plaćom, a visoko obrazovanih je ljudi u ovoj zemlji samo 6 posto. Prosiječna plaća u prosvjeti je od 5.000 do 5.500 kuna, a po najavi premijerke rebalans bi smanjio plaću za 6 posto, dok se po najavama medija govori i o 10 posto. Svjetska banka i MMF, ta čudovišta, kako na njih gledaju vlast i javnsot, obrazovanje tretiraju kao ulaganje. Samo se kod nas na obrazovanje i prosvjetu gleda kao na trošak. Dok god budemo imali takav primitivan stav, ne možemo se nadati napretku društva. Prosvjetari sa zebnjom prate pregovore sindikata i Vlade, a ne mogu ne primijetiti da Vlada svaki put pred neki rebalans nastoji lukavim podmetanjima posvađati sindikate i radnike, pa se izbacuju nekakve navodne astronomske plaće sindikalnih čelnika, Uz to se sve ovo događa u trenutku kad prosvjetara nema u školama, pa ja postavljam pitanje kad će početi školska godina 2009./2010.?, kazao je potpredsjednik zadarskog HNS-a Robert Nezirović.
Predsjednica zadarskog Saveza hrvatskih umirovljenika i seniora Gordana Mrkić kazala je kako su trećina građana Grada Zadra stariji od 50 godina.
– Nisu svi umirovljenici, među njima ima i seniora, osoba iznad 50 godina koje su nezaposlene. Danas je prosiječna mirovina 2.150 kuna, a to pokriva samo 57% posto potreba. Kakva se to solidarnost može očekivati od umirovljenika koji su treća najsiromašnija kategorija stanovništva, pri čemu su prva nezaposleni,a druga oni nesposobni privređivati, kazala je Mrkić.


 SDP RAZMIŠLJA O TUŽBI PROTIV HDZ-a


Predsjednica zadarskog SDP-a Ingrid Antičević Marinović kazala je kako SDP razmatra podizanje tužbe protiv HDZ-a zbog neovlaštenog korištenja logotipa SDP-a u predizbornoj kampanju.
HDZ je, naime, u sklopu kampanje na plakatnim mjestima i u tiskanim medijima, platio objavljivanje oglasa u kojem se ide s negativnom kampanjom prema SDP-u, a da se pri tom koristi logo ove stranke. Riječ je o oglasima u kojima se uspoređivalo, primjerice, nepostojanje prireza u Zadru s iznosom prireza u Rijeci ili Zagrebu.