Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dnevno ugrađivali desetak klima

Autor: Anamarija Bilan

20.07.2010. 22:00
Dnevno ugrađivali desetak klima

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Visoke temperature i velik postotak vlage u zraku natjerali su i naše sugrađane da odu do najbliže trgovine klima uređajima i postave jednu od njih u svoj dom


Tijekom prošlog tjedna Hrvatska elektroprivreda zabilježila je najveću dnevnu potrošnju električne energije u Hrvatskoj. To je najveća ikad zabilježena potrošnja. Iz HEP-a kažu da je sve veća potrošnja električne energije u ljetnim mjesecima uzrokovana stalnim rastom upotrebe klimatizacijskih uređaja koji se polako “udomaćuju” u gotovo svakom kućanstvu. Klimatizacijski su uređaji posljednjih nekoliko dana u većini hrvatskih kućanstava radili “puno parom” po cijele dane, a ponegdje i tijekom noći. Ovo je rezultiralo povećanom potrošnjom struje, a ponegdje i preopterećenjem električne mreže pa je dolazilo i do “iskakanja”. 
Maksimalna ljetna potrošnja tijekom prošlog tjedna bila je niža od maksimalne zimske potrošnje za samo 10 posto, što prijašnjih godina nije bio čest slučaj.
Velik broj upaljenih klima uređaja uzrokovao je ovako visoku potrošnju, zbog čega u HEP-u mogu zadovoljno trljati ruke.
 Visoke temperature i velik postotak vlage u zraku natjerali su i naše sugrađane da odu do najbliže trgovine klima uređajima i postave jednu od njih u svoj dom. Upravo zbog toga, pored HEP-a, vrućina koja je zahvatila cijelu Hrvatsku razveselila je vlasnike tvrtki koje prodaju klima uređaje. Oni ovih dana bilježe vrtoglav porast prodaje različitih klima uređaja.
 – Ovo razdoblje je i inače vrijeme kad mi najviše radimo, prodajemo i ugrađujemo klima uređaje. Tijekom proteklog tjedna dnevno smo imali od 10 do 12 ugradnji klima uređaja u kućanstva. Građani nam govore da su im vrućine postale nesnošljive i zbog toga su došli uzeti nešto što će im olakšati boravak u kući, rekli su iz jednog klima centra. Dodali su da se svake godine sve više građana odlučuje na kupnju klima uređaja jer su svake godine cijene klima uređaja sve niže. Osim toga postoje brojni načini i mogućnosti plaćanja, zbog čega kupnja klime više nije luksuz kao što je bilo prije nekoliko godina.