Hrvatski jezik je veliki dio mog života

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Sebastian GOVORČIN
Knjigu su predstavili autor Artur R. Bagdasarov i dr. sc. Mile Mamić, profesor na Sveučilištu u Zadru

U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar u ponedjeljak je održano predstavljanje knjige autora Artura R. Bagdasarova - "Hrvatski jezik i njegova norma".

Predstavljanju su nazočili sam autor Artur R. Bagdasarov i dr. sc. Mile Mamić, profesor na Sveučilištu u Zadru.

Artur R. Bagdasarov je kroatist iz Moskve koji se dugo bavi hrvatskim jezikom, te aktivno radi na nekoliko moskovskih fakulteta a dobitnik je i ovogodišnje nagrade INA-e za promidžbu hrvatskoga jezika u inozemstvu. Autor je između ostalog objavljivao i zanimljive jezične priloge u Hrvatskom slovu, pod naslovom Pogled iz Moskve.

- Hrvatski jezik je veliki dio mog života i danas bi se htio zahvaliti svima koji su došli na predstavljanje ove knjige, i na taj način ušli u moj život. Knjiga se osvrće na jezični koktel te pokazuje norme hrvatskog jezika, istaknuo je autor Artur R. Bagdasarov.

Knjiga "Hrvatski jezik i njegova norma"  napisana je na ruskome jeziku, te je prevedena na hrvatski, a bavi se leksikologijom, leksikografijom, normama te sadrži i mnogo antologijskih pjesama. Bagdasarov primjerima upozorava na normativnu nesređenost, te ukazuje na razliku između hrvatskog i srpskog jezika.

- Bitno je prikazati kakav je hrvatski jezik, i pojasniti kako hrvatsko-srpski jezik ne postoji. Da li će hrvatski jezik biti i službeni jezik u Hrvatskoj kada uđemo u Europsku uniju, veoma je bitno pitanje koje treba riješiti prije ulaska u uniju, kazao je prof. dr. Mile Mamić.

Kako je na predstavljanju knjige spomenuto, nekoliko zastupnika u Europskom Parlamentu predložili su kako bi za čitave prostore naše regije trebalo uvesti jedan, srpsko-hrvatski jezik. Na te prijedloge reagirao je i Artur R. Balzarov, napomenuvši kako su takvi prijedlozi apsolutno nedopustivi.

- Jedna država, jedan jezik, jedan narod, model je koji se koristi u čitavoj Europi tako da taj model treba biti primjenjen i na našu zemlju. Prije ulaska u Europsku uniju trebamo biti sigurni kako će naš jezik biti i službeni jezik, naglasio je Mamić.

Predstavljanje knjige je održano u organizaciji Gradske knjižnice Zadar, Odjela za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru te Privatne škole LIN-CRO.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)