Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Knez: Angažman Stožera nije bio potreban

Autor: Velimir Brkić

20.07.2010. 22:00
Knez: Angažman Stožera nije bio potreban

Foto: Velimir BRKIĆ



Tko je tu lud a tko zbunjen nije mi jasno. Netko je tu zaista pobrkao lončiće. Netko ne zna ili se tek pravi da ne zna tko mu glavu nosi, kaže Ivan Knez


Požar na deponiju Baštijunski brig u blizini parka prirode Vransko jezero je lokaliziran i nema opasnosti da će se proširiti izvan deponija. Budu li dopustili vremenski uvjeti danas bi trebao biti u potpunosti ugašen. Požar je buknuo u noći s nedjelje na ponedjeljak i zahvatio oko šest hektara, a gasi ga 40-ak vatrogasaca sa 10-ak vozila, rekao je Krunioslav Pešić, direktor biogradskog komunalnog poduzeća Bošana koji skrbi o odlagalištu smeća na Baštijunskom brigu.
Biogradski vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe pod zapovjedništvom zapovjednika Darka Banića, uz pomoć pripadnika dva DVD-a stalno vodom natapaju deponij. Mehanizacija komunalne tvrtke Bošana i više privatnih građevinskih tvrtki stalno navoze zemlju i šljunak  na goruće smeće kako bi se spriječio dotok zraka. Budući da je izbio istog dana kao i prošlog ljeta sumnja se da je požar podmetnut.
–  Odlagalište smeća je pod nadzorom cijeli dan i noć u trajanju od 24 sata. Međutim, radi se o površini od 5 hektara s puno ulaza pa je sve moguće. Neka pravna država odradi svoj posao, poručio je Pešić koji se jučer cijelog dana nalazio na požarištu, dodajući kako su na Baštijunskom  brigu  već  dosad poduzete određene radnje koje će, dok se problem odlaganja otpada ne riješi na razini cijele županije.
Dok se stanje na požarištu normalizira još se vode polemike jeli bilo potrebno sazvati županijski Stožera zaštite i spašavanja Zadarske županije radi požara na deponiji Baštijunski brig koji se nalazi na području Grada Biograda na Moru. Izvanredna sjednica se u ponedjeljak navečer održala u pakoškom Općinskom vijeću.
Svi članovi stožera uspješno su kontaktirani, osim Olivija Meštrovića, koji je bio nedostupan. Dario Nakić i Josip Kraljić bili su opravdano odsutni, dok Ivan Knez ( DUZS) nije ispričao svoj izostanak. Nazočilo je 7 od ukupno 11 članova.
Sjednici stožera, uz načelnika Đanija Bunju (dožupan), zamjenika načelnika Željka Šošu (županijski zapovjednik Vatrogasne zajednice) i tajnika Lovru Jurišića, nazočili su Renata Bek (ravnateljica Doma Zdravlja), Davor Lonić (županijski pročelnik) i Dario Ivankov (županijski pročelnik). Članovi Stožera Neven Zrilić (GSS)  i Zlatko Sokolar (PU zadarska) poslali su svoje zamjene. Osim članova Stožera sjednici su nazočili i pakoški načelnik Milivoj Kurtov te načelnik PP Biograd Ivica Stipanović. Bili su pozvani i načelnik stožera Grada Biograda na Moru Marijan Stopfer te direktor komunalnog poduzeća “Bošana” Krunoslav Pešić, koji međutim nisu nazočili sjednici.
–  Tko je tu lud a tko zbunjen nije mi jasno. Netko je tu zaista pobrkao lončiće. Netko ne zna ili se tek pravi da ne zna tko mu glavu nosi, već poznatom retorikom tvrdi Ivan Knez.
– Procijenili smo angažman Županijskoga stožera za zaštitu i spašavanje zaista nije bio potreban jer se požarište stalno držalo pod kontrolom. Požar nije izmakao kontroli, lokaliziran je  i svakog sata stanje na požarištu je bilo sve bolje i bolje. Radi se tek o skupljanju jeftinih političkih bodova predsjednika Županijskoga stožera Đanija Bunje i još nekih ljudi koji o propisima i pravilima o sazivanju županijskog stožera zapravo i nemaju pojma. Dobro se zna tko je nadležan za što, govori Knez dodajući da nije čuo da je iti jedan turist s područja Grada Biograda na Moru i Općine Pakoštane zbog požara napustio ova turistička odredišta.
Kako se i očekivalo Knezove navode  je opovrgnuo predsjednik Županijskoga stožera Đani Bunja.
– Problem požara na Baštijunskom brigu ima snažan utjecaj na turizam na okolna turistička mjesta, zbog čega je njihov angažman bio od izuzetne koristi. Cijela situacija oko svakoletnih požara u isto vrijeme vrlo loše utječe na naš turistički ugled. Teško je  za povjerovati da je vatra buknula sama,  i to dvije godine za redom, na istom mjestu istog dana, kaže Bunja.
– Postoje opipljive indicije da je požar podmetnut, te će represivni materijal ove godine biti konkretniji. Zatražit će se da se policijske snage temeljito pozabave ovim slučajem pošto se radi o ponovljenim požarima pa čak ovaj put i na isti datum kao i prošle godine, poručio je Đani Bunja dodajući kako su okolno lokalno stanovništvo i turističko gospodarstvo te turisti nezadovoljni zbog neugodnog mirisa koji se nakon vatre proširio područjem oko deponija.