Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ninsko blato nedovoljno prepoznato

Autor: Teuta Babajko Jamičić

20.07.2010. 22:00
Ninsko blato nedovoljno prepoznato

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Osim bolesti koštano-mišićnog sustava, peloidna terapija blagotvorna je i za liječenje steriliteta te kožnih bolesti. Boks za pacijentice koje su peloidnu terapiju koristile za liječenje steriliteta još uvijek je tu, može se koristiti, no interesa nema. Slična je priča i s dermatološkim pacijentima, kaže medicinska sestra Mudražija


U blizini ninske  Kraljičine plaže nalazište je ljekovitog blata – peloida koje se  u zdravstvene svrhe upotrebljava još od rimskoga doba.  Njegove blagodati nadaleko su  poznate, a organizirano se preko zadarske Opće bolnice koriste gotovo četiri desetljeća.  Djelovanje ljekovitog peloida  očituje se kroz fizički, mehanički i kemijski učinak, a upotrebljava se za liječenje bolesti  koštano-mišićnog sustava – različite reumatske bolesti, razne  deformacije kralježnice i popratne pojave koje su posljedica nastalih deformacija lokomotornog sustava. Uz to,  ninski peloid pogoduje i liječenju steriliteta te različitih  kožnih bolesti, no posljednjih  godina njegove blagodati sve  manje koriste pacijenti s navedenim zdravstvenim problemima.
Oblaganje blatom
U Ninskom blatu ovih dana  prva grupa ovogodišnjih pacijenata, njih 150, privodi kraju  peloidnu terapiju. S terapijom,  koja se provodi uz kontrolu  medicinskog osoblja, u prirodnom okruženju nedaleko od  Kraljičine plaže u Ninu krenuli  su krajem lipnja. Terapija, koja  traje od deset do dvadeset dana podrazumijeva oblaganje  blatom, zatim sunčanje na  pješčanoj plaži te ispiranje peloida u toplom moru.
Dr. Iva Milivojević i medicinska sestra Mileva Mudražija  iz Odjela za fizikalnu medicinu  i rehabilitaciju u zadarskoj  Općoj bolnici, navode da se  terapija peloidom u Ninskom  blatu organizirano provodi već  gotovo četiri desetljeća u ljetnim mjesecima. Za ovu godinu  upisano je 280 pacijenata, a  prva grupa s terapijom je krenula 28. lipnja. Autobusima  “Čazmatransa” organiziran je  prijevoz iz zadarske Opće bolnice u 7 i 8 sati ujutro, a pacijenti nerijetko stižu i vlastitim automobilima. Osim pacijenata iz Zadra i Zadarske  županije, blagodati Ninskog  blata koriste i ljudi iz kontinentalnog dijela Hrvatske, iz  unutrašnjosti.
– Na peloidnu terapiju u Ninsko blato pacijenti dolaze s  uputnicama liječnika obiteljske medicine, odnosno fizijatra. Ovdje im otvaramo karton,  upisujemo ih, nakon toga, po  potrebi slijedi liječnički pregled. Terapija počinje grupnom tjelovježbom koju vode  fizioterapeuti, nakon čega slijedi mazanje blatom. Kad se  pacijenti namažu, sunčaju se  na pješčanoj plaži sve dok se  blato ne sasuši na tijelu. Nakon  toga, blato ispiru kupajući se u  moru, govori dr. Milivojević te  pojašnjava kako je poželjno, da  bi učinak bio što bolji, navedenu proceduru ponoviti dva  puta u istom danu.
Peloidna terapija traje od  minimalnih 10 do maksimalnih  20 dana, koliko većina pacijenata dolazi u Ninsko blato.  Pacijenti su različite životne  dobi, s tim da je najmlađem 37,  a najstarijem 89 godina. Blagodati ninskog peloida koristi  više žena nego muškaraca, a  ranijih godina, kako navodi  medicinska sestra Mileva Mudražija, u Ninsko blato su dolazile i pacijentice koje su imale problem neplodnosti. Za  njih su nekoć izgrađeni posebni boksovi, koji su još i danas  tamo, no posljednjih godina se  ne koriste jer nema pacijentica  koje za liječenje steriliteta koriste peloidnu terapiju.
– Osim bolesti koštano-mišićnog sustava, peloidna  terapija blagotvorna je i za liječenje steriliteta te kožnih bolesti, no posljednjih godina gotovo da i nemamo pacijenata s  navedenim zdravstvenim tegobama. Boks za pacijentice koje  su peloidnu terapiju koristile  za liječenje steriliteta još uvijek  je tu, može se koristiti, no interesa nema. Slična je priča i s  dermatološkim pacijentima,  osobito onima koji boluju od  psorijaze, oni slabo koriste blagodati peloidne terapije, kaže  medicinska sestra Mileva Mudražija, prisjećajući se pacijenta iz Njemačke, koji boluje od  psorijaze, zbog koje je godinama dolazio u Ninsko blato  na peloidnu terapiju.
Boće na pijesku
Njemu je, kaže Mudražija,  zahvaljujući peloidnoj terapiji  ljeti, u srpnju i kolovozu, psorijaza “mirovala” tijekom ostalog dijela godine. Zbog blagodati ninskog peloida u Ninsko blato svake godine se  vraćaju brojni pacijenti iz unutrašnjosti Hrvatske, što najbolje svjedoči o njegovoj ljekovitosti.
U Ninsko blato godinama se  vraćaju isti pacijenti. Uz razgovore o zdravstvenim problemima, koji su im zajednički, u  Ninskom blatu godinama se  šire poznanstva, a nerijetko se  stvaraju i prijateljstva. Prijepodnevni sati na vrelome pijesku u Ninskom blatu brže  prolaze u dobrome društvu.  Tako muškarci na vrelom pijesku zaigraju partiju boća, a  žene, uz “ćakulu” prelistavaju  novine. Čekajući da se blato na  njihovim tijelima osuši, žene  priželjkuju malo više komfora  u Ninskom blatu. Dok sanjaju  o kakvim ležaljkama i suncobranima, ne zaboravljaju spomenuti ovogodišnje novotarije  – dva kontejnera za liječnički  pregled i garderobe – koje više  vesele zdravstveno osoblje nego pacijente. Njima, ipak, najvažniji su učinci peloidne terapije koja olakšava njihove  zdravstvene tegobe.
– Na peloidnu terapiju u Ninsko blago godinama dolaze  manje-više isti ljudi. Već smo  navikli jedni na druge. Svi imamo svoje zdravstvene probleme, uglavnom reuma, kostobolja… Mažući se blatom pokušavamo ublažiti svoje zdravstvene tegobe, nakon terapije  uglavnom se vide i rezultati,  većini je bolje, što je dovoljan  razlog da se vratimo i dogodine, kažu pacijentice kojima  blagodati ninskog peloida u  vrelim, ljetnim mjesecima pomažu da izguraju ostatak godine.


 BLATO U KAMENICAMA




Nalazište ljekovitog blata – peloida je u blizini Kraljičine plaže u Ninu. Ljekoviti peloid vade fizioterapeuti te ga vrećama donose u kamenice na pješčanoj plaži. U kamenicama na suncu blago se grije, nakon čega ga pacijenti nanose na tijelo, odnosno problematična mjesta. Potom se pacijenti izlažu suncu i to dok se blato ne osuši na koži. Kad je blato suho, blato se ispire u moru. Ovaj postupak se ponavlja dva puta.


 ZAINTERESIRANI STRANCI


Ljekovitost ninskog blata nadaleko je poznata, zbog čega se i kupači,  među kojima su nerijetko stranci, mažu njime tijekom ljetnih mjeseci.  Zadarski fizioterapeuti zainteresiranima rado pokažu nalazišta ljekovitog  blata, no pritom upozoravaju kako peloidnu terapiju trebaju izbjegavati  osobe koje imaju problema s tlakom, šećerom, akutnim upalama…