Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Od Svjetskog do Balkana

Autor: Mario Padelin

20.07.2010. 22:00


SERIJA “ZAKON!” – HVALA HRT-u NA OVOJ REPRIZI
U moru repriza koje gledamo ovoga ljeta konačno smo dočekali onu najvažniju. Reprizu najbolje humoristične, zapravo najbolje serije općenito na svim državnim televizijama nekoliko godina unazad. Radi se naravno o humoristično-kriminalističkoj seriji “Zakon!”, a ove smo nedjelje vidjeli prvu od 24 epizode koje će nam prikazati. Nekome će ovakav humor djelovati vulgarno i grubo, ali radi se o parodiji, a smisao parodije je da ismijava original. A kada smo kod smijanja, čovjek se tu može nasmijati daleko više nego gledajući beskonačne reprize “Lude kuće”, “Stipe u gostima” i sličnih HTV-ovih produkcija. Svakako pogledati!
NIKADA KRAJA RUDARSKIM NESREĆAMA
Jeste li primjetili koliko često na vijestima čujete o rudarskim nesrećama u Kini? Pa ne prođe tjedan dana, a da ne pogine barem desetak ljudi. Ove je nedjelje u rudniku ugljena u sjeverozapadnom dijelu Kine opet poginulo najmanje 28 rudara. Bila je noćna smjena, izbio požar na električnim instalacijama… Ne bi me čudilo da tamo siroti rudari pod zemlju idu s voštanicom pričvršćenom na kacigu, a da im vagone s rudom na površinu izvlače konji. Nije ni čudno da su toliko konkurentni na svjetskom tržištu kada im je takva zaštita na radu. Uostalom, tko zna što nas čeka u budućnosti. A što se Kineza tiče… Znam da ih ima preko milijardu, ali ako ovako nastave taj će se broj sve više smanjivati.
GLISIRANJE MEGAJAHTOM
Prije neki dan, na RTL-u su objavili vijest da se u našem susjedstvu tj., na Biogradskoj rivijeri dogodilo nešto vrlo zanimljivo. Izvjesni turist je, pazite ovo, “glisirao svojom megajahtom od Turnja do Biograda i usput stvorio tolike valove da je nekoliko ljudi ozlijeđeno. Kazna je bila strašna – 7.000 kuna. Pazite, kazna vlasniku “megajahte” koja ima najmanje 20 do 30 metara je 7 tisuća kuna. Moš’ misliti što su ga opalili po džepu. Sigurno će morati dignuti kredit za to platiti. S druge strane, onaj koji je donosio taj zakon mora da je jako brinuo i mislio na vlasnike jahti, jer kako drukčije objasniti tu sprdačinu.
Ali, u cijeloj toj smijuriji ima još nešto zanimljivo. Ako je ta “megajahta” toliko velika, (a mora biti velika jer inače ne bi bila “mega”) kako izgleda glisiranje s njom? Da bi toliki brodski trup “glisirao” morao bi voziti nevjerojatnom brzinom, a onda bi bilo mrtvih kao u kineskim rudnicima. Netko bi ipak morao malo paziti na ovakve vijesti.
ŠOK TERAPIJA
Jako je teško, nakon nečega lijepog i zanimljivog, nečeg što nam je pokazalo da postoji nešto više i iznad, vratiti se u surovu stvarnost. Baš nam je to, ovih dana, priredila Hrvatska televizija, vrativši nas sa visina i čarolije Svjetskog nogometnog prvenstva na domaći teren tj. u balkanski glib domaćeg nogometa. Možda utakmica Dinama s slovenskim prvakom Koperom i nije bila toliko loša, ali opet nas je podsjetila na ono što ćemo uskoro morati gledati na malim ekranima. Loši tereni, prazne tribine, novinarska neobjektivnost, mučno sudjelovanje klubova prve lige u lakrdiji kojom Dinamo osvaja nove titule, a da i ne spominjemo ono najgore, tj. cirkus koji u javnosti već godinama izvodi Zdravko Mamić sa svojim potresnim, duboko emotivnim prenemaganjima koji su se već odavno smučili svakom normalnom čovjeku.
Zapravo, utakmice domaćih klubova bi trebalo puštati u posebnim, kasnonoćnim terminima s naznakom da su opasne za djecu i osobe slabijih živaca. To isto vrijedi i za specijalizirane emisije koje prate taj užas, a koje imaju ogromnu minutaži na našoj televiziji na kojoj očigledno svako može raditi što mu je volja. Uostalom, nisu ni oni krivi. Pogledajte samo koliko miliona kuna ova država u recesiji bespovratno daje, primjerice, Dinamu i sve će vam biti jasno. Sportski klubovi koji prodaju igrače i za to ništa ne plaćaju državi koja ih drži na životu, trebaju se jednostavno sami financirati, a ako to nisu u stanju neka se spuste u niži rang natjecanja. Ionako ih nitko ne gleda. Neš’ti tragedije i gubitka.
BRATSTVO I JEDINSTVO
Glavna vijest ovoga tjedna je posjet našeg predsjednika njihovom i sve što uz to ide. Bilo je odlično organizirano, čuvale su ih tisuće policajaca (ipak su tamo ubili svoga premijera), narod je pljeskao i mahao zastavicama, i još je samo falilo da se pojavi otvoreni mercedes iz kojega bi mahali Tito i Jovanka pa da sreća bude potpuna. Pa se javila i Jadranka od milošte zvana “Jaca” koja zove goste u Vukovar, i svi se komentatori slažu da je vrijeme za zatopljenje odnosa, a meni je sve to nekako sumnjivo, kao da gledam neku bajku u kojoj dobro uvijek na kraju pobjeđuje. Svejedno, bolje da je tako nego onako.