Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Una – jed(i)na i zajednička

Autor: Damir Maričić

20.07.2010. 22:00
Una – jed(i)na i zajednička

Foto: Vedran SITNICA



Na izvoru smo jedne od najčistijih i najbistrijih rijeka u Europi koja izvire na 448 metara, a dubina izvora zahvaljujući društvu Dinaridi, odnosno Riva rafting centru te svjetskim roniocima, istražena je do 205 metara, što je svjetski rekord, a navodno se može i dublje
evijalna ekspedicija i promotivna regata uz uključivanje na 38. međunarodnu unsku regatu, u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode u Zadarskoj županiji, u prvom je danu objedinila nekoliko bisera. Krenuvši s Morskih orgulja pod Zadarskom županijom put je vodio prema nezaobilaznoj točki svakog pustolovnog turizma ovog područja, Mićanovim dvorima Đure Župana gdje je sudionike čekala marenda. Potom je 17 sudionika, miješanog društva od dužnosnika, GSS-ovaca, novinara, do turista, a predvođeni Mirkom Đinđićem i Moranom Babajko iz Ustanove za zaštitu…, odnosno Vesne Sabolić iz Zadarske županije krenulo put Srba, odnosno Donje Suvaje na izvor Une. Tu se ekspediciji priključila zamjenica župana Rajka Rađenović, načelnik Gračaca Goran Đekić, odnosno predsjednik Nadzornog odbora Nacionalnog parka Una iz Bosne i Hercegovine Ante Marijanović. Koincidencija da su Rađenovićka i Marijanović školske kolege zanimljiva je.
Ustanova je dijelom i uz sredstva EU uzorno označila izvor, poboljšala stazu te sagradila tri vidikovca te odmorište sa stolovima za blagovanje pred izvorom.
Đinđić je ukratko predstavio cilj – pronaći nove moduse afirmacije turizma na ovom impresivnom krajoliku te u suradnji s Unsko-sanskim kantonom i Bihaćem raditi na promicanju postojećih sadržaja. Presica je održana uz šum slapova Une. Đinđić je predstavio i ustanovu koja skrbi o 18 lokaliteta, ali i 125 lokacija nacionalne eko mreže (natura 2.000 u EU).
– Na izvoru smo jedne od najčistijih i najbistrijih rijeka u Europi koja izvire na 448 metara, a dubina izvora zahvaljujući društvu Dinaridi, odnosno Riva rafting centru te svjetskim roniocima istražena je do 205 metara, što je svjetski rekord, a navodno se može i dublje.
Ponovio je planove oko zajedničkog uključivanja u međunarodne programe EU s Bosnom i Hercegovinom u aplikaciji za sredstva.
U projektu su uz medije, turiste i bilog, geolog i slično. U dijelu se tek nastoji definirati mogućnost turizma, u drugom povezati već razvijeni turizam i ljude. Zamjenica župana Rađenović kazala je kako je tek sedam dana od preuzimanja dužnosti, ali rođena i živi u ovom kraju i svakako podržava ovu aktivnost, a podršku daje i Zadarska županija.
– Cilj je provesti te planove u djelo i uključiti se u međunarodne programe. Ante Marijanović upoznao nas je s činjenicom da je parlament BiH proglasio 2008. Nacionalni park Una u dijelu od Martin Broda do Lohova nizvodno Štrbačkog buka.
– Park obuhvaća 19.800, u tijeku je natječaj za ravnatelja, a upravo se radi projekt upravljanja parkom, a izvođači su po jedna renomirana kuća iz BiH i Hrvatske. Od 1.100 kilometara granice BiH i Hrvatske 250 obuhvaća naš Unsko-sanski kanton, a turizam i zaštita prirode, jezik, ciljevi i običaji vezuju nas. Suradnja regija je i europski projekt.
Nakon marendina u Mićanovim dvorima s dalmatinskim, kotarskim i bukovačkim specijalitetima uslijedila je demonstracija Ličke “spize” – base, sira i janjetine.
Potom se krenilo u rafting od samog izvora, odnosno gotovo od njega. Iskušali smo Unu koja ima dovoljnu dubinu i protok vode te se može spuštati raftom. Došli smo do ušća predivne Krke (ne one Dalmatinske) u Unu sa svojom bjelinom, oblucima i zimski svježom vodom.
Potom se krenulo terencima uz svesrdnu suradnju pogranične policije Hrvatske na čelu s Milanom Ledenkom te policije BiH, jer je valjalo preći granice bijelim šumskim putevima kojima smo se spustili do Martin Broda – slapova dostojnih najljepših nacionalnih parkova u samom mjestu te rastoka usred mjesta. Uslijedio je povratak i put cestom prema graničnom prijelazu Užljebić i pravcu Lahova, s povratkom prema Štrbačkom buku. Tamo nas je dočekalo desetke i stotine raftingaša koji sudjeluju u 38 regati, a koja je dok smo mi otputovali odradila 1. etapu od Kulen Vakufa do Štrbačkog buka. Sutra i Zadrane čeka uključivanje u najatraktivniji dio regate do 4. stupnja težine pred najmoćnijim slapom na Uni.
Uslijedit će i susret s čelnicima Bihaća i Unsko-sanskog kantona gdje se očekuje i župan Stipe Zrilić.
Jedan od najljepših krajeva i Hrvatske i BiH sporo se otkriva, ali svatko tko ga obiđe želi doći ponovno. U vremenu kada priroda i ekologija imaju sve veće značenje predstavlja i za Zadarsku županiju nesuđene mogućnosti.