Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Vlada na čelu s Jadrankom Kosor nije sposobna voditi zemlju

Autor: Nives Rogoznica

20.07.2010. 22:00
Vlada na čelu s Jadrankom Kosor nije sposobna voditi zemlju

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Proračun se puni slabo, a potrošnja je metastazirala, a ova vlast nema snage sastaviti novi proračun. Slijede nam daljnja smanjenja plaća i mirovina, ukidanje socijalnih prava, povećanje nelikvidnosti, pad standarda, rast nezaposlenosti i rast cijena, kazala je Antičević Marinović


Vlada na čelu s Jadrankom Kosor nije sposobna voditi zemlju. Upravo suprotno, još se više zadužuju. Šuker svakog mjeseca skače u inozemstvo da bi se isplatile plaće i mirovine, poručila je konferenciji za novinare saborska zastupnica SDP-a Ingrid Antičević Marinović, te ustvrdila kako „HDZ bježi od činjenica” i kako bi „ da imaju još malo časti”  odstupili s vlasti.
Stopa nezaposlenosti je 17,9 posto, broj evidentiranih nezaposlenih je prije turističke sezone bio preko 310.000, u travnju je prosječna neto plaća iznosila 5,240 kuna i pokrivala je samo 80% potrošačke košarice, a istodobno je prosječna mirovina bila 2.160 kuna ili samo 40% prosječne plaće. Bilježimo konstantan pad BDP-a dok istodobno države EU bilježe blag rast BDP-a, za 1,9 posto pala je industrijska proizvodnja, vanjski dug iznosi 47 milijardi eura , a iznosio je 20 milijardi eura u trenutku kad je HDZ došao na vlast. Samo od početka godine se vanjski dug povećao za deset posto, a Šuker se i dalje zadužuje. Država nastavlja s dvadeset i dvomjesečnim neplaćanjem obveza koje iznose 30,1 milijardu kuna. Imamo zarobljenu državu, imamo 29.458 insolventnih pravnih osoba i opreko 39.000 insolventnih obrta, a oni ukupno zapošljavaju 68.410 osoba čija su radna mjesta dovedena u pitanje. Punjenje državnog proračuna nije išlo kako je obećano, a potrošnja raste i već sada iznosi 59, 6 milijardi kuna što je rezultiralo proračunskim deficitom od 7,7, milijardi kuna. Neophodan je rebalans proračuna, a zašto nema rebalansa? Vlast bježi od rebalansa, jer bi time pokazala u kakvoj je teškoj situaciji država. Proračun se puni slabo, a potrošnja je metastazirala, a ova vlast nema snage sastaviti novi proračun. Slijede nam daljnja smanjenja plaća i mirovina, ukidanje socijalnih prava, povećanje nelikvidnosti, pad standarda, rast nezaposlenosti  i rast cijena. Već je iz izvještaja  guvernera Hrvatske narodne banke jasno da ni jedan od ekonomskih pokazatelja nije pozitivan, iznijela je Antičević Marinović navodeći kako su SDP-ovci dali 11 zakonskih prijedloga koji bi, tvrdi ona, „da ih je ova vlast prihvatila izvukli Hrvatsku iz krize”.
– Ponovo smo tražili da neisplata plaća uđe u Kazneni zakon. Tražili smo uvođenje posebnog poreza na kamate čime bi se destimuliralo banke da povećavaju kamate, posebno na stambene kredite. Tražili smo izmjene ovršnog zakona i da se prestane s praksom po kojoj  oni koji ne plate nekoliko rata kredita ostaju bez nekretnine što je nepravedno i nemoralno. Jedina naša inicijativa koje je prihvaćena je osnivanje istražnog povjerenstva za radnje koje su prethodile potpisivanju ugovora između INA-e i MOL-a. Što bi SDP da je danas na vlasti poduzeo? Hitno nam je potreban rebalans. Ne može se trošiti novac koji ne postoji. Potrebna nam je reforma poreznog sustava, smanjenje doprinosa na plaće i oporezivanje kapitalne dobiti, ukidanje i ove preostale stope harača od 4 posto, smanjenje dijela državne potrošnje  od koje građani i gospodarstvo nemaju koristi, a odnosi se na potrošnju u javnom sektoru. Potrebno je pokrenuti domaću industrijsku proizvodnju, investirati u željeznice i energetiku, zaštititi najugroženije građane i očuvati radnička prava. Imamo 800.000 potpisa za očuvanje Zakona o radu za kojeg je HDZ sve ove godine tvrdio da je njime koalicijska vlada smanjila radnička prava. Rješenje je u aktiviranju domaćih resursa o čemu nemamo najave, osim njihovih riječi da će krajem godine prodati nešto veliko, zaključila je Antičević Marinović.


 ZAKON O TURISTIČKOM ZEMLJIŠTU – NOVA NACIONALIZACIJA




Antičević Marinović je oštro kritizirala prijedlog Zakona o turističko zemljištu, odnosno oblik u kojem se našao u trećem čitanju. Kazala je kako je iz njega nestao dio članka kojim se definirao način na koji će vlasnici zemljišta, na koje su se hoteli bespravno uknjižili, ostvariti povrat svoje imovine.
 – Ovaj smo zakon nazvali novom nacionalizacijom. Turističko se zemljište dijeli između trgovačkih društava, to jest hotela, države i jedinica lokalne samouprave. Istodobno u Ustav je ušla odredba o tome da kriminal u pretvorbi i privatizaciji ne može uči u zastaru, a najveće malverzacije dogodile su se upravo u privatizaciji hotela. Oni već 20 godina drže ono što nisu platili. Stotine milijuna metara četvornih drže bez pravne osnove, a da je država naplatila samo 5 kuna po metu četvornom nikakvih problema ne bismo imali, rekla je.


 HSLS SE VRAĆA LIBERALIZMU


Na upit da komentira riječi Darinka Kosora o odlasku foteljaša iz HSLS-a, te najavu izbacivanja Stanka Zrilića stranke, Antičević Marinović je ustvrdila kako se „HSLS  vraća korijenima,  liberalizmu i bježi od HDZ-a koji je uništio liberalizam”.
Na upit smatra li Stanka Zrilića foteljašem odgovorila je:
– Slušajte, stalno je na vlasti.