Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Anđeli Babilona u Kaštel Benkoviću

20.07.2011. 22:00
Anđeli Babilona u Kaštel Benkoviću


U sklopu Benkovačkog kulturnog ljeta prošlog je utorka na Kaštel Benkoviću izvedena kazališna predstava “Anđeli Babilona”. Prvi službeni projekt Dragon teatra, nastao u režiji Maje Šimić, oduševio je benkovačku publiku satiričnim likovima, komičnim situacijama, ali i glumačkom družinom.
U predstavi nastaloj po tekstu suvremenog hrvatskog pisca Mate Matešića, osim glumaca amatera, glumi i dvoje profesionalnih glumaca; Marija Kolb i Matija Kezele. Sudeći po ovoj predstavi, profesionalne i amaterske glumačke snage Dragon teatra, izvrsno se nadopunjuju, interpretirajući Matešićev tekst na najbolji mogući način. Osim Kolb i Kezele u predstavi se pojavljuje Milan Miočić Stošić u ulozi gradonačelnika , Miro Pucar utjelovljuje lik gradonačelnikova pomoćnika Maxa, a Mimi Zadarski profesora koji podilazi gradonačelniku, liku oko kojeg se vrti radnja predstave. Naime, nakon što je otkrivena gradonačelnikova nepismenost, a narod izašao na ulice u znak protesta, gradonačelnik želi u što kraćem roku naučiti čitati i pisati. U tome mu pomaže mladi profesor filozofije koji štrajka glađu jer ne može postati akademik, ali gradonačelnik će mu pomoći na tom putu, ukoliko ga nauči čitati i pisati. U predstavi se pojavljuje i lik drugog, starijeg profesora koji je nekoć bio entuzijast kao i mladi profesor. Stariji profesor s godinama se pretvorio u gradonačelnikovog poslušnika, podilazeći mu u svemu, pa i u njegovom neznanju, uvjeravajući mlađeg profesora u točnost gradonačelnikovih posve krivih tvrdnji.
Iako je radnja ovog kazališnog komada jednostavna, likovi iz predstave mogu se pronaći u političkom životu naše zemlje, a groteskne situacije nisu nimalo neuobičajene, što publici ovaj komad čini još bližim.
“Anđeli Babilona” 12. kolovoza bit će izvedeni u Karinu Donjem. Prilika je to svima koji su propustili izvedbu na Kaštelu, da pogledaju predstavu kojom je službeno započeo s radom tek osam mjeseci star Dragon teatar, pred kojim je vjerujemo, još mnogo kvalitetnih projekata.