Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Grad s 20 milijuna spašava zadarsku košarku

20.07.2011. 22:00
Grad s 20 milijuna spašava zadarsku košarku


Grad Zadar će KK Zadru iznos od 20 milijuna kuna na račun sportske dvorane i okolnih površina isplaćivati 10 godina


Košarkaški klub Zadar je pred likvidacijom! Zbog nagomilanih dugovanja, situacija je iznimno teška, KK Zadru prijeti likvidacija ili stečaj! Mi to ne možemo dopustiti jer KK Zadar je najkvalitetniji zadarski sportski kolektiv, zaštitni znak našega grada… pa smo smislili način na koji ćemo im pomoći. KK Zadar će podignuti dugoročni kredit na 10 godina u iznosu na 20 milijuna kuna, kojim će pokriti nova dugovanja od 12 milijuna kuna, a s preostalih 8 milijuna kuna isplatit će dio vjerovnika. Ostali vjerovnici morat će pričekati bolja vremena, ističe dr. Zvonimir Vrančić, zadarski gradonačelnik na jučerašnjem Kolegiju, vjerujući da će KK Zadar u budućnosti racionalnije i bolje poslovati.
KK Zadar će kredit od 20 milijuna kuna podignuti u OTP banci, s kojom je sklopio sponzorski ugovor u iznosu od 8 milijuna kuna. Kako bi KK Zadar mogao vraćati kredit OTP banci, Grad Zadar će za 20 milijuna kupiti nekretnine KK Zadra na Jazinama – sportsku dvoranu i površinu oko tog sportskog objekta. Riječ je o površini od 3.600 metara četvornih, koja prema procjeni vještaka vrijedi 20 milijuna kuna. Grad Zadar će KK Zadru iznos od 20 milijuna kuna, na račun sportske dvorane i okolnih površina, isplaćivati 10 godina, u godišnjem anuitetu u iznosu od 2,5 milijuna kuna.
Vrijednost našeg grada
– KK Zadar, zahvaljujući svojim rezultatima u prošlosti, reprezentativcima i olimpijcima koje je “izrodio”, prepoznatljiva je vrijednost našega grada. Naši košarkaši su Zadar proslavili, ne samo u Hrvatskoj već i izvan granica naše domovine. To su činjenice, koje je ne možemo zanemariti. No, isto tako, činjenica je da je situacija u KK Zadru teška, da su nagomilali dugove i to prije svega zbog silne želje da postignu bolje sportske rezultate. U toj želji, nisu bili racionalni, poslovali su iznad svojih financijskih mogućnosti i tako gomilali velike gubitke. Zahvaljujući tome su pred likvidacijom ili stečajem, a mi smo smislili način na koji ćemo im pomoći. Plan je da KK Zadar podigne dugoročni kredit u iznosu od 20 milijuna kuna koji će OTP banci vraćati 10 godina, pojašnjava dr. Vrančić dodajući kako će istovremeno Grad Zadar za 20 milijuna kuna kupiti nekretnine KK Zadra na Jazinama, koje će kroz 10 godina isplaćivati KK Zadru.
Stati na noge kroz godinu do dvije
Nova kombinacija za spašavanje kultnog zadarskog košarkaškog kluba, koju je smislio Grad Zadar, bit će pravno regulirana Ugovorom o međusobnom odnosu gradskih vlasti s KK Zadrom. Taj ugovor, kao i onaj o kupnju nekretnina KK Zadra, treba još potvrditi Gradsko vijeće Grada Zadra.
– Grad Zadar, u cijeloj ovoj priči, vidi svoj interes. A što se tiče KK Zadra, podizanje kredita, neće zaustaviti proces njegova preoblikovanja. Novi kredit i financijska injekcija OTP banke, od 8 milijuna kuna, na račun sponzorskog ugovora, trebale bi udahnuti život KK Zadru, stabilizirati ga. Uz racionalnu potrošnju i vlastitu proizvodnju igrača te nove sponzore, KK Zadar bi kroz jednu ili dvije godine trebao stati na svoje noge, stabilizirati se, kaže dr. Vrančić očekujući da će ovakva odluka o podizanju kredita i kupnji nekretnina podići mnogo prašine u Zadru te izazvati brojne kritike.
Kritičare zadarski gradonačelnik dr. Vrančić poziva da se angažiraju i zajedničkim snagama pronađu kvalitetne sponzore za KK Zadar, kako bi se kultni zadarski klub izvukao iz krize.


 ODLAGALIŠTE NA DIKLU SANIRAT ĆE SE KROZ 8 GODINA




Na jučerašnjem kolegiju gradonačelnika prezentiran je plan gospodarenja otpadom Grada Zadra, koji je usklađen sa županijskim i nacionalnim planom gospodarenja otpadom. Plan je predviđen za razdoblje od osam godina, a prezentirala ga je Žana Klarić, savjetnica za zaštitu okoliša u Gradu Zadru.
Glavni cilj plana gospodarenja otpadom je uspostavljanje cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, koje podrazumijeva edukaciju i odvojeno skupljanje otpada. Za odvojeno skupljanje otpada predviđena su reciklažna dvorišta, kao i ona za građevni otpad. Planom su predviđeni i zeleni otoci te postavljanje spremnika za posebne vrste otpada. Namjera je da se uspostave mini pretovarne stanice, odnosno reciklažna dvorišta na otocima.
U roku od osam godina namjeravaju sanirati i zatvoriti odlagalište Diklo te sanirati neuređena odlagališta i otpadom onečišćeni okoliš. Što se tiče financiranja, plan će se realizirati iz fondova EU i jedinica lokalne samouprave.