Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Izložba fotografija neba iznad Zadarske županije

20.07.2011. 22:00
Izložba fotografija neba iznad Zadarske županije


Nazočni su mogli pogledati i dokumentarni film o 400. obljetnici prvoga teleskopa koji je izradio Galileo Galilei


Nastavljaju se Dani astronomije i astronautike koji se u Preku održavaju u povodu 50. obljetnice leta Jurja Gagarina u Svemir. U galeriji Pučkog otvorenog učilišta “Dom na žalu” otvorena je izložba astronomskih fotografija kojom se obilježava još jedan vrijedan jubilej, 150. obljetnica prve fotografije pomrčine Sunca u Hrvatskoj. Te fotografije koje se ubrajaju u pet najstarijih takvih snimaka u svijetu, snimljene su u Zadru, a izradio je 1861. Dragutin Antun Parčić, koji je tada živio i službovao u franjevačkom samostanu na otočiću Galevcu (Školjiću) pokraj Preka u neposrednoj blizini današnjeg “Doma na žalu”. Parčić je snimio triptih pomrčine Sunca u tehniki dagerotipija. Na izložbi su također prikazani i brojni prizori neba i Svemira iznad Zadarske županije.
Amateri dobri kao NASA
– Glavni cilj izložbe je da Parčićevu fotografiju smjestimo gdje pripada u svijetu astronomije, jer radi se o petoj po starini u svijetu snimljenoj fotografiji Sunca, a to nažalost nigdje nije zabilježeno. Ovdje smo u njegovu čast napravili kombinaciju fotografija zadarskih fotoreportera koji su snimili noćno nebo svojim aparatima i fotografije astronoma koji su to radili teleskopima. Fotografije snimljene teleskopima radili su članovi hrvatskih astronomskih društava te po njima možete vidjeti da nije samo NASA sposobna raditi dobre fotografije neba nego da to odlično mogu napraviti i amateri, rekao je na otvorenju izložbe Ivo Dijan, tajnik Astronomsko astronautičkog društva Zadar.
Osim izložbe, nazočni su mogli pogledati i dokumentarni film o 400. obljetnici prvoga teleskopa koji je izradio Galileo Galilei, a nakon toga su brojni okupljeni mogli upoznati rad teleskopa, budući da zbog vremenskih prilika nije bilo moguće motrenje neba.
Pogled u teleskop uz srdele
 Upoznavanje s radom astronoma na teleskopu, kojemu su se pridružili gosti i turisti, proteklo je u veseloj atmosferi zahvaljujući donaciji Jakova Turudića s prijateljima, koji je darovao kašetu srdela, a poznati otočni kuhar Nikola Đaković ih ispekao na gradelama.
Izložba astrofotografije u POU “Dom na žalu” biti će postavljena do 23. srpnja i može je se pogledati svakoga dana od 10 do 12 i od 20 do 22 sata. Organizatori Dana astronomije i astronautike u Preku su Hrvatski astronomski savez, Astronomsko astronautičko društvo Zadar, astronomska sekcija AADZ “Jupiter”, Preko i Pučko otvoreno učilište “Dom na žalu”.