Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Poniznošću i siromaštvom prenosio bogatstvo

20.07.2011. 22:00
Poniznošću i siromaštvom prenosio bogatstvo


Bogatstvo Božje riječi će se ustostručiti ako padne na plodnu njivu našeg života, istaknuo je mo. Špralja


Svečanom euharistijom u vanjskom prostoru zaglavske crkve sv. Mihovila u nedjelju je ugledni Zaglavac, franjevac mo. Izak Špralja obilježio visoki jubilej 50 godina svoga svećeništva. U bratskom zajedništvu s franjevačkom subraćom iz ovdašnjeg samostana, sumještanima, rodbinom i brojnim gostima ovim je nastojao podsjetiti na tijek životnog i svećeničkog poslanja započet one 1961. godine kada je na ovom istom mjestu slavio svoju mladu misu. Te je godine osjetivši Božji poziv odlučio ostaviti dugootočke obale i prekrasne krajolike nastojeći se vinuti duhovnim obzorima s odrazom u pastoralnom i znanstvenom djelovanju u okviru provincije franjevaca-trećoredaca na zagrebačkom Ksaveru.
Glagoljaški napjevi
Pretežan dio svoga djelovanja proveo je u znanstvenom pregnuću na istraživanju povijesti sakralne i duhovne glazbe i bio predavačem te tematike na Institutu za crkvenu glazbu u Zagrebu. Poseban i značajan naglasak pri tome je posvetio glagoljaškoj baštini specifične liturgije na našem priobalju i otočju koja se tu brižno njeguje još od prvih stoljeća kršćanstva. Iz tih razloga je i svoju zlatnu misu ove nedjelje u Zaglavu koncipirao na staroslavenskom jeziku i intonirao glagoljaškim napjevima što su važili onom jedinstvenom povlasticom našem narodu u okrilju cijelog zapadnog kršćanstva pri bogoslužju na svome jeziku u pretkoncilskim vremenima. Za tu prigodu je u Zaglav stigao akademski zbor „Bašćina” iz Zagreba kojeg je mo. Špralja osnovao i dugi niz godina vodio, da bi što efikasnije popularizirao glagoljaško pjevanje koje je još uvijek nedovoljno poznato široj javnosti.
Ugodno suzvučje koje je svodovima drevne zaglavske crkve sv. Mihovila iz 15. st. odzvanjalo od njenog utemeljenja, je na najsretniji način bilo oplemenjeno zvukovnom sljubljenošću pučke jednostavnosti crkvenih pjevača iz Zaglava i akademske dorađenosti gostujućeg zbora iz Zagreba.
Plodovi dobrih djela
Napjevi koji su nam čudesno draškali slušna osjetila na nedjeljnoj euharistiji u zaglavskom samostanu uzeti su iz glagoljaških kodeksa drevne ninske biskupije iz vremena hrvatskih narodnih vladara i biskupa, a koji se i danas čuvaju u kaptolskoj riznici Sv. Štošije u Zadru, kako smo čuli u pojašnjenju ovom prilikom od slavljenika mo. Špralje.
– Prihvatio sam franjevačku poniznost i siromaštvo da bih na što bolji način narodu prenio to čudesno bogatstvo Božje riječi, a koje će se višekratno ustostručiti ako padne na plodnu njivu našeg života koja će uroditi stablom iz zrna gorušična kao plodom naših dobrih djela. To ćemo uistinu postići ako na najbolji način iskoristimo trenutak kojim nam se ta Riječ daje kao olakšanje našeg života, istaknuo je u nadahnutom obraćanju u homiliji nazočnima na slavlju njegovog jubileja.
– Na kraju euharistijskog slavlja su ga u znaku zahvale njegovi sumještani, župljani iz susjedne župe Sali te akademci „Bašćine” obdarili lijepim umjetničkim slikama i fotografijama s panoramskim razgledom otočnih vizura.


 CROATIA-FILM SNIMALA DOKUMENTARAC




Cijelu svečanost zlatne mise u Zaglavu je popratila snimateljska ekipa „Croatia-filma” iz Zagreba vođena redateljem Željkom Zimom, kojima će sav snimljeni materijal poslužiti kao osnova polusatnom dokumentarcu o životu o. Špralje i izvorima glagoljaštva na Dugom otoku.