Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Sud se oslobađa tereta neriješenih predmeta

20.07.2011. 22:00
Sud se oslobađa tereta neriješenih predmeta


Gruntovnica u Pagu trenutačno ima oko devet stotina neriješenih predmeta, što je velik pomak u odnosu na vrijeme prije dvije godine kada je bilo oko sedam i pol tisuća neriješenih predmeta, rekao je Željko Đerđ


Općinski sud u Pagu bio je, po broju neriješenih predmeta jedan od najlošije ocijenjenih sudova u Hrvatskoj, no uskoro bi mogao postati jedan od najboljih. Prema podacima Ministarstva pravosuđa iz 2009. godine Općinski sud u Pagu bio je među pet sudova s najviše neriješenih predmeta i s predugim rokovima rješavanja predmeta. Prije dvije godine u Zemljišno-knjižnom odjelu Općinskog suda u Pagu bilo je 7.500 neriješenih predmeta, u prosjeku gotovo dva po stanovniku. Predmeti su se rješavali od šest mjeseci do dvije godine, ovisno o vrsti predmeta. Međutim, kako je rekao Željko Đerđ, predsjednik Općinskog suda u Pagu, broj predmeta je u dvije godine smanjen na 900, što je izuzetno veliki uspjeh.
– Gruntovnica u Pagu trenutačno ima oko devet stotina neriješenih predmeta, što je velik pomak u odnosu na vrijeme prije dvije godine kada je bilo oko sedam i pol tisuća neriješenih predmeta, rekao je Željko Đerđ.
Uz to što je smanjen broj predmeta, skraćeno je i vrijeme njihovog rješavanja. Predmeti se rješavaju u roku od šezdeset dana što je vrlo dobar prosjek. No, vrijeme rješavanja predmeta će se skratiti nakon što se riješe zaostali predmeti. Tada će se novi predmeti rješavati u roku od trideset do četrdeset dana, a to je znatno iznad prosjeka ostalih sudova u Hrvatskoj.
S dobrim radom Općinskog suda u Pagu zadovoljne su prije svega stranke, ali nakon smanjenja golemih zaostataka zadovoljni su i djelatnici suda. Djelatnici Zemljišno-knjižnog odjela godinama su bili pod stalnim pritiskom golemog broja neriješenih predmeta i stalnih dolazaka stranaka koje su s pravom gubile strpljenje.
Broj stranaka je rješavanjem oko 6.600 predmeta uvelike smanjen, a nove stranke mogu se nadati brzom rješavanju sudskih postupaka koje pokreću. Općinski sud u Pagu jedan je od najstarijih u Hrvatskoj, a tradicija sudovanja u Pagu postoji od 14. stoljeća. O tome svjedoči Statut Općine paške iz 1443. godine u kojem su, na temelju starog običajnog prava, sudski postupci i formalno definirani. U posljednjih nekoliko godina Grad Pag je uložio značajna sredstva u uređenje Općinskog suda, a posebice u uređenje Zemljišno-knjižnog odjela.